La seu de Janssen a Leiden, als Països Baixos (Reuters / Piroschka van de Wouw)

Janssen atura la distribució de la vacuna a Europa pels 6 casos de trombosi als EUA

La vacuna, l'única d'una sola dosi, havia d'arribar a Espanya aquest dimecres i administrar-se a persones d'entre 70 i 79 anys
Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Janssen atura el llançament de la seva vacuna contra la Covid-19 a Europa. La primera tramesa d'aquesta vacuna, l'única d'una sola dosi, havia d'arribar a Espanya aquest dimecres i s'havia de destinar a la vacunació de les persones d'entre 70 i 79 anys.

La decisió de l'empresa arriba poc després que les agències federals de salut i de control de malalties dels Estats Units hagin recomanat aturar la vacunació en aquest país arran de diversos casos de trombosi.

En concret, s'han detectat sis trombes després d'haver administrat la vacuna a set milions de persones. Els sis trombes detectats són en dones d'entre 18 i 48 anys, una de les quals ha mort i una altra es troba en estat crític. Les autoritats nord-americanes han argumentat la recomanació "per precaució" mentre investiguen uns casos que qualifiquen d'"extremadament rars".

En un comunicat, la farmacèutica explica que han pres la decisió de "manera proactiva" i que estan treballant "estretament" amb les autoritats mèdiques i sanitàries per investigar aquests casos de trombosi.

Als Estats Units, el fàrmac desenvolupat per l'empresa belga Janssen Pharmaceutica, propietat del grup nord-americà Johnson&Johnson, s'administra des de finals de febrer, quan va rebre l'autorització de l'organisme regulador.

 

Dos vials de Janssen (EFE / Étienne Laurent)

 

L'EMA diu que "no és clar" si hi ha relació amb els trombes

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha subratllat aquest dimarts que encara està investigant els casos de trombosi detectats als Estats Units en persones que s'havien vacunat amb Janssen.

L'EMA assegura que, ara per ara, "no és clar si hi ha una associació causal" entre el fàrmac i aquests casos.

Quan s'arribi a les conclusions d'aquesta investigació, l'EMA "decidirà si pot ser necessària una acció reguladora", com la que es va fer amb el fàrmac d'AstraZeneca.

 

La seu de l'Agència Europea de Medicaments, a Amsterdam (EFE / Remko de Waal)

 

Un fàrmac previst per al grup de 70 a 79 anys

A Catalunya, estava previst que aquest dimecres arribessin 24.000 dosis de la vacuna de Janssen, que estaven destinades al grup d'edat d'entre 70 i 79 anys, un col·lectiu que també rebrà el fàrmac de Pfizer-BioNTech. En total, l'Estat havia de rebre 300.000 dosis del fàrmac aquest dimecres.

En roda de premsa, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha admès que creu que "demà no arribaran" les dosis de la vacuna previstes.

A partir del mes de juny, la vacuna es produirà als laboratoris Reig Jofre de Sant Joan Despí. A la planta catalana, on se'n produiran 250 milions de dosis anuals, s'hi farà la formulació final, es col·locarà el fàrmac dins dels vials i s'empaquetarà.

 

Capses del fàrmac de Janssen contra la Covid-19 arribades a Hongria (EFE / Szilard Koszticsak)

 

Darias: "Estem expectants"

Després de saber-se l'endarreriment de les vacunes de Janssen, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat que Espanya està "expectant". En la sessió de control al govern que s'ha fet aquest dimarts al Senat, la ministra ha valorat "positivament" la campanya de vacunació i ha assegurat que estan "preparats" per rebre les 300.000 dosis:

"Estem expectants, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris està en permanent contacte amb l'Agència Europea del Medicament. Estem preparats per rebre la vacuna"

 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dimarts al Senat (EFE / Kiko Huesca)

 

L'aturada de la distribució de Janssen arriba quan no fa ni una setmana que l'Agència Europea de Medicaments va confirmar un vincle entre la vacuna d'AstraZeneca i casos molt poc freqüents de coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

Finalment, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar suspendre la vacunació amb AstraZeneca de les persones de menys de 60 anys. D'altra banda, es va ampliar fins als 69 anys l'edat de vacunació, un topall anteriorment situat als 55 anys i, posteriorment, ampliat fins als 65.

 

L'única vacuna monodosi

De les vacunes autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments, el fàrmac de Janssen és l'únic que s'administra en una sola dosi. La vacuna es basa en un virus atenuat, igual que el fàrmac d'AstraZeneca.

La conservació també és senzilla, i no cal congelador. Es pot guardar durant setmanes a temperatura de nevera perquè no necessita temperatures tan baixes com les de Pfizer-BioNTech i Moderna.

En els assajos clínics, el fàrmac va mostrar una eficàcia del 66,3% amb una sola dosi, que és més del 50% que demana l'OMS a una vacuna. Segons la multinacional, però, l'eficàcia arriba al 85%. La protecció màxima amb el fàrmac s'assoleix a partir de dues setmanes de l'administració i sobretot és eficaç per evitar l'hospitalització o la mort dels vacunats. Proves preliminars assenyalen que també evita la Covid asimptomàtica.

L'Agència Europea de Medicaments va autoritzar l'11 de març la vacuna de Janssen, el quart fàrmac contra la Covid-19 que ha aprovat.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut