Els EUA i Europa demanen als compatriotes marxar ja d'Ucraïna pel risc imminent d'atac rus
Joe Biden i Vladímir Putin parlaran aquest dissabte per explorar un camí alternatiu al de la guerra, mentre Washington assegura que Rússia ja té prou tropes per envair Ucraïna
Els presidents dels Estats Units i de Rússia, Joe Biden i Vladímir Putin, mantindran una conversa telefònica aquest dissabte a la tarda per mirar de rebaixar la tensió a Ucraïna. No parlaven directament des de finals de desembre i la reunió arriba en un dels moments de més tensió.
L'últim avís de Joe Biden als nord-americans que continuen a Ucraïna és clar: "Haurien de marxar ara". I ara vol dir en un marge de 24-48 hores.
El president dels Estats Units creu que "les coses es podrien descontrolar ràpidament", segons ha dit en una entrevista a la cadena NBC, davant del risc d'una possible invasió russa. "Estem davant d'un dels exèrcits més grans del món", ha recordat.
La retirada de diplomàtics occidentals ja va començar el mes passat, però ara la crida a abandonar a Ucraïna ve directament de Joe Biden.
De fet, els Estats Units creuen que si Rússia decideix envair Ucraïna, l'ofensiva començaria probablement amb "bombardejos aeris i atacs amb míssils", ha dit aquest divendres la Casa Blanca. I aquest divendres Washington ha assegurat que Rússia ja té la força necessària al territori per envair Ucraïna en qualsevol moment.
L'avís de Biden s'ha vist reforçat amb les paraules de l'assessor de la Casa Blanca, Jake Sullivan, que ha dit que hi ha "una possibilitat clara" que Moscou faci efectiu l'atac, fins i tot abans del 20 de febrer.
"Seria una guerra mundial"
"Si els nord-americans i els russos comencen a disparar-se els uns als altres, es desencadenaria una guerra mundial", ha dit Biden, que ha afegit que no hi hauria manera de trobar els seus compatriotes.
La Casa Blanca ha aprovat un pla del Pentàgon perquè els seus soldats a Polònia construeixin refugis temporals i es preparin per si calgués ajudar els nord-americans que fugin d'Ucraïna en cas d'un atac rus a aquest país, però no contempla enviar-hi tropes per a una evacuació com la de l'Afganistan.
Segons dades del Departament d'Estat, a l'octubre hi havia 6.500 nord-americans vivint a Ucraïna.
Els moviments militars continuen, mentre s'encalla la via diplomàtica.
Treva olímpica?
La tensió s'ha disparat l'últim mes per la denúncia d'Occident que Rússia ha mobilitzat més de 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna.
Moscou ha repetit que no vol una guerra amb Kíev i que no amenaça Ucraïna, mentre que Washington alerta que els russos podrien atacar aquest país en qualsevol moment.
El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha dit des d'Austràlia que el Kremlin podria no respectar la treva olímpica: "una invasió podria començar en qualsevol moment i, per ser clars, això inclou el període dels Jocs Olímpics", que acaben el dia 20.
L'exèrcit i els serveis d'intel·ligència dels Estats Units calculen que l'exèrcit rus podria llançar una invasió a gran escala, amb tancs que podrien arribar a Kíev, la capital, en 48 hores.
La UE i el Regne Unit, en alerta
També el govern del Regne Unit ha demanat als ciutadans britànics a Ucraïna que abandonin el país al més aviat possible, mentre encara hi hagi mitjans "comercials" per fer-ho. A més, el ministeri d'Exteriors ha actualitzat la pàgina de recomanacions de viatge i alerta en contra de qualsevol desplaçament a Ucraïna.
I és que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit durant una reunió virtual amb els seus aliats sobre la situació a Ucraïna que "tem per la seguretat d'Europa en les circumstàncies actuals".
Ho ha dit en la trobada per abordar la situació a Ucraïna amb els líders dels Estats Units, Itàlia, Polònia, Romania, França, Alemanya, el Consell Europeu, la Comissió Europea i l'OTAN.
Aquí s'ha subratllat que hi haurà sancions dràstiques si Rússia envaeix Ucraïna i s'ha insistit en una sortida dialogada a la crisi.
Entre els països que també estan demanant als seus ciutadans que abandonin Ucraïna hi ha els Països Baixos, Noruega, Letònia, Japó i Corea del Sud.
Maniobres militars
Rússia continua les maniobres militars conjuntes amb Bielorússia. Sis vaixells de guerra han arribat aquest dijous al mar Negre, a prop de la península de Crimea, moviments que Ucraïna ha qualificat d'inacceptables.
Ucraïna també es mobilitza. Les últimes hores han arribat al país nous carregaments de material militar occidental: 130 tones de míssils terra-aire portàtils, granades i munició procedents dels Estats Units i destinades a reforçar l'exèrcit ucraïnès.
A més, un contingent de soldats nord-americans ha arribat a Romania aquest divendres. Segons el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, això "envia un missatge rotund sobre el compromís nord-americà en la seguretat europea".
Segons el ministre de Defensa romanès, han arribat més de 100 soldats. Joe Biden va anunciar que n'enviaria mil a Romania i dos mil a Polònia.
La dinàmica de rearmament contrasta amb una via diplomàtica que fracassa. La darrera reunió del Quartet de Normandia, l'únic espai on Rússia i Ucraïna seuen a la mateixa taula, ha acabat com va començar: amb l'únic compromís de mantenir l'alto el foc al Donbass.
Serguei Lavrov, ministre d'Afers Estrangers de Rússia, està decebut perquè, segons ha dit, "nosaltres escoltem, però no sentim res", i sobre les converses ha manifestat: "sembla que siguin entre un sord i un mut".