Juana Rivas ingressa voluntàriament en un centre d'inserció per complir la pena de presó
El Tribunal Suprem va condemnar-la a dos anys i mig de presó pel delicte de sostracció de menors en no retornar els fills al pare, condemnat per maltractament
Juana Rivas ha ingressat voluntàriament en un centre d'inserció social de Granada per complir-hi la condemna de dos anys i mig de presó imposada pel Tribunal Suprem.
Aquest divendres era l'últim dia que podia fer-ho, arran de l'ordre del jutjat penal número 1 de Granada, després de la sentència ferma del Suprem del 27 de maig, que la considera culpable del delicte de sostracció de menors per haver desaparegut durant un mes amb els dos fills, l'estiu de 2017.
L'advocat de Rivas, Carlos Aranjuez, que ja havia avançat que la seva clienta no defugiria l'ingrés a la presó, lamenta la decisió del jutjat de Granada de no resoldre el recurs contra l'ingrés a presó abans de la data límit per fer-ho.
A més, considera que Rivas ha estat víctima de "maltractament institucional" perquè el jutjat no ha atès cap dels arguments de la defensa contra l'empresonament.
Aranjuez, de tota manera, compta que podrà accedir aviat al tercer grau penitenciari i que pugui obtenir l'"indult total" que ha demanat al govern espanyol.
A les portes del Centre d'Inserció Social Matilde Cantos, on Rivas ha arribat minuts abans de les onze del matí, Aranjuez ha explicat que utilitzarà totes les vies legals per escurçar al màxim l'estada a la presó a la seva clienta.
Rivas no ha fet cap declaració als mitjans, però, més tard, ha emès un comunicat a través del seu advocat en què assegura que són moments molt difícils per a ella, però que el pitjor que li ha passat és haver de lliurar els fills al pare, l'italià Francesco Arcuri, condemnat el 2009 per lesions i a qui ella va denunciar per maltractaments el 2016.
També lamenta que aquesta denúncia hagi estat arxivada, al final, sense ni tan sols haver-la escoltat.
"Mai a la vida hagués pensat que ens passaria una cosa així. Compliré amb una decisió que considero molt injusta, però que no desobeiré."
"Crec que, principalment, aquesta condemna és per als meus fills", ha afegit Rivas, referint-se a la pèrdua de la pàtria potestat durant sis anys.
Rivas també ha agraït les nombroses mostres de suport i afecte rebudes aquests dies.
Ha explicat que té fe i esperança que el govern espanyol li concedeixi l'indult i, així, poder seguir lluitant pels seus fills.
"Ho dec als meus fills. M'ho dec a mi com a persona, dona i mare. Seguiré lluitant perquè els meus fills tinguin algun dia una vida més tranquil·la, encara que ja hi ha danys irreparables."
Un mes desapareguts
L'estiu del 2017, Juana Rivas va estar un mes en parador desconegut amb els seus fills. El 2016 havia marxat amb ells d'Itàlia -on vivia- per fugir -va explicar- del maltractament d'Arcuri, exparella i pare de les criatures.
Arcuri va denunciar la desaparició dels nens i al final, després de diversos requeriments judicials, Rivas els els va retornar a Granada.
Inicialment, el jutjat penal número 1 d'aquesta ciutat va considerar que Rivas havia comès dos delictes de sostracció de menors, un per cada criatura, però el Tribunal Suprem va corregir aquest extrem en entendre que el Codi Penal fa referència a les relacions familiars.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista