Què s'ha de fer per votar per correu a les eleccions del 14F
El vot per correu pot créixer de manera espectacular en aquestes eleccions per la pandèmia. De fet, les mateixes institucions fan campanya perquè més ciutadans optin per exercir el dret de vot anticipadament.
I per això el govern ha sol·licitat a la Junta Electoral alguns canvis per facilitar el vot per correu. Fins ara, s'havia d'anar presencialment fins a dues i fins i tot tres vegades a l'oficina de Correus (a fer la sol·licitud, en molts casos a recollir la documentació que arriba per correu certificat i a enviar el vot, que també s'ha de fer per correu certificat). Unes quantes anades i vingudes que podien desincentivar alguns electors i que ara es volen evitar per potenciar al màxim aquesta modalitat de vot.
Com posar-ho una mica més fàcil?
En primer lloc, la sol·licitud del vot es pot fer com sempre a l'oficina de Correus, però aquest cop es pot demanar també per internet. La petició es pot fer fins al 5 de febrer.
Si s'opta per la sol·licitud telemàtica, es necessita un certificat d'identitat digital. Servirà el DNI electrònic (tot i que es necessita un lector especial), el certificat de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, o l'idCAT Certificat o l'equivalent d'altres comunitats autònomes. L'obtenció d'aquests certificats requereix un últim pas presencial a oficines de l'administració, la majoria amb cita prèvia.
Un cop sol·licitat el vot, els ciutadans rebran la documentació a casa per correu certificat. I aquí hi ha l'altra novetat: en aquest mateix moment, l'elector pot entregar el seu vot a l'empleat de Correus que li ha portat la documentació (mantenint el secret de vot), i rebre un justificant que acrediti que ha votat.
Qui ho prefereixi, pot anar com es feia fins ara a l'oficina de Correus per enviar per correu certificat el seu vot. Es pot fer des del dilluns 25 de gener. L'últim dia marcat al calendari és, ara per ara, el 12 de febrer, però el termini es podria arribar a allargar.
En qualsevol cas, el servei de Correus conserva tots aquests vots, els recollits pels funcionaris de Correus i els que es recullen a les mateixes oficines, i els entregarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions.
L'entrega es fa des de les 9 h del matí, quan arrenca la votació, fins a les 20 h, quan acaba. Els vots que puguin arribar després de les 20 h ja s'envien a les juntes electorals de zona perquè s'afegeixin al recompte definitiu de l'escrutini general.
Com augmentarà el vot per correu?
La pandèmia farà augmentar el vot per correu, més que probablement, fins a xifres mai vistes fins ara. L'exemple més recent són les eleccions gallegues i les basques, suspeses a l'abril i celebrades finalment al juliol. A Galícia gairebé es va doblar, fins al 3'45%, i a Euskadi es va disparar per sobre del 7%, segons dades de l'INE.
Fins ara a Catalunya el vot per correu ha estat molt baix. Els comicis on es va arribar a la xifra més alta van ser el 2015, a les eleccions plantejades pels partits independentistes com a plebiscitàries. Aleshores, es va superar el llindar de les 100.000 paperetes, un 2% del total de vots.
Per demarcacions, els que fan servir més el vot per correu habitualment són els lleidatans, que van superar fins i tot el 3% de vot per correu l'any 2015, i on habitualment sol estar per sobre del 2%. El percentatge és més alt a Girona i Tarragona que no pas a Barcelona, la demarcació on acostuma a ser més baix (tot i que, com que és la que té més població, en xifres absolutes és on més ciutadans voten per correu: 51.648 el 2017).
El que caldrà veure és quin será finalment el creixement d'aquesta modalitat de vot i si aquests canvis han vingut per quedar-se o no.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021