Judici 17A: Es-Satty ja parlava d'atemptar a Espanya el 2014, segons un testimoni

Un altre testimoni, el president d'una mesquita belga, assegura que l'imam de Ripoll deia que el CNI el controlava
Redacció Actualitzat
TEMA:
Atemptats Barcelona Cambrils

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils l'estiu del 2017 ha entrat aquest dilluns en la quarta setmana. Un dels testimonis que s'han sentit  és el d'un home a qui l'imam de Ripoll va intentar radicalitzar. L'home ha reconegut que Abdelbaki es-Satty li va parlar d'atemptar a Espanya.

Abdelbaki es-Satty acaba de sortir de la presó. És el primer d'abril del 2014 i, poc temps després, comença a fer la pregària de la nit a la mesquita de la Caritat de Castelló de la Plana. És aquí on es coneix amb els dos conversos que han declarat al judici.

Inicialment, l'imam els convida al seu domicili i els ensenya vídeos de propaganda d'Estat Islàmic i, segons el relat del convers, comencen a intimar fins al punt que, al llarg del 2014, els comença a defensar la idea de matar els que no són musulmans i plantejar d'atemptar a Espanya.

El convers, però, ha assegurat que, a partir d'aquell moment, es va anar distanciant d'ell fins que en va perdre el contacte.

Assegura que no ho va denunciar perquè mai es va pensar que anés de debò i que acabés atemptant.

A la pregunta de la fiscal, Ana Noé Sebastián, de si en algun moment l'imam li va arribar a manifestar si era una bona idea cometre un atemptat a Espanya, el testimoni convers ha respost un clar i contundent: "Sí, és clar".

Assegura que l'hi va dir en diverses ocasions i que és aleshores quan ell se'n va començar a allunyar "perquè no era normal". Ha explicat que Es-Satty li va dir "d'entrar a un Mercadona i arrasar amb tot el que enganxés". Segons el testimoni, "qualsevol persona que no fos musulmana, per a ell, mereixia morir."

També ha declarat el president de la mesquita de Diegem, a Bèlgica, i ha afirmat que Es-Satty li va dir que els serveis secrets espanyols, el CNI, parlaven amb ell per controlar-lo.

També han declarat els membres de la junta de l'Associació Islàmica Annour de Ripoll i amics de Driss Oukabir. Tant uns com altres han desvinculat en Driss d'una vida rigorista i d'estar relacionat amb els autors dels atemptats.

El president de la Comunitat Islàmica de Ripoll en l'època dels fets ha dit en el judici que va veure algun dels joves relacionats amb la cèl·lula que va cometre l'atemptat a la zona de la mesquita.

Sobre Es-Satty, ha dit: "Tot el que va fer va ser en secret. Tenia dues cares, una dins i una altra fora, i els seus discursos a la mesquita eren normals".

Ha afegit que una mica abans dels atemptats Es-Satty els va dir que deixava la mesquita per anar-se'n de vacances al Marroc tres mesos.

Un veí de Ripoll, amic de l'acusat Driss Oukabir, ha expicat que una setmana i mitja abans dels atemptats, quan tots dos estaven consumint porros i alcohol, li va semblar sentir-li dir que era jihadista.

Ha detallat que el matí del 18 d'agost del 2017, hores després dels atemptats, va estar passejant amb ell per Ripoll i que el va veure una mica més nerviós que de costum.

L'Audiència Nacional jutja els dos presumptes integrants de la cèl·lula jihadista formada suposadament per Es-Satty, Mohamed Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Saïd ben Iazza.

Estan acusats de participar en la preparació dels atemptats de la Rambla el 17 d'agost del 2017, amb un atropellament múltiple amb una furgoneta i, la matinada del 18, al passeig marítim de Cambrils, amb un total de 16 persones mortes i 140 ferides.

Abdelbaki es-Satty i un altre presumpte membre de la cèl·lula van morir la nit del 16 d'agost del 2017 a l'explosió de la casa d'Alcanar, al Montsià, on els terroristes preparaven artefactes per cometre els atemptats, cosa que va precipitar que improvisessin els atacs de Barcelona i Cambrils.

La Fiscalia manté que Es-Satty, que havia complert una condemna a Castelló per un delicte contra la salut pública durant quatre anys, va començar a exercir com a imam a Ripoll. Després d'una estada a Bèlgica, entre 2015 i 2016, Es-Satty va tornar a Ripoll. Al maig va ser contractat en una nova mesquita, Annour, que va passar a ser el lloc de referència per als joves que formaven la cèl·lula.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut