No es tem per la vida de Jordi Pujol, però és aviat per saber si tindrà seqüeles
L'expresident de la Generalitat està ingressat a l'Hospital de Sant Pau després de tenir un ictus greu causat per l'obstrucció d'una artèria cerebral
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol es recupera de la intervenció que se li ha practicat a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, on està ingressat des d'aquest dilluns per un ictus causat per una obturació arterial, que li afectava la parla i que ja se li ha tractat.
En concret, se li ha fet un tractament endovascular. Aquesta intervenció va confirmar l'obstrucció aguda d'una artèria i es va procedir a l'aspiració del trombe, a través d'una punció via femoral.
Segons l'equip mèdic que l'ha atès, l'expresident està conscient i, si no hi ha complicacions, ara mateix no es tem per la seva vida. Ara bé, caldrà veure com evoluciona en les següents 24 o 48 hores per determinar si té seqüeles neurològiques.
"El seu estat és poc valorable" i "encara és difícil fer una valoració del seu llenguatge perquè sota l'efecte de medicació sedant", ha afirmat el director de Servei de Neurologia, Albert Lleó.
El doctor Lleó ha explicat que el president Pujol va ingressar a quarts de 6 de la tarda a l'hospital i, després de fer-li un TAC i avaluar el seu cas i el seu estat general, es va decidir fer-li el tractament endovascular, descartant l'opció farmacològica.
Joan Martí-Fàbregues, cap clínic del Servei de Neurologia de Sant Pau, ha destacat la importància d'una actuació ràpida en cas d'un ictus, que es tracta d'un "emergència mèdica tractable": "Cal detectar com més aviat millor els símptomes i anar com més aviat millor a l'hospital". La rapidesa en el cas de Jordi Pujol ha estat determinant.
Els metges calculen que l'expresident estarà ingressat al voltant d'una setmana. En aquests moments, es troba a la Unitat d'Ictus en observació. Al llarg del dia, se li practicarà un TC cranial de control per a la valoració de les seves lesions.
El seu metge, el doctor Padrós, també és prudent
Ja aquest matí, el doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona i metge de capçalera de Jordi Pujol, ha avançat que "està estable i conscient i ha recuperat la parla".
En declaracions a "Els matins" de TV3, ha afirmat que "es va recuperant", tot i que cal ser prudents i seguir-ne l'evolució: "Un accident vascular cerebral sempre és greu."
"No puc dir que està bé després del que ha passat", ha afirmat uns minuts després de veure'l. "Estem parlant d'una persona de 92 anys que ha tingut un accident cerebral vascular fa menys de 48 hores."
En tot cas, el doctor Padrós ha explicat que l'expresident l'ha reconegut i que "el risc vital cada cop és menor".
Ha afegit que s'haurà de veure quines seqüeles li quedaran per l'obstrucció d'una artèria cerebral que li va causar l'ictus. "Quan hi ha una dificultat circulatòria hi ha una àrea de teixit que queda estabornida i s'ha de recuperar", ha detallat el doctor. "I no és el mateix una persona de 50 anys que una de 92", ha conclòs.
Els símptomes van començar a les 11 del matí de dilluns, amb un trastorn del llenguatge, motiu pel qual va ser traslladat a l'Hospital de Barcelona on es va confirmar l'existència d'un ictus isquèmic, és a dir, un ictus per manca de flux sanguini cerebral. D'acord amb l'equip mèdic de l'altre Hospital i la família es va decidir el seu trasllat a Sant Pau.
- ARXIVAT A:
- Jordi Pujol