Judici a 7 activistes feministes pel tall d'FGC el 8M del 2018 amb petició de 3 anys de presó

Reclamen l'absolució per uns fets que defensen que en cap altre cas han tingut conseqüències penals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Feminisme

Ja ha acabat la primera jornada del judici contra set feministes que van tallar fa sis anys les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat durant la primera vaga del 8 de març. Un judici que s'havia d'allargar quatre dies, però que les parts volen reduir a tres.

Durant la primera sessió han declarat les encausades, que només han respost a les preguntes de les seves advocades per explicar com van viure aquella jornada de protestes. En declaracions als mitjans, han denunciat que el seu cas respon a una persecució "política" al moviment feminista.

A primera hora hi ha hagut una concentració a les portes dels jutjats per donar suport a les acusades de bloquejar els trens a l'estació de Sant Cugat del Vallès el 8M del 2018, organitzada pel grup de suport 8 Mil Motius.

La Fiscalia les acusa de desordres públics i els demana fins a tres anys de presó a cadascuna i 26.000 euros de responsabilitat civil. Elles diuen que ho van fer per "facilitar el dret de vaga a les treballadores" i qualifiquen de "desproporcionada" la petició fiscal.

Set activistes feministes s'enfronten a una petició de tres anys de presó per tallar les vies d'FGC el 2018 (3Cat)

Aquell 8M, l'acció es va allargar un parell d'hores i la van fer una trentena de dones dins la jornada de protesta.

El tall de les vies va anar acompanyat d'altres accions com piquets, tallers de pancartes o una de les manifestacions més multitudinàries de la història de Sant Cugat.

Una de les advocades de la defensa, Laia Serra, recorda que tots els precedents de condemna per desordres públics relacionat amb el tall de vies de comunicació són per "sabotatges greus", que posen en perill tant la circulació com els usuaris.

"Però el que tenim aquí és dret a la protesta"

L'advocada defensa que la vaga del 8M de 2018 estava "especialment dissenyada" per reivindicar el dret de les dones i és en aquest context que s'ha de circumscriure l'acció.

 

Ho titllen de "judici de la vergonya" i reclamen l'absolució

Durant l'interrogatori a les encausades s'ha intentat deixar palès que l'acció estava "informada" a les autoritats i que en tot moment hi va haver coordinació i bona entesa amb el personal de l'estació, els vigilants de seguretat i els Mossos d'Esquadra.

La defensa ha recordat que de talls de vies se n'han fet molts, tant abans com després d'aquells fets, per part de diferents col·lectius i que en cap altre cas hi ha hagut conseqüències penals.

"Ens jutgen per feministes", ha exclamat a les portes del judici una de les portaveus de 8 Mil Motius, Maria Garcia. L'activista ha titllat el judici contra les activistes de Sant Cugat de "judici de la vergonya" i reivindica la força del moviment feminista per marcar l'agenda política i "fer trontollar i qüestionar les estructures de poder".

És per això que una de les encausades, Elena Ramis, assegura que "l'única sentència justa és l'absolució".

 

FGC va personar-se com a acusació però després se'n va retirar

8 Mil Motius ha defensat que es van tallar les vies per destacar que, al transport públic, s'hi cometen un 17,1% de les agressions fora de l'àmbit de la parella.

En un inici, FGC es va personar com a acusació, però posteriorment se'n va retirar i va ser la Fiscalia qui va continuar d'ofici amb la causa. Segons FGC, el tall va afectar la mobilitat de 40.000 persones.

El judici seguirà dimarts amb les declaracions dels Mossos d'Esquadra que van intervenir, els vigilants de seguretat de l'estació i els responsables de FGC, a més d'altres testimonis dels fets aportats per les defenses. 

 

 

ARXIVAT A:
Feminisme 8M
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut