Cues de funcionaris per aconseguir un dinar gratuït
Cues de funcionaris per aconseguir un dinar gratuït

José Andrés alimenta funcionaris dels EUA que fa un mes que no cobren

El cuiner asturià establert a Washington dona un àpat diari a 5.000 treballadors a través de la seva ONG

Xesco ReverterActualitzat

En l'era Trump, les cues al centre de Washington ja no són per visitar els museus federals, que continuen tancats, sinó per aconseguir un dinar gratuït.

Són els funcionaris que fa 32 dies que no cobren per culpa del "shutdown" o tancament de l'administració.

I qui els alimenta no és el govern, sinó José Andrés, que avui rep la visita també de congressistes.

El popular xef asturià fa deu anys que dedica part dels beneficis del seu imperi de la restauració a la seva ONG, World Central Kitchen, que ha proveït menjar de qualitat als damnificats de molts desastres naturals.

Notícia relacionada: Ferran Adrià i José Andrés, professors d'elit a Harvard

Però què hi fa, al centre de Washington?

"A vegades arribem a les emergències després d'un huracà o un volcà. Aquesta és una emergència creada políticament. Són milions de persones que no saben com pagar la llum, com pagar l'educació o la sanitat, com pagar el menjar... Què fem nosaltres? Doncs, donar-los un plat de menjar al dia."

 

 

El cuiner José Andrés, a la dreta de la fotografia

Andrés dona menjar aquí a 5.000 funcionaris cada dia, i amb voluntaris està obrint cuines en 30 ciutats més davant la perspectiva que el tancament de l'administració va per llarg.

Notícia relacionada: El xef José Andrés, proposat per al Nobel de la Pau

Karen Deguise, funcionària govern EUA, i fa cua per un àpat:

"Som els EUA, el líder del món! I jo m'estic a casa de braços plegats. És de bojos."

La solidaritat amb els funcionaris no s'acaba aquí. Diversos supermercats i restaurants també ofereixen menjar gratuït o descomptes al mateix temps que els bancs dels aliments de la capital alerten que, per primer cop, estan rebent la visita de treballadors públics que fins ara mai no hi havia posat un peu.

 

El tancament parcial de l'administració nord-americana - ara porta 32 dies - s'ha convertit en el més llarg de la història dels Estats Units, al costat del 21 dies de rècord que fins ara tenia el de l'any 1995, sota la presidència del demòcrata Bill Clinton.

Afecta directament 800.000 empleats de l'administració, que han deixat de cobrar la nòmina. Uns treballadors sense sou que ja s'han començat a mobilitzar.

El president nord-americà, Donald Trump, fins ara s'ha mostrat inflexible sobre la necessitat de construir el mur a la frontera amb Mèxic i continua sent intransigent a l'hora de mantenir el "shutdown" si no aconsegueix fons per finançar-lo.

ARXIVAT A:
AlimentacióEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut