Els Mossos acusen els Maristes d'amagar informació sobre els abusos sexuals
L'acusat, Joaquim Benítez, ha tornat a reconèixer els abusos i a implicar altres docents a la sortida del primer dia de judici
Els dos Mossos d'Esquadra que han investigat els abusos de l'exprofessor comesos entre el 1986 i el 2011 han declarat que la direcció de l'escola Maristes Sants-les Corts va resistir-se a facilitar informació sobre l'acusat després de la primera denúncia.
Aquest dilluns, els Mossos han declarat com a testimonis en la primera jornada dels judici pels abusos comesos contra quatre alumnes de l'escola Maristes quan eren menors de 14 anys. Segons ells, la vintena de denúncies que van rebre contra Benítez narraven abusos sexuals amb un mateix patró:
"Portava l'estudiant a un despatx i amb el pretext de corregir una lesió començava amb tocaments als genitals, que seguia amb fel·lacions. Tot començava amb un massatge."
Joaquín Benítez, assegut al banc dels acusats
A la sortida de l'Audiència de Barcelona, Benítez ha atès als mitjans amb la cara tapada amb un passamuntanyes, però ha deixat per demà respondre sobre una de les qüestions clau del judici: el grau de coneixement dels Maristes sobre els delictes.
L'acusat ha tornat a reconèixer els fets, ha demanat perdó a les víctimes i ha insinuat que altres docents hi estaven implicats. Benítez ha justificat la seva conducta per haver patit ell mateix abusos a l'escola:
"Instintivament ho veia com un comportament normalitzat"
Benítez s'autoanomena expederasta amb una "nova vida"
Al començament del judici, les acusacions han demanat incloure la confessió que Benítez va fer en el documental "Shootball" com a prova, però el Tribunal no ho ha admès per haver-la presentat fora de termini. Sí que ha acceptat una nova prova testifical del metge de Benítez i altres informes mèdics presentats per la defensa.
Les víctimes han hagut de tornar a declarar
El judici ha començat avui després que la defensa i les acusacions no hagin arribat a un acord per reduir la petició de la condemna a canvi que Benítez admeti els abusos.
Per la falta d'acord, les víctimes han hagut de tornar a declarar. Ho fan fet en primer lloc i a porta tancada per protegir la seva intimitat, per la gran expectació mediàtica que envolta el cas, destapat el 2016 pel pare d'una de les víctimes, Manuel Barbero.
Després de les víctimes ha declarat el vicari provincial, Pere Francesc Ferré, com a representant del centre Maristes i responsable civil subsidiari dels abusos.
El vicari ha negat l'encobriment.
CAS MARISTES: Declara com a testimoni el vicari provincial dels Maristes, Pere Francesc Ferrer i Jordà.
— Marc Jurado i Miró (@marcjurado) 25 de marzo de 2019
👉🏽 L'han demanat les defenses de les 4 acusacions particulars.
👉🏽 Nega encobriment i sosté que no es va fer fora Benítez perquè ell va renunciar a la feina abans. pic.twitter.com/RBIKSAyWsy
Els Maristes, responsables civils subsidiaris en aquest cas, reconeixen errors, però neguen haver ocultat els fets. El vicari Pere Ferrer ha explicat per què no es van informar els pares.
Pere Ferrer: "Als pares no se'ls va comunicar perquè la família ens ho va demanar per respectar l'anonimat del seu fill."
Pregunta: "Però es podia haver fet sense indicar el nom del menor?"
P.F.: "Es va treballar amb els alumnes al col·legi."
Pregunta: "Van treballar un tema tan important sense avisar prèviament les famílies?"
P.F.: "Ho vam treballar posteriorment."
Només quatre casos a judici
De les 17 denúncies per abusos sexuals interposades per exalumnes d'aquesta institució, només quatre han arribat a judici aquest dilluns; la resta han prescrit. La denúncia d'una de les víctimes va permetre que afloressin 43 casos d'abusos de 12 docents, alguns de religiosos, a diversos centres dels Maristes.
A fora de l'Audiència de Barcelona s'han concentrat desenes de persones en suport de les víctimes d'abusos. Reclamen que la Fundació que gestiona l'escola assumeixi les seves responsabilitats i que el Departament d'Educació retiri el concert a l'escola, i que hi imposi una direcció externa i pública. També reclamen que es creï una comissió d'investigació al Parlament.
Concentració de suport a les víctimes d'abusos del cas Maristes que es jutgen a l'Audiència de Barcelona
L'acusació popular que conforma la Generalitat demana 36 anys de presó, mentre que les acusacions de les víctimes demanen 27 anys de presó per als quatre casos, dos d'ells continuats. La fiscalia demana 22 anys de presó.
Les víctimes demanen també una indemnització de 190.000 euros que hauria de pagar el col·legi dels Maristes.
La declaració de Benítez de dimarts serà clau per veure si els Maristes sabien dels abusos i van encobrir els fets. La institució docent reconeix que el professor, que va exercir a l'escola durant 26 anys, hauria fet "coses mal fetes", però no accepta la seva responsabilitat perquè, en contra del que diuen les víctimes, diu que no n'estaven al corrent.
No hi ha hagut acord
Abans del judici quedava oberta la possibilitat d'un pacte amb Joaquim Benítez. Si reconeixia ser autor dels abusos se li oferia una reducció de la pena fins a 16 anys de presó, fet que evitaria que les víctimes no haguessin de tornar a declarar. També s'hauria hagut d'establir la indemnització.
Benítez, però, sí que hauria de declarar en una vista prèvia, en la qual hauria de reconèixer com i quan es van produir els abusos. Segons el pare d'una de les víctimes, la que va destapar el cas, Manuel Barbero ha explicat a "Els matins" de TV3 abans de la vista que aquesta és una condició de l'acord, que considera positiu per a totes les parts.
"Benítez haurà de reconèixer els fets. És una condició 'sine qua non' que posem per arribar al pacte. La base de l'acord és que el meu fill i les altres víctimes no hagin de tornar a relatar el que va passar, que passin una altra vegada pel mateix, que se'ls qüestioni, que se'ls intenti trencar el relat i surtin destrossats.
Jo no puc parlar ni d'anys, ni de la rebaixa perquè jo només en soc una part i n'hi ha d'altres, però estaria d'acord amb un pacte en una rebaixa de la pena a canvi que Joaquim Benítez reconegui els fets, com em va prometre al documental "Shootball", i sobretot perquè seria una sentència ferma i es tancaria una etapa.
Però no es tanca res per la porta del darrere. La nostra lluita seguirà endavant, perquè hi ha més víctimes i se'ls ha de donar resposta."
Manuel Barbero, el pare d'una de les víctimes, que va destapar el cas, ha parlat a "Els matins" de TV3
Els fets jutjats van passar entre el 2006 i el 2010, quan les víctimes tenien 13 i 14 anys.
El pare d'una de les víctimes de Benítez —que ha arribat amb passamuntanyes— el crida a l'entrar "Acuérdate de lo que me dijiste". Benítez ha aixecat el braç com a resposta. Podria Benítez incriminar Maristes? @324cat pic.twitter.com/xPPLFVzWG8
— Roger Rovira (@RogRovi) 25 de març de 2019
Les víctimes esperen que es faci justícia i Benítez acabi a la presó. Joaquim Benítez ha estat en llibertat provisional amb el passaport retirat i amb l'obligació de presentar-se periòdicament al jutge.
Pintades als Maristes de les Corts
Coincidint amb el judici la façana del col·legi dels Maristes a les Corts ha aparegut plena de pintades. A les parets, s'hi han escrit missatges com "Pederastes encobridors", "Organització criminal", "Ho sabíeu" o "No hi ha perdó".
El documental "Shootball" es va emetre per TV3 al programa "Sense Ficció".
- ARXIVAT A:
- MenorsEsglésiaPederàstia