Joves sí-sí: estudien i treballen, i cada cop són més
Les dificultats per accedir a l'habitatge, per independitzar-se i per trobar una feina qualificada un cop acabada la formació, fan que molts joves estiguin compaginant feina i estudis. A Catalunya, 1 de cada 3 joves de 16 a 29 anys és sí-sí. Un concepte recent, que es refereix als joves que sí que estudien, i sí que treballen al mateix temps. Un col·lectiu que creix en els últims anys.
El 2022, un 30% dels joves espanyols combinaven estudis i feina, segons el Consell de la Joventut d'Espanya. Ara ja ho fan més del 35%.
Es calcula que hi ha al voltant d'1 milió de joves espanyols treballant i estudiant. Tot i que la xifra encara és més elevada si hi afegim els joves que treballen sense contracte: adolescents que combinen els estudis i feines, per exemple, de cangurs o fent classes particulars.
Tot plegat és un símptoma de la transformació del mercat laboral i educatiu.
"Treballo per pagar-me els estudis"
La Maria Esteban és sí-sí. Amb 24 anys, treballa d'administrativa al CAP de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet, a jornada completa i, alhora, estudia quart d'Infermeria a la universitat.
Treballa 37 hores setmanals i cobra 1.300 euros al mes. La carrera universitària li costa 11.000 euros l'any: "Vaig fer la selectivitat i no vaig aconseguir prou nota per estudiar a la universitat pública per cursar Infermeria. Vaig haver d'anar a la privada."
"No volia que els meus pares em paguessin la carrera i vaig començar a treballar per pagar-me jo els estudis."
Ha decidit acabar la carrera en 6 anys, ja que combina estudis, feina i pràctiques, que fa a les nits: "Vaig començar amb la idea d'estudiar la carrera en sis anys, en lloc de quatre. Estudiant i treballant alhora, amb les pràctiques, els treballs i els exàmens, és difícil que arribis a tot."
També és sí-sí la Laia Martínez, de 21 anys. Treballa de teleoperadora a mitja jornada i alhora estudia segon d'Il·lustració en una escola de Barcelona. Viu a Manresa i cada dia viatja en tren o en bus a Barcelona per treballar i estudiar. Cobra uns 1.000 euros al mes.
"Treballo per començar a estalviar i en un futur pròxim espero poder-me independitzar. El meu objectiu és poder començar a treballar abans d'acabar els estudis." La Laia explica que, en el seu entorn, bona part de les seves amistats estudien i treballen.
Accés al món laboral qualificat
"Un jove que estudia a la universitat a Catalunya té dificultats per accedir al món laboral amb una feina qualificada", explica Marina Elias, professora de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Per tant, compaginar estudis i feina és una "manera de tenir més probabilitats d'inserir-se al món laboral quan acabi la carrera".
La digitalització i el teletreball han animat molts adolescents a compaginar estudis i feina.
"Hi ha molts joves que es dediquen a treballar com a community managers i portant les xarxes socials d'empreses. Això es pot fer a qualsevol hora i lloc", afegeix Elias.
Hostaleria i atenció al client: sectors que demanden joves
Hi ha sectors, com la logística, el comerç o l'hostaleria, que atrauen perfils joves, a qui ofereixen contractes de curta durada i a mitja jornada.
"El sector de l'hostaleria pot oferir jornades de 20 a 25 hores i jornades de caps de setmana, que demanden els joves. També hi ha altres sectors com la logística, l'administració o l'atenció al client, que atrauen joves, que busquen contractes de mitja jornada", explica Anna Bonilla, directora de zona de l'empresa de treball temporal Randstad a Barcelona.
Molts joves expliquen que la feina no s'adapta a ells, sinó que són els joves els qui s'adapten a la feina, combinant i intercanviant-se torns de feina amb els companys. Tot, amb l'agreujant que baixa el rendiment acadèmic o creix l'abandonament dels estudis.
"Treballar 15 hores setmanals es calcula que és el llindar correcte perquè els joves se centrin en els estudis."
"Feines de més hores poden induir a deixar els estudis. El nivell de vida ha pujat, i les dificultats per accedir a un habitatge pressionen els joves a guanyar diners", apunta la sociòloga Marina Elias.
Més noies sí-sís que nois
La majoria dels joves que treballen i estudien alhora ho fan per pagar-se els estudis, ajudar econòmicament a casa o disposar de diners propis.
Hi influeixen factors de gènere o de classe social. Marina Elias, professora de Sociologia de la Universitat de Barcelona, apunta que "les noies estan més predisposades a compaginar estudis i feina i, per tant, tenen més tendència a ser sí-sís, i els nois a ser ni-nis".
Pel que fa a la nacionalitat, entre els joves migrants hi ha menys sí-sís. I en termes de classe social, en funció dels recursos familiars, "els joves es veuen en la necessitat de treballar o no".
Cau el nombre de ni-nis
A l'altre costat dels sí-sís, hi ha els ni-nis --els joves que ni estudien ni treballen--, que cada vegada són menys. Ara n'hi ha uns 800.000 a Espanya, la xifra més baixa des del 2008.
Representen el 18% dels joves d'entre 18 i 24 anys, força per sobre, però, de la mitjana europea, que se situa al voltant del 13%.
En aquest context, la taxa d'atur juvenil encara continua molt elevada. A Catalunya, segons dades de l'EPA del segon trimestre del 2024, la taxa d'atur és del 20% i a Espanya del 25%.
"Quan hi ha més atur, hi ha més ni-nis", explica la sociòloga Marina Elias. "Ara, amb taxes d'atur més baixes, hi ha més sí-sís. Són fenòmens molt lligats a les fluctuacions del mercat laboral."