Jubilar-se abans o continuar treballant: canvis i més flexibilitat a partir de l'1 d'abril
Entre les novetats que entren en vigor aquest 1 d'abril hi ha la possibilitat d'avançar tres anys la jubilació parcial o cobrar el 100% de la pensió i el salari alhora
Pilar Garcia
Periodista d'Economia de Catalunya Ràdio
Aquest 1 d'abril canvien les condicions de diverses modalitats de jubilació. D'una banda l'activa, per als que volen continuar treballant més enllà de l'edat en què els toca jubilar-se, i de l'altra, la parcial anticipada, per als que, tot al contrari, volen avançar la jubilació i deixen de treballar abans de l'edat en què podran plegar del tot.
Es tracta d'una reforma pactada amb els agents socials i aprovada pel govern espanyol el desembre passat, quan es va publicar al BOE, i que pretén millorar el pas entre la vida laboral i la jubilació en els dos sentits, per als que volen retirar-se abans i per als que volen continuar treballant.
Què és i com queda la jubilació activa?
En el cas d'una persona que li toca jubilar-se als 65 i decideix no fer-ho, pot demanar la jubilació activa. Ho pot fer a partir de l'any de continuar treballant.
El principal requisit per poder-hi accedir és sumar els anys cotitzats necessaris. Fins ara eren 38 i, a partir d'ara, qui vulgui continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació ho podrà fer si té quinze anys cotitzats.
Què es cobra de pensió en cas de jubilació activa?
En el cas dels assalariats, si es triga un any a demanar la pensió, l'import a percebre és el 45% mentre es treballi. Si el temps que es retarda la jubilació són dos anys, es cobrarà el 55% cent de la pensió. Si es triga cinc anys o més a jubilar-se, al final es cobra el 100% de la pensió.
Fins ara es cobrava el 50% de la pensió independentment del moment en què s'accedís a la jubilació.
Com queda la jubilació activa per als autònoms?
En el cas dels autònoms que es volen acollir a la jubilació activa, si no tenen treballadors, tenen les mateixes condicions que els assalariats.
En el cas que tinguin almenys un empleat amb contracte indefinit i demorin l'accés a la jubilació entre un i tres anys, percebran el 75% de la pensió; si ho retarden quatre anys, a partir d'aleshores percebran el 100%.
Des de la secció sindical d'autònoms de la UGT, el seu president, Daniel García, veu la jubilació activa dels que tenen un negoci com una bona eina perquè l'activitat es mantingui:
"Un autònom podrà contractar una persona per treballar en el seu projecte professional i, quan es jubili definitivament, l'activitat podrà continuar."
Tot i això, lamenta que fins ara es pogués accedir al 100% de la pensió des del primer any i ara sigui el 75%. I això pot fer que molts autònoms no hi optin i tanquin el seu negoci en lloc de plantejar-se continuar.
En general, es calcula que uns 79.000 autònoms es retiraran entre aquest any i el 2027. Ara hi ha uns 560.000 autònoms a Catalunya.
Quin impacte té la jubilació activa sobre la cotització? I sobre l'IRPF?
El treballador cotitza a la Seguretat Social, encara que per un import menor que abans d'acollir-s'hi.
Ara bé, el fet de tenir dos ingressos, el de la feina i el de la pensió, pot fer que hagi de pagar més IRPF.
Com queda la jubilació parcial?
Aquest és el cas de quan s'arriba a l'edat de jubilació i es decideix continuar treballant però menys hores.
És una manera de deixar progressivament la feina i d'entrar també a poc a poc en la jubilació.
Fins ara es podia reduir la jornada un 50%, i des d'ara, entre el 25% i el 75%. En aquest cas, es cobra la part proporcional del salari i de la pensió i l'empresa no ha de formalitzar un contracte de relleu.
I la jubilació parcial anticipada?
Aquest és el cas en què una persona no deixa la feina de cop abans d'hora, sinó que es fa una reducció de jornada, és a dir, una jubilació a mitges abans de l'edat que et toca.
Aquesta figura ja existia i ara s'han ampliat de dos a tres els anys el moment en què es pot accedir a la jubilació parcial abans de l'edat legal de jubilació. Per tant, ja es podrà fer a partir dels 62 anys depenent dels anys cotitzats.
I s'han establert diferents percentatges de reducció de jornada: el primer any es pot reduir la jornada entre un 20% i un 33%, i a partir del segon, entre un 25% i un 75%.
Vinculat a aquesta jubilació parcial anticipada hi ha d'haver un contracte de relleu, que ha de ser de caràcter indefinit i a temps complet, i s'ha de mantenir almenys durant els dos anys posteriors a l'extinció de la jubilació parcial. Això millora la situació del treballador que ha assumit el contracte de relleu.
Ara bé, no tots els treballadors poden accedir a la jubilació parcial anticipada; depèn del conveni col·lectiu i de l'empresa.
Quin impacte té sobre el mercat de treball i les pensions?
Els experts creuen que la jubilació massiva de la generació dels baby-boomers pot ser una oportunitat perquè els joves trobin feina. I més tenint en compte que Catalunya té una de les taxes d'atur juvenil més altes de la Unió Europea, de més del 20%.
Per Concepció Patxot, catedràtica d'Economia de la Universitat de Barcelona, els joves tindran més oportunitats i l'atur hauria de baixar. A més, aquest nou sistema ha de fer també més viable el manteniment de les pensions:
"Si necessitem pel sistema de pensions retardar la jubilació, és bo que hi hagi aquestes noves maneres de fer que la gent allargui la vida activa, perquè necessitarem que els baby-boomers treballin més anys per poder mantenir les pensions."
A més, a escala personal, aquesta experta defensa que si un treballador té una feina que li agrada i està bé físicament, continuar treballant és un al·licient a la vida.