Jornada d'aturada a Bolívia per exigir a Morales que convoqui una segona volta
Manifestació al centre de La Paz, capital de Bolívia, per protestar contra el "frau" electoral del president Morales (Reuters)

Jornada d'aturada a Bolívia per exigir a Morales que convoqui una segona volta

L'actual president es proclama vencedor de les eleccions mentre l'oposició l'acusa de frau electoral

Juli Rodés AlmerActualitzat

Bolívia viu aquest divendres una tercera jornada d'aturada, convocada per l'oposició i diversos moviments ciutadans, a La Paz i altres ciutats, per protestar contra el frau electoral que consideren que ha comès Evo Morales president actual i candidat a la reelecció pel partit Moviment Al Socialisme (MAS) per demanar una segona volta de les eleccions presidencials fetes diumenge.

A Santa Cruz de la Sierra, al centre del país, hi ha hagut enfrontaments entre partidaris i detractors de Morales.

 

Enfrontaments entre partidaris i detractors de Morales a Santa Cruz de la Sierra (Reuters/Ueslei Marcelino)

 

Amb els resultats oficials a la mà -que encara no són els definitius, però corresponen al 99,99 de l'escrutini- la segona volta no és necessària, perquè Morales supera amb un 10,56 per cent els vots obtinguts pel líder opositor, Carlos Mesa, expresident i exvicepresident de Bolívia i candidat per l'aliança opositora Comunitat Ciutadana.

Aquesta diferència de més de 10 punts és la que marca la llei electoral, i el 0,01% de vots que falta escrutar no la pot alterar.

Malgrat que l'escrutini encara no s'ha completat, Morales ja ha anunciat fins a quatre vegades, des de la nit electoral, la seva victòria.

 

Evo Morales, aquest dijous, durant una roda de premsa (Reuters/David Mercado)

 

L'última, aquest divendres, en roda de premsa. "Hem guanyat en la primera volta", ha dit. I ha afegit que l'oposició "insisteixen en l'odi, en el menyspreu, en la discriminació".

Després d'assegurar que està fart d'acusacions, ha convidat l'oposició i la comunitat internacional a fer el recompte electoral "vot a vot", si tenen "dubtes" sobre les xifres oficials.

 

 

Segons el Tribunal Suprem Electoral de Bolívia (TSE), Morales ha obtingut el 47,07% dels vots, al davant dels 36,51 obtinguts per Mesa. Supera, per tant, també, el 40% mínim que marca la llei per evitar la segona volta.

 

El candidat opositor, Carlos Mesa, aquesta setmana a La Paz (Reuters/Ueslei Marcelino)

 

Les acusacions de frau van començar la nit electoral, després que el sistema de transmissió de dades electorals (TRAP) quedés aturat durant 23 hores i que, quan es va reprendre, els resultats fessin un gir favorable a Morales que molts consideren "inexplicable".


Almenys 29 ferits i 57 detinguts

Fins ara hi ha hagut quatre dies seguits de protestes en diverses ciutats del país, i dos dies d'aturada indefinida.

Els partidaris de Morales i de Mesa han protagonitzat moments de gran tensió i també aldarulls i enfrontaments en què almenys han resultat ferides 29 persones, entre les quals hi ha tres menors, quatre policies i dos periodistes.

 

A La Paz, la policia ha utilitzat canons d'aigua per dispersar els manifestants (Reuters/David Mercado)

 

Aquestes dades les ha facilitat, aquest divendres, l'oficina de la Defensora del poble de Bolívia, Nadia Cruz, que també ha informat que almenys 57 persones han estat detingudes, 29 de les quals ja han estat posades en llibertat.

D'altra banda, en vuit dels nou departaments de Bolívia s'han declarat incendis a les seus dels Tribunals Electorals Departamentals.  

Aquest dijous, en un acte multitudinari, Morales ha dit que ja està cansat d'acusacions i ha defensat la legitimitat de la seva victòria.

Mesa, en canvi, assegura que hi ha hagut una "alteració vergonyosa i grollera del nostre vot".

 

 

En la mateixa línia, i durant una entrevista a la CNN, ha afegit:

"Estem exigint el dret democràtic que ens volen robar: anar a una segona volta


Suport de Cuba i Veneçuela

Morales, en canvi, ha rebut el suport de Moviment de Països No Alineats (MNOAL), reunit aquests dies a Bakú, la capital de l'Azerbaidjan. En concret, s'han pronunciat en defensa de Morales els presidents de Cuba, Miguel Díaz-Canel, i de Veneçuela, Nicolás Maduro, que han fet una crida a reconèixer la "legitimitat del triomf" de Morales.

 

Els presidents de Cuba i Veneçuela, Miquel Díaz-Canel, i Nicolás Maduro, han donat suport a Evo Morales (EFE)

 

També han coincidit a denunciar que el president de Bolívia és víctima d'un "intent de cop d'estat" promogut "des de l'exterior" amb "tergiversacions, desestabilització i violència".

Anar al contingut