Junqueras davant del Tribunal Suprem: "Em considero un pres polític"
L'exvicepresident acusat de rebel·lió defensa que ni l'independentisme ni el referèndum són delictes
El judici del procés ha arribat aquest dijous al tercer dia i s'ha pogut començar a sentir per primera vegada la veu dels acusats. Això ha estat després que el president del tribunal, Manuel Marchena, hagi exposat quines de les demandes prèvies de les defenses ha acceptat i quines no.
L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha estat el primer dels dotze acusats que ha començat a respondre a les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde.
Abans de l'inici de la sessió s'ha sabut que Junqueras no respondria a cap de les acusacions, ni a la Fiscalia ni a l'Advocacia de l'Estat ni a Vox.
"Un pres polític"
Junqueras ha començat la seva intervenció assegurant que es troba en una situació d'indefensió perquè se'l jutja per les seves idees, i s'ha definit com un pres polític:
"Entenc que estic en un judici polític i també que soc un representant electe i em dec als meus votants; no contestaré a les preguntes de les acusacions."
"Soc diputat i candidat a les eleccions europees, vaig ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts, vicepresident del govern de la Generalitat, càrrec del qual vaig ser cessat pel 155, i en aquests moments em considero un pres polític."
Ho ha argumentat dient que els actes de què se l'acusa no són delictes:
"Res del que hem fet és delicte, votar en un referèndum i treballar per la independència no és delicte. Estic absolutament en desacord amb les argumentacions de l'acusació: si res del que hem fet és delicte, i crec que no ho és, els arguments de les acusacions no se sustenten."
A l'inici de la declaració l'exvicepresident ha criticat que no es faci traducció simultània i ha anunciat que parlaria en castellà "després d'un any i mig de silenci forçat":
"Voldria fer una petita reflexió, de contingut lingüístic: la traducció consecutiva no és gaire pràctica, no facilita que puguem parlar cadascú en la nostra llengua materna. En qualsevol cas, per a mi és un plaer parlar en castellà, perquè em dona l'oportunitat de dirigir-me al conjunt de la ciutadania espanyola, després d'un any i mig de silenci forçat."
"Federalista" i "europeista"
En les respostes al seu advocat, Junqueras ha anat desgranant la seva carrera política a Catalunya i a Europa, i s'ha definit com a plenament federalista i europeista:
"Pertanyo a ERC, un partit amb 88 anys d'història que sempre ha lluitat per les llibertats, la justícia social i la igualtat d'oportunitats, que defensa la independència de Catalunya i que no té cap cas de corrupció."
"He format part del Grup Verd del Parlament Europeu, que és el grup més federalista i més europeista del Parlament, perquè defensem una Europa federal i això és perfectament compatible amb totes les meves paraules i tots els meus actes."
L'exvicepresident acusat de rebel·lió ha assegurat que el dret d'autodeterminació s'ha aplicat moltes vegades, promogut per democràcies occidentals:
"El dret d'autodeterminació ha estat aplicat en innombrables ocasions, sota l'apadrinament dels EUA, en bona part d'Europa. Ha estat aplicat en democràcies occidentals o en democràcies de tipus liberal tan consolidades com Suècia respecte a Noruega, Dinamarca respecte a Islàndia, el Regne Unit..."
"La cadira del davant sempre ha estat buida"
Pel que fa al conflicte polític a Catalunya, Junqueras ha fet un repàs històric des que el 2006 es va aprovar el nou Estatut català, ha recordat la campanya de recollida de signatures del PP "contra Catalunya", i la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 que va retallar-ne aspectes importants, alguns dels quals, ha dit, són en altres estatuts d'autonomia i continuen vigents.
Segons Junqueras, els intents dels partits sobiranistes catalans de negociar amb l'administració central una solució política han fracassat perquè no hi ha hagut interlocutors vàlids:
"Resulta d'una ironia gairebé cruel que aquells que es neguen a dialogar sistemàticament acusin aquells que volen dialogar de practicar la retòrica."
"I quina és la circumstància? Que nosaltres intentem seure en una taula de diàleg, i la cadira que hi ha al davant sempre està buida. Sempre està buida, sempre, i (l'altra part) trasllada la seva responsabilitat política als tribunals."
"La pregunta és: la cadira de Suècia davant les peticions de Noruega, va estar buida? No. I la cadira de Dinamarca davant les propostes d'Islàndia? No. I la del Regne Unit davant les preguntes d'Escòcia, buida? I la resposta torna a ser no."
Junqueras ha afirmat que hi ha "una part rellevant" de Catalunya que dona suport al projecte independentista:
"No hi ha dubte que les reivindicacions eren una pretensió d'una part rellevant de la societat catalana. Fins i tot també hi haurà qui pensi que som pocs. Però seguríssim que això no es resol posant la gent a la presó"
L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, formulant-li preguntes durant la sessió d'aquest dijous
L'independentisme no ha estat mai violent
Pel que fa a la violència de la qual s'acusa el procés independentista, Junqueras ha afirmat que aquesta acusació és falsa, i ha apel·lat al relat dels mitjans internacionals:
"Les mobilitzacions a Catalunya sempre han estat pacífiques. Ho diuen els mitjans de comunicació de tot el món."
Junqueras ha afirmat que l'independentisme no és delicte, ni tampoc fer un referèndum, i ha afegit que això es va treure expressament del Codi Penal:
"La independència de Catalunya no només és legítima. On posa que treballar de forma pacífica per la independència de Catalunya sigui delicte? No surt enlloc. Enlloc. No és un delicte!"
"Res del que hem fet no és un delicte, celebrar un referèndum no és un delicte. No és al Codi Penal. El legislador ho va treure explícitament del Codi Penal. Treballar pacíficament per la independència de Catalunya no és un delicte. Res del que hem fet és un delicte."
"Impedir per la força que la gent voti, això sí que és un delicte."
"Persecució de la dissidència política"
Oriol Junqueras ha destacat que el Tribunal Constitucional ha anul·lat fins i tot els intents de parlar sobre les opcions de l'independentisme:
"Ni tan sols el PP es va oposar a una comissió d'estudi al Parlament de Catalunya que després va ser tombada pel TC, cosa que, des del meu punt de vista, torna a demostrar que estem davant d'una situació de persecució de les idees, de la diferència política, de la dissidència política."
"Perquè el que s'anul·la no és una resolució, no és una votació, no és... No! S'anul·la una comissió d'estudi! Els parlaments no poden fer comissions d'estudi? Era una pregunta retòrica, però crec que s'entén. Crec que és la meva resposta."
"Ho seguirem intentant sigui quin sigui el resultat del procés"
L'exvicepresident ha invocat el que diuen els tractats internacionals sobre situacions similars a la de Catalunya, i ha assegurat que el judici no mourà l'independentisme dels seus objectius i dels seus mètodes:
"L'aplicació del principi democràtic que està recollit en els tractats internacionals diu que quan hi ha una reivindicació ciutadana reiterada en el temps, pacífica, significativa en aquella comunitat, se li ha de donar una sortida política, que és el que nosaltres hem intentat, intentem i intentarem sempre."
"Sempre ho hem intentat i ho seguim intentant, fins i tot asseguts davant aquest tribunal i davant les acusacions que se'ns fan, i ho seguirem intentant sigui quin sigui el resultat d'aquest procés."
"Estimo Espanya"
L'exvicepresident de la Generalitat acusat de rebel·lió ha afirmat que estima Espanya i que el que busca és "un reconeixement entre iguals":
"Si m'ho permeten, jo, en moltes ocasions, en seu parlamentària, i a fora, en moltes ocasions, ja he dit que estimo Espanya, que estimo la gent d'Espanya i la cultura espanyola. Ho he dit moltes vegades. Perquè és que és veritat."
"Com és compatible això amb el fet que jo sigui un republicà català? Doncs perquè estic convençut que la millor manera de conservar aquesta convivència i aquestes bones relacions és, precisament, amb un reconeixement entre iguals, que sigui el fruit de la voluntat democràtica -si així ho és- per part dels ciutadans."
"I si no fos així, doncs nosaltres ho respectaríem. Com sempre. Sempre. Perquè hem perdut en multitud d'ocasions. O no? Hem perdut en moltes d'ocasions. I què hem fet? Respectant sempre.."
"El que fem és, pacíficament i simpàticament -si se'm permet-, construir un projecte polític que sigui capaç de generar una majoria democràtica al seu voltant. És que les urnes acostumen a ser una solució; no són l'única solució, però són imprescindibles en qualsevol solució."
Acusat de rebel·lió, sedició, organització criminal i malversació
Oriol Junqueras és el processat per a qui es demanen les penes més altes: la Fiscalia li demana 25 anys per rebel·lió i malversació de fons públics; l'Advocacia de l'Estat, 12 anys per sedició i malversació, i Vox, 74 anys, per rebel·lió, organització criminal i malversació.
Les acusacions l'assenyalen com un dels principals promotors del referèndum, des del Parlament i el govern, i també amb accions socials, i argumenten que el seu departament va controlar la preparació i execució de la votació.
Empresonat des del 2 de novembre de 2017, s'encarrega de la seva defensa l'advocat Andreu Van den Eynde.
Després de Junqueras, el torn de Joaquim Forn
Quan ha acabat l'interrogatori d'Oriol Junqueras ha arribat el torn de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, que ha negat haver donat ordres polítiques als Mossos per l'1-O i ha recordat que la declaració d'independència no es va publicar enlloc.
- ARXIVAT A:
- Judici procésOriol Junqueras