
Joël Dicker: "Llegir reforça la democràcia i ens fa menys permeables a les notícies falses"
En una entrevista a "La selva", l'escriptor supervendes ha parlat de la seva última novel·la "La catastròfica visita al zoo", un llibre en què canvia de registre
Joël Dicker, estrella de la novel·la negra i autor amb més de 20 milions d'exemplars venuts, té llibre nou. L'escriptor suís torna a les llibreries amb "La catastròfica visita al zoo", un llibre molt diferent dels set anteriors perquè "no hi ha un assassinat, no hi ha ningú que mori, però sí que hi ha una investigació", segons ha explicat en una entrevista al programa "La Selva".
Aquesta vegada, l'autor de "La veritat sobre el cas Harry Quebert", "El llibre dels Baltimore" o "El cas Alaska Sanders" es dirigeix no només a un públic adult, sinó també infantil, encara que s'hi tractin qüestions com la democràcia, l'educació inclusiva o el paper de famílies i mestres. "És un llibre per a lectors de 7 a 120 anys", ha assenyalat.
La narradora és una nena petita, la Joséphine, alumna d'una escola d'educació especial que s'ha inundat. Els infants engeguen una investigació per determinar què ha passat i, com és habitual en els llibres de Dicker, la intriga es manté fins a l'última pàgina.
Dicker ha explicat que, tot i que no ho va buscar expressament, que la narradora fos una nena petita li ha acabat aportant "molta llibertat" a l'hora d'escriure:
"Em feia més lliure, una nena pot dir més coses i parlar de democràcia, inclusió o diversitat."
Una altra de les particularitats del llibre és que hi ha una campanya electoral perquè els infants voten si prefereixen pizza o bròquil. En aquest sentit, Dicker, que ha admès entre rialles que ell votaria pizza, ha defensat el paper de la lectura en un sistema democràtic:
"Llegir et construeix el cervell, entens què està en joc, què vols fer, et permet entendre què hi ha en joc amb el vot. I, per tant, reforça la democràcia i també som menys permeables a les notícies falses i a les manipulacions, perquè les eleccions ara també pateixen moltes manipulacions i és important ser impermeable."
L'escriptor també s'ha mostrat preocupat per l'avenç de les ideologies totalitàries i, posant el seu país com a exemple, ha reclamat més participació a les eleccions. "Cal saber què votem i, per començar, anar a votar. A Suïssa votem molt sovint i, com a molt, arribem a un 35% o un 40% dels votants", ha indicat.

En la presentació del llibre als mitjans, Dicker, fill de llibretera, ha reivindicat la importància de la lectura per a infants i joves i ha defensat que els infants que llegeixen en paper tenen més eines per interpretar el món que no pas els que no llegeixen:
"Per tant, la pregunta que faig és: què fem amb la democràcia? Quin és el risc de trobar-nos amb una generació de xavals que no llegeixen? La resposta la tindrem d'aquí a vint anys."
Recupera aquí l'entrevista de Xavier Grasset a Joël Dicker:
- ARXIVAT A:
- Literatura