Javier Milei, l'economista ultraliberal que busca situar l'extrema dreta a la Casa Rosada
- TEMA:
- Javier Milei
El sotseditor de política del setmanari Noticias, una històrica i influent revista argentina, Juan Luis González, fa dies que dorm poc. El seu llibre, acabat de publicar a l'Argentina sobre el candidat a la presidència del país sud-americà per l'extrema dreta, Javier Milei, l'ha convertit en expert de consulta per entendre què ha passat.
González arriba uns trenta minuts tard a l'entrevista amb el 3cat. Es disculpa i explica que la reunió que tenia pactada abans amb els editors del seu llibre s'ha allargat. La sorpresa pel resultat de les eleccions primàries argentines del 13 d'agost ha provocat que s'estiguin imprimint a tota màquina més edicions del seu llibre "El loco", un relat biogràfic sobre el guanyador dels comicis primaris presidencials.
L'Argentina encara no s'ha recuperat de la sorpresa que ha significat el 30% dels vots aconseguits per Javier Milei, un economista de 52 anys ultraliberal molt mediàtic de clara ascendència conservadora que aspira a ocupar la Casa Rodada.
La seva victòria electoral en uns comicis que servien per definir els candidats a les presidencials de cada partit i coalició ara ja situa l'extrema dreta de manera ferma i potent en el panorama polític argentí, en un moment de gran inestabilitat econòmica, social i política del país sud-americà, a les portes d'unes eleccions presidencials previstes per al 22 d'octubre.
Per entendre el perquè de la irrupció com un tsunami de Javier Milei en l'escena política argentina, és fonamental comprendre també els motius que han portat milions de persones, especialment joves i nous votants, a decantar-se per un espai polític que per exemple aposta per prohibir l'avortament, tenir armes lliurement, dolaritzar l'economia, eliminar els subsidis, privatitzar serveis públics o aprimar l'Estat a la seva mínima expressió.
És un personatge polític, a més, amb una part esotèrica i mística. Es declara practicant del sexe tàntric i amant dels gossos, i assegura que parla amb el seu gos mort fa uns anys des del més enllà. Conviu amb sis gossos de la mateixa raça clonats als EUA a partir del que va morir.
"Javier Milei parla amb els economistes clàssics morts. Diu que ha rebut tres visites de Crist. Amaga la mort del seu gos-fill Conan perquè creu que és viu en un dels clons de l'animal que li van fer als Estats Units", detalla Juan Luis González per resumir qui és Javier Milei.
"Diu que té xerrades amb Déu gràcies a un canal de llum que li faciliten els gossos. I també creu que hi ha un pla diví perquè ell compleixi la seva missió de ser el president."
Tertulià d'actualitat a la televisió
Aquest economista ultraliberal es va fer famós fa uns cinc anys als estudis de televisió. La seva presència als programes d'actualitat i debat assegurava audiència per les seves opinions extremes. Cridaner també pel seu pentinat despentinat, mai quedava indiferent i sempre generava alguna polèmica amb la resta de tertulians.
Fa dos anys, quan va guanyar un escó com a diputat per la ciutat de Buenos Aires a les passades eleccions legislatives de mitjà termini, la sorpresa ja va ser enorme. Ara s'ha duplicat en ser el candidat més votat a tot l'Argentina de nord a sud a les primàries presidencials i després de desterrar el peronisme de centreesquerra al poder al país, ara mateix a la tercera posició.
Si es vol entendre el "fenomen Milei", és bàsic entendre que l'Argentina és a la Unitat de Cures Intensives en una de les seves enèsimes crisis econòmiques, polítiques i socials. El 43% dels argentins són pobres. 12 milions d'homes, dones i nens, famílies que cada capvespre busquen un plat calent als menjadors dels col·lectius socials que funcionen per tot el país. 7 de cada 10 nens i adolescents no mengen 3 cops al dia, en un país amb capacitat per alimentar 400 milions de persones. I sense el teixit de voluntariat social, el drama argentí seria encara pitjor.
La desesperació i descontentament de milions d'argentins és tan gran que han calat profundament els postulats de la nova extrema dreta argentina que lidera l'ultraliberal Javier Milei. Un cop polític i emocional del qual encara s'estan recuperant els militants peronistes, com Delfina Rossi, responsable de l'agrupació 3D de Buenos Aires i exmilitant d'Iniciativa per Catalunya-Verds quan vivia a Barcelona de més jove.
"És un procés similar al que veiem a Europa, amb el que passa amb Vox, que també hem vist als nostres països veïns, com és el cas del Brasil amb Bolsonaro, i en els pròxims mesos es donarà un debat molt profund sobre el que implica conviure amb una força d'ultradreta."
"El peronisme ha perdut la capacitat de continuar arribant als més joves, com ha passat durant dècades. Avisen que, en cas de guanyar Milei, anirà contra la salut pública, contra l'ensenyament públic, contra els nostres drets. I aquí és on hi ha part del problema. Estàs parlant de salut, educació i drets a qui ja no en té", alerta Juan Luis González per entendre el vot a la desesperada, de protesta i d'esbroncada que ha sabut capitalitzar Milei dels que estan tips d'una Argentina en crisi, inflacionària i decadent. Un país que no els ofereix cap garantia de res ni futur.
3D, el partit polític que presideix Delfina Rossi, forma part d'Unió per la Pàtria, la coalició de centreesquerra que aspira a la presidència de l'Argentina de nou amb el ministre d'Economia, Sergio Massa, com a candidat.
El resultat de les primàries ha estat gairebé de triple empat: la diferència entre les tres principals fórmules presidencials és mínima: amb un triple empat, extrema dreta, dreta tradicional i peronisme centreesquerra tornaran a les urnes el 22 d'octubre, ara sí, per triar qui serà el pròxim president de l'Argentina. Es dona per fet que hi haurà una segona volta al novembre, però a l'Argentina ningú s'anima a vaticinar qui passarà a segona ronda.
- ARXIVAT A:
- Argentina Javier Milei