Manifestants detinguts per la policia a Lilla (Reuters / Nacho Doce)

Joves i sense antecedents: primers judicis ràpids pels aldarulls de França

La majoria dels joves arrestats que han començat a comparèixer davant la justícia neguen haver atacat la policia o haver cremat res i asseguren que només sortien a manifestar-se
Redacció Actualitzat
TEMA:
França

Els primers joves detinguts pels aldarulls a França en protesta contra la violència policial arran de la mort del Nahel, un menor a qui va disparar un agent dimarts passat en un control rutinari, han començat a comparèixer davant la justícia.

Als tribunals de l'Illa de França, Nanterre o Bobigny han declarat aquest divendres desenes dels milers d'arrestats d'aquesta setmana als barris dels Alts del Sena o Saint-Denis, a París, o a poblacions com Nanterre, on vivia la víctima, i que aquest dissabte acollirà el funeral del menor.

Darrere els vidres, cares sobretot juvenils, cansades per nits sense dormir, nervioses i també, algunes, penedides. La majoria no tenen antecedents policials. Molts neguen els fets --que en molts casos no es podran demostrar per la confusió i el caos que han acompanyat els atacs i disturbis nocturns-- i d'altres se'n penedeixen i asseguren que no hi tornaran.

Un jove amb una bengala durant les protestes a Nanterre, dimecres passat (EFE / Yoan Valat)

És el cas del Yamadou C., de 21 anys, jutjat a Nanterre per presumptament haver disparat coets amb un morter contra la policia, dimecres a la nit, davant de l'Ajuntament de Villeneuve-la-Garenne. No té antecedents penals i sí que té un contracte laboral estable.

Diu que passava per allà sortint de la feina i es va aturar per gravar els disturbis i difondre'ls per Snapchat quan es va trobar uns petards entre els matolls: "És el primer cop que encenc un coet amb morter i serà l'últim", assegura.

El jutge valora que no tingui antecedents i li reconeix que "no és cap delinqüent", però sí que ha comès "un error" i el condemna a 4 mesos de presó amb una fiança.

Mentrestant, a Bobigny declara en Samir C., de 19 anys, amb una veu tan baixa que gairebé no se'l sent. Se l'acusa d'haver participat en una protesta en la qual es van disparar focs artificials contra la comissaria de Clichy-sous-Bois. La policia el va perseguir i el va detenir després de disparar-li bales de goma.

"No era allà per atacar la comissaria, només hi era per manifestar-me", assegura, abans de ser condemnat a 18 mesos de presó, 12 dels quals condicionals.

La marxa de protesta de dimecres a Nanterre va acabar amb greus aldarulls (EFE / Yoan Valat)

Als bancs de la sala hi ha desenes de joves que han vingut de diverses ciutats per donar suport als seus amics detinguts.

El següent a comparèixer és en David C., un cambrer de 23 anys acusat de vendre per Snapchat la pirotècnia que s'ha fet servir contra la policia a Nanterre. Diu que no la venia "amb aquesta finalitat" i que tampoc no ha disparat cap coet contra les forces de l'ordre.

En el seu cas, la justícia no li pot atribuir una responsabilitat individual directa pels aldarulls i els atacs nocturns. I no és l'únic. El jutge tampoc condemna un altre jove a qui s'acusa d'haver cremat un autobús al municipi d'Abrevoir de Bobigny i a qui deixa en llibertat davant les irregularitats en l'interrogatori policial.

En canvi, l'Amaury L., de 22 anys, l'han condemnat a sis mesos de presó per estar en un terrat des d'on es llançaven pedres contra la policia, a Nanterre. Admet que hi era, però diu que només feia tasques de vigilància i que no va atacar els agents perquè "no sent odi" cap a ells. Al final, lamenta haver-se enfilat a aquell terrat i reconeix que "hauria d'haver estat a casa amb la meva mare".

Els bombers apaguen un autobús cremat als suburbis de París (Reuters / Yves Herman)

El nombre de detinguts pels aldarulls i les protestes per la mort del jove de 17 anys d'ascendència algerianomarroquina no han parat d'augmentar des de dimarts, quan es va difondre a les xarxes un vídeo que mostra com un dels agents amenaça amb una pistola el jove, aturat amb el seu cotxe, i li dispara quan arrenca el vehicle. L'agent ja ha estat detingut i ha ingressat a la presó.

De la trentena de detinguts en la primera nit de disturbis s'ha passat a més d'un miler aquesta última nit.

En concret, aquest divendres hi ha hagut 1.311 detinguts, 79 policies i gendarmes ferits, més de 1.350 vehicles cremats i 234 edificis incendiats o vandalitzats, segons el primer balanç fet pel Ministeri de l'Interior francès aquest dissabte. La majoria són molt joves, segons les mateixes fonts.

Entre els policies i gendarmes ferits hi ha quatre agents amb hematomes o metralla per l'impacte d'armes de foc a Vaulx-en-Velin, als afores de Lió.

Un noi davant d'un contenidor en flames a París, aquest divendres (Reuters / Juan Medina)

Molts menors d'edat entre els detinguts

El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha assegurat aquest divendres que un terç dels detinguts són menors d'edat i, com ha fet també el president, Emmanuel Macron, n'ha responsabilitzat els pares:

"Trobem joves d'entre 12, 13 i 18 anys. El president ja ho ha dit: no és l'Estat, sinó els pares, els que crien els fills."

El ministre ha recordat els progenitors que tenen una responsabilitat penal de fins a 2 anys de presó i 30.000 euros de multa si no exerceixen la seva autoritat.

El ministre Darmanin també ha recordat la responsabilitat de les xarxes socials en l'organització i la convocatòria d'aldarulls en una reunió que mantingut aquest dissabte amb representants de diferents plataformes socials, com Twitter, Snapchat i TikTok. A més, ha demanat en una circular als fiscals de l'Estat que reclamin a les xarxes socials la col·laboració per identificar els menors que organitzin o cometin actes vandàlics o se'n vantin publicant la crema de mobiliari urbà, cotxes o edificis públics.

Snapchat ha assegurat que ja moderen els contiguts de la seva plataforma i que retiren tots aquells que incitin o promoguin l'odi i la violència. 

 

ARXIVAT A:
França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut