El Suprem suspèn el judici a Reguant per un error en la tramitació de la causa
La diputada de la CUP havia de declarar aquest dimarts i demà al Suprem per haver-se negat a respondre a Vox durant el judici de l'1-O
Suspès el judici contra Eulàlia Reguant. Després de deliberar durant mitja hora, el Tribunal Suprem ha admès un error en la tramitació de la causa i ha declarat la nul·litat del judici per desobediència contra la diputada que s'havia de fer aquest dimarts i demà. La sala ha acceptat una al.legació de la defensa i ha ordenat que la causa passi a mans de la Fiscalia del Suprem.
Un jutjat de Madrid va retenir el cas quan Reguant ja havia estat escollida diputada. Per tant i davant del risc que es pugués declarar nul el judici, el Suprem torna a començar el procediment amb la qual cosa el cas s'allargarà encara més.
La diputada de la CUP al Parlament havia de ser jutjada aquest dimarts i dimecres al Tribunal Suprem sota l'acusació de desobediència greu, per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox com a acusació popular durant el judici del procés.
Reguant hi va declarar com a testimoni i ja va ser multada amb 2.500 euros per aquells fets. La Fiscalia del Suprem ha presentat modificat l'escrit d'acusació i li demanava ara 4 mesos de presó en lloc dels 6 que li demanava. Si finalment és condemnada, també podria ser inhabilitada i per tant, perdre l'escó al Parlament de Catalunya, com li ha passat recentment al seu company de grup parlamentari Pau Juvillà.
La defensa de Reguant ha demanat la nul·litat del judici, cosa que s'ha acabat acceptant, i també l'absolució. La diputada ha declarat al judici en català i ha respost només a la defensa, però no a la Fiscalia. A la seva arribada al Tribunal Suprem, Reguant ha rebut el suport de la seva formació, de la resta de l'independentisme català i basc, i també de Podem. Reguant ha carregat contra el Suprem.
"Al Suprem rares vegades hi ha judicis justos. Nosaltres posarem sobre la taula tots els elements, que Vox, com a acusació popular, ja marcava quin era el final del judici de l'1 d'octubre, i davant d'això imaginem que el Suprem tampoc es quedarà de braços plegats."
En una entrevista al programa "L'hemicicle", de Catalunya Informació, aquest cap de setmana, Reguant creu que podria mantenir un temps l'escó si és inhabilitada per al dret de sufragi passiu i no per a càrrec públic. De tota manera, en cas de ser condemnada pel Suprem, presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per esgotar la via judicial espanyola i poder portar el seu cas a Europa.
Reguant gaudeix d'aforament en la seva condició de diputada del Parlament. El seu cas té certes similituds amb el de l'exdiputat de Podem al Congrés Alberto Rodríguez. A ell se'l va inhabilitar per al dret de sufragi passiu, és a dir, per ser elegit per ocupar un càrrec públic. Tot i això, va acabar perdent l'escó.
Reguant es va negar a declarar
El cas es remunta al judici contra l'independentisme pels fets de l'1 d'octubre. Reguant hi va ser citada com a testimoni per part de la defensa de Jordi Cuixart, però també per part de l'acusació popular de Vox. La diputada de la CUP va demanar declarar en català i va avisar que no tenia intenció de respondre les preguntes del partit d'extrema dreta. El jutge Marchena la va advertir de les conseqüències judicials de la seva negativa i no li va permetre contestar tampoc les preguntes de la defensa de Cuixart.
"Assumint les conseqüències, davant d'un partit d'extrema dreta, masclista i xenòfob, no penso respondre les preguntes de Vox."
- ARXIVAT A:
- CUPTribunal Suprem Referèndum 1-O