Jan Pastor, el pastor sense rellotge a qui no afecta el canvi d'hora: "El sol és el que mana"

Les rutines diàries d'aquest pastor i el seu ramat no canvien segons l'horari d'estiu o l'horari d'hivern: "Com que la gent es canvia tantes vegades de calçotets, doncs ara canvien d'hora també"

RedaccióActualitzat

Dos cops per any toca avançar o, com ara, endarrerir els rellotges per adaptar-se a l'horari d'estiu o d'hivern. Una convenció social que fa tot el país per anar "a l'hora". 

Però no pas tots. Al Josep Serra Fornell, pastor de Manresa més conegut com a Jan Pastor, no li cal canviar l'hora perquè no es guia per cap més rellotge que el sol. 

"Jo vaig a l'hora que marca el sol, i el bestiar sempre a la mateixa hora. I és quan van bé. Perquè si ara una hora més, ara una hora menys, ara feu això, ara feu allò... Què és això, tant ballar?. El bestiar ha d'anar a la mateixa hora i és quan va bé."

El Jan Pastor no en té, de rellotge. Diu que no li cal per fer la seva feina. Assegura que està "adaptat al temps i a la climatologia" i que sap millor "que tots aquells que estan asseguts amb la corbata a l'ordinador" a quina hora cal fer cada cosa. En té prou amb el sarró, el bastó i els gossos marcant el ramat d'ovelles.

Això sí, ha tingut temps de saber per què al món actual li va bé tenir un horari d'estiu: "Aquests horaris només es fan perquè la gent tingui més temps a l'estiu, temps de sortir, perquè la tarda és molt llarga. Perquè tinguin temps d'anar cap a prendre alguna cosa, cap a la piscina, com que s'allarga tenen temps de tot... i de gastar allà, vinga, anar gastant."

I a l'hivern, explica, treuen una hora "i així la gent, què fas voltant si fot frescota i és fosc? Així tenen temps d'anar dintre d'aquests llocs grans, "Prycas" i aquests llocs a comprar per allà dintre i gastar i estar calent allà dintre i anar fent. I cap al bar i a sopar i als restaurants i vinga."

Al Jan Pastor aquest estil de vida no el convenç: "Jo vaig a l'hora que marca el sol. Com que la gent es canvia tantes vegades de calçotets, doncs ara canvien d'hora també. Jo ara ja no la canvio, sempre vaig igual."

"El bestiar ha d'anar a la mateixa hora i és quan va bé", diu el Jan Pastor (3Cat)
ARXIVAT A:
Estils de vida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut