La tecnologia ha permès completar un tema amb quatre dècades d'història (Reuters)

Ja hi ha data d'estrena de "l'última cançó" dels Beatles, cantada per John Lennon via IA

El quartet ha anunciat per al dijous 2 de novembre la publicació de "Now and then", en què la veu de Lennon i la guitarra de Harrison reviuen gràcies a l'ajut de la intel·ligència artificial
Redacció
TEMA:
Música

Cinquanta-tres anys després de la separació dels Beatles, i malgrat que dos dels seus membres són morts, el quartet està a punt de llançar una nova cançó gràcies a l'ajut de la intel·ligència artificial.

Així ho ha anunciat aquest dijous la banda britànica al seu compte oficial d'X:


El tema es titula "Now and then", i estarà disponible dijous que ve. Els Beatles l'han definit com la seva "última cançó".

A més, la banda ha anunciat que, un dia abans, l'1 de novembre, s'estrenarà un documental de 12 minuts al canal de YouTube dels Beatles sobre la història que hi ha al darrere d'aquest tema, amb imatges i comentaris exclusius de Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon i Peter Jackson.


Un tema nou... amb quatre dècades d'història

El tema té l'origen en un casset casolà que va gravar John Lennon als anys setanta i s'ha anat completant durant gairebé quaranta anys.

Tot i que era un tema incomplet, la intel·ligència artificial ha permès separar la veu de Lennon de la del piano que tocava.

I agafant aquesta mateixa veu de base, Paul McCartney i Ringo Starr han completat la cançó mesclant-hi, també, una antiga gravació de guitarra de George Harrison.

La negativa de George Harrison

La demo de "Now and then" era a les mans de Paul McCartney des del 1994, quan la vídua de Lennon, Yoko Ono, l'hi va fer arribar. Estava gravada en una cinta de casset que Lennon havia enregistrat al seu apartament de l'edifici Dakota de Nova York poc abans de ser assassinat.

Amb la publicació, l'any 1995, de l'"Antologia dels Beatles", Paul ja es va plantejar incloure-la a l'àlbum com a part de material inèdit recuperat. El llavors productor Jeff Lynne va treballar per "netejar" dues cançons que sí que s'hi van incloure: "Free as a bird" i "Real love".

Eren les primeres peces inèdites del quartet de Liverpool un quart de segle després de partir peres i amb encara tres membres en actiu, però el tema sempre es va quedar a la recambra.

Entre molts altres motius, perquè George Harrison considerava "una porqueria" tant la qualitat de la gravació com la lletra de la composició.

El 2001, però, el guitarrista va morir, i el fet de treballar amb la cançó va deixar de ser un impediment, tenint en compte, alhora, que hi havia alguns versos de la lletra que calia escriure perquè estava inacabada.

Així ho va admetre McCartney:

"El tema no tenia un bon títol i necessitava una mica de reelaboració, però la lletra era molt bonica... i la cantava el John!"

Així, el 50% de la factoria de cançons més important de la història del pop britànic no es va treure mai del cap la possibilitat d'acabar publicant el tema.

Punt d'inflexió

L'elaboració del documental "Get back" i l'"aïllament" de les veus dels Beatles via intel·ligència artificial va representar un autèntic punt d'inflexió per a l'anhelat somni de Paul.

Amb aquesta mateixa tecnologia, McCartney ja ha pogut fer duets amb Lennon en la seva última gira i remesclar "Revolver", publicat l'any passat, replantejant l'àlbum llançat el 5 d'agost del 1966 com va fer al seu dia amb la primera versió de "Let it be" (1970), una reedició que va "marcar" com a "naked" (despullada) en una remescla posada al mercat el 17 de novembre del 2003.

En l'aplicació de la intel·ligència artificial al món de la música i les arts en general, com en la resta d'àmbits, la polèmica està servida. I és que com més creatiu i teòricament espontani sigui el procés creatiu, més difícil sembla que "una màquina" sigui capaç d'emular-lo, tot i que el cervell dels artistes, ni que sigui involuntàriament, també es passa la vida nodrint-se de dades o, més ben dit, influències.

 

ARXIVAT A:
Música Intel·ligència artificial Tecnologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut