El primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dijous a Downing Street (Reuters/Hannah Mckay)
Londres

Jonhnson vol convocar eleccions, l'enèsima maniobra per tirar endavant el Brexit

El laborista Jeremy Corbyn diu que hi donaria suport si l'opció del Brexit dur quedés descartada

Juli Rodés AlmerActualitzat

El primer ministre del Regne Unit, el conservador Boris Johnson, ha proposat aquest dijous convocar eleccions anticipades a tocar de Nadal.

Ho ha fet durant una entrevista a la BBC, on ha especificat que la cita electoral seria el dijous 12 de desembre. Més tard, aquest any, ja seria impossible, per la proximitat de les festes de Nadal.

Johnson mira, d'aquesta manera, d'obtenir suports per completar la sortida de la Unió Europea segons l'acord del Brexit que va tancar la setmana passada amb Brussel·les, que actualment està encallat al Parlament.

 

Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit, aquest dimecres al Parlament (Reuters)

 

L'acord va superar aquesta setmana el primer escull parlamentari, però va quedar bloquejat quan els diputats van forçar Johnson a demanar una pròrroga per evitar el risc que pogués acabar produint-se un Brexit dur, sense acord.

Johnson no volia demanar cap pròrroga, i marxar de la UE, fos com fos, amb acord o no, el 31 d'octubre, la data establerta per la segona pròrroga concedida durant el mandat de Theresa May.

 

Manifestant a favor del Brexit, aquest dimarts, davant del Parlament (Reuters/Peter Nicholls)

 

La proposta de Johnson de convocar eleccions, per tant, és el reconeixement que ja no pot fer-ho, que només hi haurà Brexit amb acord.

A partir d'aquí, però proposa convocar eleccions i enllestir el pla per sortir de la UE abans que els ciutadans vagin a les urnes, amb el següent argument:

"Prolongar la paràlisi fins al 2020 tindria conseqüències perilloses per als negocis, els llocs de treball i per a la confiança bàsica en les institucions democràtiques, seriosament danyades ja pel comportament del Parlament des del referèndum [del Brexit]. El Parlament no pot continuar retenint el país com a ostatge."


La proposta de Johnson no dona gaire temps per acabar de debatre el seu acord amb la UE, perquè l'aprovació s'hauria de fer abans del dimecres 6 de novembre, dia que el Parlament s'hauria de dissoldre per poder anar a votar el 12 de desembre.

Donant pressa al Parlament, Johnson també evitaria que acabés prosperant cap iniciativa per fer un segon referèndum.

 

Manifestació contra el Brexit, aquest dimarts, davant del Parlament (Reuters/Simon Dawson)

 

Aquesta és la tercera vegada que Johnson proposa convocar eleccions anticipades. Les dues altres, al setembre, no se'n va sortir, perquè no va obtenir el suport de dos terços dels diputats de la Cambra dels Comuns.

Aquesta vegada tampoc no és clar que ho aconsegueixi. Per fer-ho, en tot cas, necessita el suport dels laboristes, el principal partit de l'oposició.

Fins ara, Jeremy Corbyn, el líder laborista, es negava a donar suport a eleccions anticipades mentre hi hagués el risc que el Brexit fos dur, sense acord amb la UE.

 

Boris Johnson i Jeremy Corbyn, aquesta setmana, a la Cambra dels Comuns (Reuters)

 

Aquesta condició ja no seria un obstacle si, com és previsible, la Unió Europea concedeix la nova pròrroga del Brexit que el Parlament va forçar Johnson a demanar. La pròrroga arribarà probablement aquest mateix divendres, i podria ser de fins a tres mesos, fins al 31 de gener de 2020.

També podria ser més curta, opció defensada per alguns socis comunitaris.

Amb la proposta de convocar eleccions anticipades, Johnson potser buscava posar Corbyn en una situació incòmoda, perquè ja no té l'únic argument que tenia per oposar-se a unes eleccions de les quals era partidari.

 

El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, la setmana passada (Reuters/Piroschka Van De Wouw)

 

Si ara s'hi nega, Johnson podrà dir que ho fa perquè reconeix que les enquestes no són favorables als laboristes.

Segons una mitjana d'enquestes elaborada per la BBC aquesta setmana, els conservadors guanyarien les eleccions amb el 36% dels vots, per davant del 24% de vots que obtindrien els laboristes. Els liberaldemòcrates serien la tercera força, amb el 18% dels vots.

Ara per ara, la primera reacció de Corbyn ha estat condicionar el suport a l'avançament electoral a la durada de la pròrroga que acabi decidint la UE.

"Retireu la sortida sense acord de la taula i donarem suport, absolutament, a unes eleccions. He estat demanant eleccions des que vam fer les últimes, perquè aquest país en necessita unes per abordar tots els problemes d'injustícia social, però la possibilitat d'un Brexit sense acord ha de ser fora de la taula."


La proposta de Johnson no ha agradat la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que l'ha criticada en un missatge a Twitter.

"Johnson sembla estar dient als parlamentaris: "Si voteu unes eleccions, tornaré a portar el meu perjudicial projecte de llei del Brexit i miraré d'arrossegar-nos fora de la UE abans d'anar a les urnes."

 

 

Sturgeon, per contra, es mostra partidària que els ciutadans diguin la seva sobre el Brexit a les urnes.

"Les eleccions haurien de ser exercicis de deixar que els votants decideixin, no dispositius perquè els xarlatans se surtin amb la seva."


La data original del divorci entre el Regne Unit i la UE era el 29 de març del 2019. La primera pròrroga, curta, va retardar aquesta data fins al 12 d'abril. Després va arribar la segona, fins al 31 d'octubre.

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
Anar al contingut