El fundador de Wikileaks Julian Assange amb la seva dona, aquest dimarts a Estrasburg (EFE)
Estrasburg

Julian Assange: "Soc lliure perquè m'he declarat culpable de fer periodisme"

El fundador de Wikileaks parla públicament per primera vegada tres mesos després de pactar amb els EUA i quedar en llibertat

Redacció / AgènciesActualitzat

Tres mesos després de quedar en llibertat, el fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha parlat en públic per primera vegada, i ha dit que està lliure perquè s'ha declarat "culpable de fer periodisme."

Ho ha dit davant del comitè d'afers legals i drets humans del Consell d'Europa, a Estrasburg, a França, on l'han convidat com a testimoni d'un informe sobre el seu cas que es debat aquest dimecres.

Assange, que va quedar lliure després de pactar amb el govern dels Estats Units, ha dit que en aquell acord només va reconèixer haver fet periodisme, "i res més":

"Em vaig declarar culpable de buscar informació d'una font, d'obtenir la informació i també d'informar el públic de quina era aquesta informació, no m'he declarat culpable de res més."

El fundador de Wikileaks Julian Assange intervenint davant d'un comitè del Consell d'Europa, aquest dimarts a Estrasburg (Reuters)

Es defineix com a "pres polític"

En aquest sentit, ha insistit a remarcar que, després de passar anys a la presó, no està en llibertat "perquè hagi funcionat el sistema", sinó perquè ha admès la seva "culpabilitat" com a periodista.

Hi havia expectació de si seria molt crític amb els Estats Units, perquè encara està pendent que aquest país l'indulti dels seus "crims", pels quals el van condemnar a 62 mesos de presó.

Però no s'ha mossegat la llengua: ha dit que ha estat un "pres polític" i ha acusat els Estats Units i la CIA d'haver fet servir mètodes il·legals per perseguir-lo extrajudicialment.

De tota manera, l'acord al qual va arribar amb el Departament de Justícia dels EUA li impedeix denunciar aquest país per haver intentat extradir-lo i també reclamar informació dels mètodes que van fer servir.

El fundador de Wikileaks Julian Assange intervenint davant d'un comitè del Consell d'Europa, aquest dimarts a Estrasburg (Reuters)

"Pare d'uns nens que han crescut sense mi"

Assange, que va estar 7 anys refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, i des del 2019 va estar tancat a una presó d'alta seguretat del Regne Unit, ha reconegut que això li ha passat factura.

També que li està costant "readaptar-se al món", però s'ha permès fer broma sobre la vida familiar que ha tingut des del juny al seu país d'origen, Austràlia:

"Torno a fer de pare d'uns nens que han crescut sense mi, a ser un espòs i fins i tot a haver de tractar amb una sogra."

Assange ha parlat durant una hora i mitja davant del comitè del Consell d'Europa, durant la qual ha fet una exposició inicial i també ha respost a les preguntes dels membres del comitè.

El fundador de Wikileaks ha afirmat que a Europa els periodistes també estan amenaçats perquè també s'hi persegueix els que fan investigació, i ha afegit que això no és un crim, sinó un pilar fonamental de la democràcia.

L'informe sobre Assange del Consell d'Europa, escrit per la islandesa Thórhildur Sunna Aevarsdóttir, el descriu com a "pres polític" i afirma que el seu cas té un "efecte dissuasori" en els periodistes.

L'escàndol Wikileaks

Assange va convertir-se en una celebritat mundial quan l'organització que va fundar el 2006, Wikileaks, va divulgar documents secrets dels EUA de les ambaixades i sobre les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

Això va ser el 2010, i immediatament aquest país va obrir una investigació, mentre Suècia emetia una ordre de detenció contra ell acusant-lo de diverses agressions sexuals.

Assange va negar les acusacions, i va dir que l'objectiu era extradir-lo als EUA, i es va lliurar a la justícia del Regne Unit, on es trobava en aquell moment, i va lluitar contra l'extradició a Suècia.

No li van donar la raó, i el 2012 es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador, que li va concedir asil polític, i s'hi va estar 7 anys, fins que el canvi de règim en aquest país el va deixar desprotegit.

El 2017 Suècia havia desestimat les acusacions, però malgrat això el 2019 la justícia britànica el va detenir i empresonar, mentre es debatia la seva extradició directa als Estats Units.

En aquests 5 anys ha anat superant diversos tràmits judicials, i finalment el juny es va saber que havia pactat amb els Estats Units una condemna relativament baixa, que ja havia complert amb escreix.

El fundador de Wikileaks Julian Assange, aquest dimarts a Estrasburg (Reuters)
ARXIVAT A:
Llibertat de premsaJulian Assange
Anar al contingut