Jordi Borràs, al Visa pour l'Image, que ha celebrat la 35a edició a Perpinyà (ACN)

Jordi Borràs acusa Visa pour l'Image: "M'ha censurat un dels festivals més importants"

El fotoperiodista denuncia que la direcció va excloure tres fotografies de Marine Le Pen del seu projecte sobre l'extrema dreta
Redacció Actualitzat
TEMA:
Fotografia

El fotoperiodista Jordi Borràs ha acusat el festival Visa pour l'Image d'haver-li censurat les imatges de Marine Le Pen que formaven part del seu projecte "Tots els colors del negre. L'extrema dreta al segle XXI", que retrata l'ascens d'aquest moviment a Europa. Les fotografies es van projectar el 5 de setembre al Campo Santo de Perpinyà davant d'un auditori de 2.500 persones, i Borràs va comprovar amb sorpresa que hi mancaven les de Le Pen. "M'ha censurat un dels festivals de periodisme més importants del món", ha lamentat a l'ACN. 

Borràs ha assegurat que ningú el va avisar que s'havien exclòs aquestes instantànies de la projecció. Eren fotos preses en un acte del llavors Front Nacional, on la candidata a les presidencials franceses del 2017, Marine Le Pen, feia un míting a Marsella.
 

La direcció al·lega motius artístics per censurar Borràs 

Borràs no es creu l'argument de l'organització del festival de fotoperiodisme, que al·lega motius artístics per haver retirat les imatges de la dirigent de Reagrupament Nacional i, anteriorment, de l'esmentat Front Nacional:

"El director del festival em va dir que trobava fluixes les fotos de Le Pen en comparació amb les de neonazis tatuats, però el projecte inclou també imatges de líders polítics europeus com Viktor Orbán, dels demòcrates suecs o d'Andrzej Duda".

El fotoperiodista i il·lustrador barceloní ha afegit que Le Pen "és una figura clau en tot això". "Jo creia més que justificada la seva presència", ha reivindicat

Borràs va denunciar la censura en un article a Nació Digital en què va subratllar que, precisament, un dels objectius del seu projecte és explicar "que l'extrema dreta actual forma un món molt gran i polièdric". I que "hi ha neonazis, sí, però també líders de masses en forma de polítics de la dreta radical com la mateixa Le Pen o d'altres líders europeus que actualment fins i tot dirigeixen les institucions als seus respectius països".  

Un cop comprovat que li havien escapçat el projecte, Borràs va decidir no actuar en calent, demanar explicacions i, un cop acabat el certamen, denunciar-ho públicament, per coherència: 

"Qui em conegui sap perfectament que fa molts anys que em dedico a cobrir i documentar actes de l'extrema dreta amb l'explícita voluntat de denúncia d'un nínxol ideològic que torpedina les democràcies arreu del món. I que això ho faig per la profunda convicció que brolla de la meva manera de ser i de pensar."

Borràs ha conclòs a l'ACN que la retirada de les fotos només es pot interpretar com un acte de "censura de caràcter polític". S'estronca d'aquesta manera la satisfacció inicial d'haver pogut ser present al reconegut festival de fotoperiodisme, i més tenint en compte que l'alcalde de Perpinyà, ciutat de la Catalunya del Nord que acull el certamen, és Louis Aliot, exparella de Marine Le Pen.

També ha admès que és possible que això li passi factura per poder tornar a exhibir la feina al Visa pour l'Image. "Espero que el temps no em doni la raó i que, si presento un altre projecte, s'actuï de forma deontològica, però malauradament veient les pràctiques i les excuses del festival molt em temo que tardaré molt temps a tornar a ser present al festival, i això no seria just", ha afirmat.

"Que em censurin fotos al Visa pour l'Image denota la manca de saber fer de la direcció del festival", ha lamentat. 
 

Ressò a la premsa francesa 

La denúncia de Borràs ha tingut ressò en diferents mitjans francesos. Els diaris Libération o L'Indépendant han recollit la denúncia amb titulars com "Visa pour l'Image, sospitós d'haver censurat fotos de Marine Le Pen" o amb les declaracions del fotoperiodista, que adverteix que oblidar-se de Marine Le Pen "és amagar la realitat". 

També L'Humanité recull aquestes afirmacions, mentre que France 3 cita l'article de denúncia de Borràs i la resposta del director del festival de fotoperiodisme, Jean-François Leroy, que qualifica els fets de "falsa polèmica". Ha defensat el seu dret a "escollir" entre el material que es projecta i ha assegurat que si les tres fotos de Le Pen "no tenien cabuda" en la mostra perquè, a parer seu, "no eren imatges bones". 

 

ARXIVAT A:
Fotografia Extrema dreta Perpinyà
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut