Joan Carles I reitera el desig de tornar quan fa un any que va marxar d'Espanya
Aquest 3 d'agost fa un any que La Zarzuela va fer pública una carta de Joan Carles I al seu fill en què li anunciava la seva intenció de marxar d'Espanya. El rei emèrit abandonava Espanya sense donar explicacions públiques enmig d'investigacions per diversos delictes que temia que poguessin afectar la reputació del seu fill.
Va justificar la seva decisió dient que la prenia arran de "la repercussió que estan generant certs esdeveniments passats de la meva vida privada".
Han passat 365 dies i l'entorn del monarca apunta que Joan Carles vol tornar, però ni La Zarzuela ni La Moncloa ho veuen clar a hores d'ara.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defugit la pregunta sobre el possible retorn del rei emèrit. Ho ha fet després de reunir-se amb el rei Felip VI a Mallorca i ha assegurat que no n'havient parlat. Sánchez s'ha limitat a elogiar el paper de la monarquia.
En aquell moment, de fet, Joan Carles de Borbó ja era fora d'Espanya, però això no es va saber fins l'endemà, quan es van començar a publicar detalls de la seva marxa.
Les primeres informacions el situaven en un complex hoteler de luxe a la República Dominicana, propietat d'un empresari amic seu, o a Estoril, a Portugal.
No va ser fins al cap d'uns dies que una fotografia va revelar que s'havia desplaçat fins als Emirats Àrabs, on encara resideix. Allà, primer es va allotjar en un hotel de luxe i al cap d'uns mesos es va traslladar a una mansió en una de les illes més exclusives d'Abu Dhabi.
Mig any més tard, una altra fotografia, en què aparentment caminava amb dificultat, ajudat per dues persones, va generar dubtes sobre el seu estat de salut.
Dubtes que ell mateix va mirar d'esvair difonent una altra imatge, en què apareixia distès, somrient, conversant amb dues persones.
Ja fa un temps que el rei emèrit no es cansa de repetir a persones del seu entorn que la seva voluntat és tornar a Espanya. Ara per ara, però, ni La Zarzuela ni La Moncloa no ho veuen amb bons ulls, perquè continuen obertes diverses investigacions, sobre el cobrament de comissions i sobre el trasllat a paradisos fiscals de donacions no declarades.
Entre aquestes actuacions, una de 65 milions per a la construcció de l'AVE a la Meca que el 2012 hauria transferit a Corinna Larsen, aleshores amiga íntima seva que fa poc l'ha denunciat; l'acusa d'assetjar-la i espiar-la.
També s'investiguen, per part d'Hisenda, les dues regularitzacions d'impostos que Joan Carles ha fet durant aquest últim any, una de més de 675.000 euros i una altra de 4,3 milions.
El pare de Felip VI conserva el títol honorífic de rei, però ja no disposa de l'assignació econòmica que rebia de l'Estat, de més de 160.000 euros, perquè així ho va decidir l'any passat el seu fill, que també va anunciar que renunciava a la seva herència.
Des de La Zarzuela, però, sí que s'ha posat en valor el paper de Joan Carles I durant el seu regnat, sobretot el 23F. Així, durant la commemoració del quarantè aniversari de l'intent de cop d'estat, Felip VI va defensar que "la seva fermesa i la seva autoritat van ser determinants per a la defensa i el triomf de la democràcia".
Des de La Moncloa, Pedro Sánchez ha estat el primer president del govern espanyol obertament crític amb l'emèrit.
Ha expressat el seu "rebuig" a les "conductes incíviques" atribuïdes a l'emèrit, alhora, però, que ha manifestat "suport total" a l'actual cap de l'Estat.
Joan Carles I va marxar d'Espanya als 82 anys i va fer els 83 als Emirats Àrabs. Al cap de 365 dies no té cap compte pendent amb la justícia i, a més, va manifestar, a través del seu advocat, la seva voluntat de col·laborar amb la Fiscalia. Ara per ara, però, sembla que "determinats esdeveniments passats" li continuen impedint tornar de l'estranger.