Ja pots votar el neologisme del 2023, amb candidats com "ecoansietat", "bot" o "superilla"
3Cat, a través del portal ésAdir, s'afegeix a l'organització de la tria, en què també participen l'Observatori de Neologia de la UPF, la Secció Filològica de l'IEC i el Centre de Terminologia Termcat
Des d'aquest dilluns ja està en marxa la votació popular per escollir el neologisme d'aquest 2023. A diferència dels anys anteriors, enguany passen a votar-se dues llistes de 10 paraules cadascuna: La Paraula Nova, que inclou paraules representatives de l'any que s'acaba, i La Paraula Corrent, que inclou paraules no representatives de l'any però que no són al diccionari normatiu, principalment pel seu caràcter informal, i que s'hi troben a faltar.
Aquesta és la llista de les paraules candidates. Tot i que sembli estrany, algunes, per molt que les hàgim sentit, no són al diccionari normatiu.
Es pot participar en la votació per mitjà d'un formulari GoogleForms del dilluns 11 al dimecres 20 de desembre i el resultat es farà públic el dijous 21 de desembre.
També hi ha un concurs de mems
A més, aquest any també hi haurà un concurs de mems lingüístics que prenguin com a base les paraules candidates de les dues llistes. S'hi podrà participar de l'11 al 31 de desembre per X (antic Twitter), TikTok i Instagram amb l'etiqueta #neologisme2023. Un jurat format per membres de les quatre institucions organitzadores donarà a conèixer els guanyadors al mes de gener.
Aquest any, 3Cat, a través del portal lingüístic ésAdir, s'ha afegit a l'organització de la tria, en què també participen l'Observatori de Neologia de la UPF, la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el Centre de Terminologia Termcat.
"Birra", la guanyadora el 2022
L'any passat, "birra" va ser la paraula triada com a neologisme del 2022, amb gairebé 14.000 vots, el 32% del total. Les altres paraules o conceptes més votats van ser "salut mental" (19,6%), "tuti" (11,9%), "violència vicària" (8,4%) i "poliamor" (8,4%).
En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser "negacionisme" (2021), "coronavirus" (2020), "emergència climàtica" i "animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà vegana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).
- ARXIVAT A:
- Català