Joves o grans, rics o pobres: polèmica pel triatge per entrar a les UCI a Madrid

La gent gran amb Covid-19 i assegurança privada sí que haurien estat ingressats en hospitals madrilenys
Carles Castellnou Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La residència de gent gran La Paz va ser la primera a Madrid que va comunicar la mort d'ancians per Covid-19. En pocs dies, també s'hi van detectar una cinquantena de contagis entre usuaris i treballadors del centre.

La residència és a només cent metres de l'Hospital Gregorio Marañón, el més gran de la capital, i per això encara crida més l'atenció que la Comunitat de Madrid fes un protocol a finals de març en què afirmava que no era prioritari ni possible que la gent gran ingressés en hospitals, apel·lant que les UCIS estaven col·lapsades pels casos de coronavirus i no podien acollir més pacients.

Aquesta guia deia que l'atenció s'havia de centrar en gent més jove i sense patologies, abans que en els vells. Aquest protocol el va destapar el conseller d'Afers Socials, Alberto Reyero, de Ciutadans, a través d'unes cartes enviades a Presidència i la conselleria de Sanitat.

La presidenta Díaz Ayuso el va contestar apartant-lo de la gestió i cedint les competències de les residències al responsable de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, del PP. Fins i tot, des de Presidència es va assegurar que aquests protocols només eren esborranys que mai no es van aplicar. La picabaralla va suposar una petita crisi que encara està latent entre populars i Ciutadans dins el govern de la Puerta del Sol.
 

Van ser derivades les persones grans amb assegurança privada?

Amb aquest panorama, aquest dijous la qüestió ha anat més enllà. L'oposició política madrilenya i algunes informacions periodístiques apunten que les persones grans amb assegurança privada sí que podrien haver estat derivades a centres sanitaris, a diferència dels que no pagaven pòlisses. A l'assemblea madrilenya, les forces d'esquerra han exigit una comissió d'investigació.

Caminadors en una residència per a persones grans (Pixabay)


En nom del PSOE, Ángel Gabilondo ha dit sentir-se "consternat" per aquestes ordres donades des de la Comunitat. Unides Podem parla de "vergonya" i que el PP ha fet un triatge entre joves i vells, entre rics i pobres per entrar a les UCIs.

Per la seva part, Més Madrid diu que és paradoxal, que la dreta que no està a favor de l'eutanàsia i d'una mort digna, hagi deixat abandonats milers d'ancians. L'esquerra també ha recordat que en els últims anys el govern madrileny, en mans del PP, ha potenciat la sanitat privada, mentre la pública patia retallades i els seus sanitaris sortien cada diumenge a manifestar-se als carrers.

L'extrema dreta de Vox ha anat més enllà i diu que aquestes disfuncions i baralles entre el govern espanyol i madrileny i per veure qui era competent i responsable de les residències, demostren que les autonomies no serveixen per a gairebé res.

La presidenta Isabel Díaz Ayuso nega les acusacions, i es defensa assegurant que durant la pandèmia s'han traslladat més de deu mil ancians a centres hospitalaris i assenyala com el gran responsable de la gestió el vicepresident, Pablo Iglesias, com a comandament únic en Afers Socials durant el pic de la crisi sanitària. Segons Ayuso, Iglesias els ha deixat sols durant els últims tres mesos i no ha tingut ni tan sols la voluntat de visitar ni hospitals, ni residències de Madrid, el territori més castigat pel virus a Espanya.

Tot i això, la presidenta madrilenya reconeix que no està satisfeta per la gestió del seu govern, encara que només sigui perquè de moment s'han reconegut uns sis mil morts per Covid-19 en residències de la comunitat i ha anunciat que ha posat en marxa una investigació interna.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut