Judici 17A: La primera víctima que declara evidencia que les seqüeles són ben presents
En el tercer dia del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017 s'ha pogut sentir el primer relat dels supervivents que van ser testimonis de l'envestida de la furgoneta que va atemptar a la Rambla.
Es tracta de Carmen Judith Romero, ferida a l'atemptat i personada com a acusació particular, que ha explicat com l'ha afectat. "No soc al 100% la persona que era abans", ha dit. Romero ha explicat que encara no ha tornat a trepitjar la Rambla, tres anys després, i que encara pren medicació.
Treballava en un hotel de la Rambla i després de l'atemptat va estar mesos sense treballar. "Em va canviar molt la vida", ha dit responent al seu advocat, i ha explicat que el judici l'ha fer reviure els fets, cosa que l'ha afectada.
Romero ha explicat que estava amb una amiga a punt de travessar la Rambla, quan la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub es va precipitar cap a elles. L'amiga amb qui estava va resultar ferida al cap per la furgoneta. La testimoni va ser ferida en una mà i un peu, i la van atendre en un CAP. També ha necessitat atenció psicològica i psiquiàtrica.
"Jo era una persona sana, no tenia nervis ni res", ha dit, i ha relatat com encara té "pànic" de la Rambla. L'acusació particular ha reclamat el dret a ser indemnitzada. "A poc a poc anava oblidant. Alguna cosa que tinc a dins, en venir aquí ho he reviscut", ha explicat visiblement afectada. No s'han vist imatges del testimoni, però ha declarat amb la veu trencada.
L'estira-i-arronsa entre el jutge i Alonso-Cuevillas
També en aquesta tercera jornada hem tornat a veure la mà de ferro del president del tribunal, Félix Alfonso Guevara Marcos, que alguns advocats ja han qualificat d'autoritari i intransigent. De fet, ha dit a alguns advocats que havien d'arribar al judici més preparats, que no formulaven bé les preguntes o bé que eren impertinents.
En aquesta línia, ha tingut un estira-i-arronsa contundent amb Jaume Alonso-Cuevillas, l'advocat dels pares de Xavier Martínez, el nen de 3 anys de Rubí que va perdre la vida a la Rambla.
L'incident ha començat quan, després que el jutge declarés improcedents amb veu alta algunes preguntes de l'advocat, aquest ha acabat la seva intervenció dient-li al president de tribunal "gràcies per la seva amabilitat". "Ironies a una altra banda, l'hi adverteixo", li ha contestat Guevara, que ha afegit:
"A mi no em contesta així pel que estic representant. Aquí es respecten les institucions."
Alfonso Guevara ha explicat que si ha cridat és perquè alguns advocats li han dit que no el sentien bé durant la vista.
La detenció de Driss Oukabir
Els agents que van detenir Driss Oukabir, un dels acusats en el judici pels atemptats del 17 d'agost del 2017, han explicat a l'Audiència Nacional que estava caminant a 200 metres de la comissaria de Ripoll quan, en veure els agents, "va començar a dir 'Jo no he fet res'". Després "va fer dos o tres passos enrere i estava molt a la defensiva". Els mossos, en pensar que podia marxar, li van posar les manilles, "fent força per agafar les mans, perquè no col·laborava".
Oukabir, que hauria llogat alguna de les furgonetes i mantingut una presència habitual a la casa d'Alcanar, tenia com a contrasenya del mòbil "Al·là és gran" en àrab, segons han explicat els investigadors, un element que pel jutge és "una qüestió de creença" no rellevant.
"Li vam dir que aixequés les mans i la samarreta i es tirés a terra, i no reaccionava. El vam tirar a terra perquè no feia cas i per seguretat", ha explicat una agent a la tercera sessió del judici.
"Estava sorprès de veure'ns", ha indicat l'agent, que ha apuntat que no es va dirigir als mossos per entregar-se, tot i que el van trobar a 200 metres de la comissaria, al passeig de la Farga Catalana de Ripoll. Aquest agent ha explicat que van ser ells que el van anar a buscar després de rebre l'avís d'una persona que l'havia vist caminant.
Un dels mossos ha explicat que ja coneixia Oukabir d'haver-lo detingut per un altre assumpte pocs dies abans.