Sala de fitness d'un gimnàs (ACN/Albert Segura Lorrio)
Sala de fitness d'un gimnàs (ACN/Albert Segura Lorrio)

Ja no caldrà cita prèvia per anar al gimnàs i altres equipaments esportius

El Procicat aprova substituir la cita, a partir de dilluns, per un control d'accés i un registre que permeti la traçabilitat de contactes

Actualitzat

El Procicat ha decidit relaxar una mica més les restriccions contra la pandèmia en un moment en què els principals indicadors epidemiològics milloren dia a dia. Les noves mesures entren en vigor aquest dilluns, 14 de juny.

La principal novetat és que ja no caldrà demanar cita per fer activitats a l'interior dels equipaments esportius, una mesura que queda substituïda per un control d'accés i un registre que permeti controlar l'aforament, que és del 70%, i la traçabilitat de contactes.

A més, s'han aprovat les recomanacions per a la celebració de festes de final de curs i graduacions, instruccions que els centres educatius ja van rebre la setmana passada.

També s'ha ratificat la decisió del Consell Superior d'Esports de permetre l'assistència de públic als estadis de les lligues professionals de futbol i bàsquet, amb un màxim de 1.500 persones per al futbol i 1.000 per al bàsquet.


Nova comissió

Les decisions s'han pres en la primera reunió que hi ha hagut des de la creació –en el consell de govern d'aquest dimarts– d'una comissió encarregada d'analitzar l'impacte de les mesures de prevenció de la Covid-19 abans de remetre-les al Procicat.

La comissió està presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també en formen part el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers Laura Vilagrà, Joan Ignasi Elena i Josep Maria Argimon.

No hi ha canvis en els aforaments de comerços i bars i restaurants. Pel que fa a l'oci nocturn, podrà reobrir el dilluns 21 de junyamb el 50% d'aforament, sense distància però amb mascareta. El sector i el Departament de Salut ho han acordat en una reunió aquest divendres.
 

Sant Joan amb platges obertes, en contra del criteri del Procicat

Quan falten pocs dies per a la revetlla de Sant Joan, l'Ajuntament de Barcelona ha reiterat aquesta setmana que mantindrà obertes les platges de la ciutat, precisament en contra del que havia recomanat el Procicat.

A la platja es controlarà l'aforament i estarà prohibit accedir-hi amb begudes alcohòliques, tendes de campanya i aparells musicals. A més, caldrà seguir les recomanacions per evitar contagis, com fer servir la mascareta i mantenir una distància de seguretat.

La majoria de municipis de l'àrea metropolitana que tenen platges faran el mateix que Barcelona. D'altres com Gavà i Castelldefels, en canvi, sí que tancaran les platges, tot i que permetran accedir als xiringuitos.

La xifra de morts més baixa des de l'inici de la pandèmia

La reunió del Procicat arriba dos dies després que Catalunya registrés la mortalitat més baixa per Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dimecres es van notificar 13 morts en els últims set dies, una mitjana d'1,8 morts diaris, la xifra més baixa des que es va notificar la primera defunció oficial per coronavirus, el 6 de març del 2020.

Aquest divendres, Salut ha notificat 712 contagis nous i 5 defuncions més. Pugen una mica les hospitalitzacions, però baixa el nombre de malalts ingressats a les UCI. Ara hi ha 554 pacients als hospitals, 188 dels quals a les unitats de cures intensives.

Tots els principals indicadors epidemiològics continuen millorant. També continua consolidant-se un índex de rebrot (EPG) per sota de 100 –ara és de 90 punts– i la velocitat de propagació de l'epidèmia (Rt) se situa en 0,90.

Vacunació ampliada a tota la franja de 40 a 49 anys

La millora va a cavall de l'avenç en la vacunació. Un de cada quatre catalans ja ha rebut la pauta completa d'alguna de les vacunes de la Covid. En total, el 40,5% de la població ha rebut alguna dosi.

Una setmana després que s'obrís la vacunació per a les persones d'entre 45 i 49 anys, des d'aquest dijous ja poden demanar cita les persones d'entre 40 i 44 anys. És a dir, tots els nascuts entre el 1972 i el 1981 ja poden vacunar-se.

Aquest dijous, Catalunya ha arribat als cinc milions de dosis de les vacunes administrades –entre primeres i segones dosis– des del començament de la campanya de vacunació. I una quarta part de la població catalana, prop de 2 milions de persones, tenen ja la pauta completa.

Més de 147.000 descàrregues del certificat Covid

Des que dimarts va començar a emetre's l'anomenat "passaport Covid", més de 147.000 catalans s'han descarregat el certificat digital de vacunació de la Unió Europea. D'altra banda, prop de 7.000 catalans s'han baixat el certificat Covid de recuperació de la malaltia.

Hi ha tres tipus diferents de certificat digital que s'estan impulsant entre països de la Unió Europea: a banda del de vacunació i el de recuperació, el tercer és el de la prova diagnòstica negativa, que es podrà descarregar a partir dels propers dies.

Les xifres les ha donat la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, que ha dit: "La idea és impulsar la mobilitat segura entre els estats membres mentre duri la pandèmia del coronavirus.

Els certificats es poden obtenir a través del web La Meva Salut i també en paper als punts de vacunació i als centres d'atenció primària.

 

ARXIVAT A:
ProcicatCovid-19Coronavirus
Anar al contingut