En directe al plató de TV3

Sànchez acusa ERC de tacticisme: "Defensaven la DUI, però esperaven eleccions"

En la seva primera entrevista en directe a TV3, Jordi Sànchez ha assegurat que tornaria a repetir el que va fer el 20S, però que probablement no pujaria al cotxe de la Guàrdia Civil

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez, expresident de l'ANC, ha fet la primera entrevista en directe al plató del programa "Preguntes freqüents", presentat per la periodista Cristina Puig.

L'entrevista ha despertat molta expectació perquè feia molt temps que un líder del procés no trepitjava TV3.

 

 

Després de més de dos anys i mig a la presó de Lledoners, Jordi Sànchez ha contestat les preguntes dels periodistes en directe. Durant aquest temps, les entrevistes que havia concedit Sànchez havien estat sempre per escrit.

 

Jordi Sànchez i Artur Mas
Jordi Sànchez i Artur Mas, al plató del FAQS

 

Durant l'entrevista, Sánchez ha explicat que ell havia defensat altres vies a més de la unilateralitat i que té la impressió que "a la unilateralitat s'hi va arribar per desunió de l'independentisme, per tacticisme electoral d'alguns; hi arriben malgrat que els actors que estaven asseguts en aquella taula no tots volien arribar a aquella decisió".

"Alguns, quan defensaven la DUI, esperaven que Puigdemont convoqués eleccions." Quan Cristina Puig li ha preguntat a qui es referia, Sànchez ha contestat: "ERC. Ho dic sense embuts."

 

 

Sànchez ha dit que Cuixart i ell van veure proclamar la república des de la cel·la de la presó, però que allò no tenia futur perquè "la unilateralitat s'ha de desplegar quan la pots desplegar amb fortalesa". "El diàleg amb molts sectors havia fracassat, les eleccions eren una opció", ha afegit.

Puig també li ha preguntat sobre la tardor del 2017 i si tornaria a actuar de la mateixa manera: Sànchez ha respost que sí, que tornaria a fer el mateix, però que no tornaria a pujar sobre el vehicle perquè va ser utilitzat en contra d'ell i de Cuixart. "Allò va ser una trampa", ha dit.

Segons Sànchez, abans d'entrar a la presó van estar parlant d'exili, però en el seu cas no va pensar a marxar perquè ell no tenia una responsabilitat institucional; el president Puigdemont, sí. "L'exili no deixa de ser una presó amb els barrots invisibles", ha aclarit Sànchez.

Sànchez ha explicat que la política mai l'havia seduït perquè sempre ha treballat des del teixit associatiu. Quan li van proposar ser a les llistes electorals de JxSí va dubtar, però, diu, va acceptar.

 

859 dies a la presó

Segons ha explicat Sànchez, sortir de la presó ha estat una "estranya normalitat" i ho ha viscut amb emoció. Ara pensa que tornar a Lledoners serà dur perquè ha de perdre la llibertat de nou.

Jordi Sànchez ha optat per fer tasques de voluntariat en una entitat que treballa amb famílies necessitades:

 

Jordi Sànchez ha dit que s'ha acostumat a la presó, però que no s'ha rendit. "T'hi has d'adaptar", ha afegit.

 

 

Sànchez ha explicat que la presó l'ha fet més tolerant amb si mateix i amb els altres, i li fa entendre la sort que ha tingut a la vida.

 

 

Sànchez ha explicat que a Soto del Real va viure nou mesos de separació estricta amb Cuixart i que va ser una prova de resistència. Però allà van rebre moltes cartes i això els va fer aguantar. En total n'han rebut 64.000.

 

L'expresident de l'ANC Jordi Sànchez ha demanat que la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de sedició serveixi per "eliminar-lo" i no per "abaratir-lo".

Aprofitant el seu permís penitenciari, Sànchez, a més d'acudir als estudis de televisió, podria aprofitar per entrevistar-se amb membres del PDeCAT.

Aquest és el seu segon permís penitenciari, aquesta vegada de 72 hores. La Fiscalia s'hi havia mostrat contrària perquè diu que Sánchez "no ha mostrat penediment".

ARXIVAT A:
Jordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut