Cuixart i Sànchez obtenen el primer permís per sortir de la presó 48 hores
La Generalitat no concretarà els dies en què es produeixin les sortides per protegir la seva intimitat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han demanat formalment el seu primer permís penitenciari per sortir de la presó i se'ls ha concedit. Els dos Jordis, condemnats a 9 anys de presó per la sentència del procés, han complert una quarta part de la condemna i la llei penitenciària els permet accedir a permisos.
La junta de tractament del centre penitenciari de Lledoners ha autoritzat la petició de 48 hores de permís per a Sànchez i Cuixart. Aquesta decisió l'ha ratificat aquest dimecres el servei de classificació del Departament de Justícia. Si els permisos no superen els dos dies, els ha d'aprovar la Junta de Tractament de la presó. Quan són més llargs, de fins a set dies, els ha d'autoritzar el jutge de vigilància penitenciària.
La Generalitat no concretarà els dies en què es produeixin les sortides per protegir la seva intimitat. La Fiscalia ja ha anunciat que no recorrerà aquest permís.
Poc després de l'autorització del permís per part de Lledoners, Jordi Cuixart ha expressat la seva opinió a través del seu compte de Twitter:
Seguiré exercint tots els drets penitenciaris que tenim. De la mateixa manera que la repressió tampoc m'ha fet renunciar a seguir exercint de President d'Òmnium. Sempre endavant! https://t.co/kIwmzeJ1AC
Jordi Cuixart (@jcuixart) January 14, 2020
La Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia va confirmar dijous passat el segon grau per als presos independentistes. D'aquesta manera, mantenia la proposta que havien fet les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses l'11 de desembre passat.
El segon règim penitenciari permet que en total puguin tenir 36 dies l'any de permisos de sortida.
La resta de dirigents sobiranistes hauran d'esperar a complir una quarta part de la condemna per poder demanar permisos. Alguns d'ells ja estan ja tramitant la documentació per sol·licitar l'article 100.2 del reglament penitenciari, que permet fer sortides esporàdiques de la presó per motius laborals o de voluntariat.
La defensa de Forn, Romeva i Junqueras ja ha anunciat que presentaran ofertes laborals d'empreses. Una altra possibilitat és la de recórrer el segon grau i demanar un tercer grau o règim de semillibertat, una opció que la defensa de Dolors Bassa s'hauria plantejat.
Els primers acusats que van entrar a la presó
El 14 d'octubre passat, el Tribunal Suprem va condemnar Sànchez i Cuixart a 9 anys de presó pel delicte de sedició i 9 anys d'inhabilitació absoluta per a qualsevol càrrec públic. Ja feia pràcticament dos anys que estaven tancats en un centre penitenciari. El 16 d'octubre del 2017 van ser els primers acusats d'entrar a la presó, el 16 d'octubre del 2017.
Mentre que Jordi Cuixart no ha deixat mai de ser president de l'entitat que encapçalava llavors, poc després d'entrar a la presó Jordi Sànchez va deixar de presidir l'ANC per passar a l'àmbit polític.
Va ser just un mes després: el 16 de novembre es va saber que el llavors ja exlíder de l'ANC aniria de número 2 de Carles Puigdemont a la llista per Barcelona de JxCat per les autonòmiques del 21D convocades per Mariano Rajoy.
Sànchez no només es va convertir en diputat, també en candidat a la presidència de la Generalitat. I ho hauria estat si el jutge Pablo Llarena li hagués donat el permís per anar al ple d'investidura. Però el jutge del Suprem va al·legar "risc de reiteració delictiva" per denegar-li el permís. Tot això va passar ja el març del 2018, pocs dies abans que Llarena tornés a enviar a la presó Forcadell, Bassa, Romeva, Rull i Turull.
Des de llavors, Sànchez ha continuat presentant-se a convocatòries electorals sota les sigles de JxCat, i amb els seus companys de formació política van fer una vaga de fam en protesta perquè el Constitucional no tramitava recursos seus. Això ja va ser el desembre del 2018, i tant ell com Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van deixar de fer la vaga just abans de Nadal.
Sànchez va tornar a ser candidat de JxCat a les eleccions generals del 28A, ara ja com a cap de llista per Barcelona, i fins i tot va poder fer una roda de premsa de campanya des de la presó.
Va poder prendre possessió de l'escó al Congrés, però va ser suspès poc després. Al juny Jordi Sànchez, juntament amb Rull i Turull, va demanar l'abstenció per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, però el partit no els va fer cas.
Cuixart, la defensa més aferrissada
Jordi Cuixart s'ha mantingut al marge de l'arena política durant aquests 2 anys, i el juny del 2018 l'assemblea d'Òmnium el va reelegir com a president.
Després d'admetre davant del jutge Pablo Llarena, el gener del 2018, la intenció de renunciar a la via unilateral per aconseguir la independència, Cuixart va decidir canviar a una estratègia molt més bel·ligerant. Per exemple, l'equip d'advocats de la seva defensa va reclamar el novembre del 2018 la recusació dels 7 membres del tribunal presidit per Manuel Marchena que l'havia de jutjar a ell i als altres acusats.
Aquest setembre Jordi Cuixart ha pogut sortir de la presó per poder conèixer el segon fill que ha tingut amb la seva parella, Txell Bonet. El Suprem només li va donar 6 hores de permís per fer aquesta visita.