L'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, pot arribar a afectar 5.000 hectàrees

Ja han cremat més d'un miler d'hectàrees i, segons Bombers, ja s'ha pogut evitar que el foc afecti 20.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

La proliferació d'incendis forestals de les últimes hores ha posat en alerta el cos de bombers. Un dels principals, i que ha concentrat bona part dels efectius, és el que crema des d'aquest dimecres al poble de Baldomar, al municipi d'Artesa de Segre, a la Noguera.

Tota la plantilla dels Bombers de la Generalitat està en alerta, i aquest dijous al matí n'hi ha uns 400 treballant sobretot en aquest incendi i en els altres dos grans que estan actius: a Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, i a Castellar de la Ribera, al Solsonès.

Fins aquest dijous ha afectat una superfície d'unes 2.000 hectàrees, segons les dades provisionals dels Agents Rurals. De les hectàrees cremades, la majoria dins l'espai natural protegit de la serra del Montsec. Són majoritàriament de matollar, però també d'arbrat i de conreu.

 

La direcció del vent ha anat canviant, cosa que complica les tasques d'extinció. Aquesta nit a Baldomar hi treballen 55 dotacions de bombers. Durant aquest dijous n'hi han treballat una seixantena, ajudades de mitjans aeris. També hi han intervingut, durant unes hores, les unitats de reforç de l'exèrcit.

L'Ajuntament d'Artesa ha fet una nova crida als pagesos, aquest dijous a la tarda, perquè vagin a llaurar els camps de la zona i agafin el relleu dels tractors que hi han estat treballant.


Fins a 5.000 hectàrees

David Borrell, cap operatiu de Bombers, ha afirmat aquest dijous que no es podrà evitar que l'incendi d'Artesa de Segre vagi cremant els pròxims dies, tot i que ha descartat que pugui estendre's cap a la serra del Montsec, on podia haver arribat a cremar fins a 20.000 hectàrees:

"A Artesa, per l'orografia, els bombers no tenim la possibilitat de penetrar a dins de l'incendi, el flanc dret hem evitat que se'ns obri, i hem tallat l'escenari que ahir ens feia angúnia que acabés afectant 20.000 hectàrees de potencial. Això s'ha tallat."

"Ara tenim un incendi d'unes 1.000 hectàrees, però que ens acabarà cremant, perquè el flanc esquerre s'anirà eixamplant els pròxims dies. Quant afectarà? No ho sabem, però la capacitat d'intervenció a dins d'aquest perímetre és inviable."

Borrell ha assegurat que aquest incendi com a màxim pot arribar a cremar unes 5.000 hectàrees abans que es pugui extingir. Sí que s'ha evitat que les flames entrin de ple a la vall del Segre.


Temperatures extremes de dia i de nit

A Baldomar les temperatures han tornat a arribar als quaranta graus aquest dijous a la tarda. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha volgut donar un missatge "d'extraordinària prudència" per als pròxims dies, per evitar que apareguin altres incendis grans que superin la capacitat dels bombers de controlar-los:

"Avui i demà són dies molt importants, perquè tenim tres incendis en marxa, i hi haurà temperatures extremes de dia i de nit, que ens exigeixen que tinguem la màxima prudència a l'hora de fer l'ús del territori, no ens podem permetre tenir més incendis simultàniament."

El conseller d'Interior ha agraït a les associacions de defensa forestal, les ADF, i als pagesos de les zones afectades pels incendis la resposta i la feina que han fet i fan per lluitar contra el foc, actuant sovint abans que arribin els bombers i evitant que els molts focs petits que hi ha hagut es converteixin en més grans.

Tant Elena com Borrell han dit que l'incendi que els preocupa més ara mateix és el de Castellar de la Ribera, i han insistit que aquests dies cal evitar com sigui que n'hi hagi cap altre de gran, perquè això depassaria la capacitat dels equips d'emergència per fer-hi front.

Tractors i militars

El risc que el d'Artesa de Segre es converteixi en un incendi de grans proporcions ha fet prendre mesures excepcionals, com la crida als pagesos de la zona perquè aquest dijous portin els tractors per llaurar el terreny, i d'aquesta manera obrir tallafocs.

També s'han mobilitzat efectius de la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit, l'UME.

Vehicles de la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit, aquest dijous a Artesa de Segre
Principals incendis forestals d'aquest dimecres 15 de juny

Aquest dijous el risc d'incendi és alt, en nivell 2 --de color vermell-- a bona part de Catalunya, segons el mapa elaborat pels Agents Rurals:

 

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut