Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, aquest dijous després de la vista al Tribunal Suprem
Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, aquest dijous després de la vista al Tribunal Suprem

Junqueras defensa al Suprem "el diàleg bilateral i l'acatament de la legalitat"

El Suprem no té previst resoldre avui la llibertat de Junqueras

Actualitzat

Ja ha acabat al Tribunal Suprem la vista per tractar el recurs d'apel·lació d'Oriol Junqueras per sortir de la presó. Ha començat amb el torn de l'advocat de Junqueras per defensar el recurs, i després han intervingut els advocats de les parts que es van afegir a aquest recurs. L'últim torn ha estat per a l'acusació popular i finalment per a la fiscalia.

 A la sortida de la vista, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, s'ha mostrat molt satisfet perquè, ha dit, la fiscalia no s'ha cenyit al contingut sinó que ha volgut començar el judici:

"La fiscalia ha volgut fer el judici abans de començar. Ja va bé que la fiscalia comenci pel final, perquè en definitiva el que està demostrant és que només pensa en el final, només pensen en un escenari que no s'ha investigat."

Segons Van den Eynde, el tribunal no ha entrat en aquest joc de la fiscalia, i per això s'ha mostrat convençut que, si s'aplica el dret de manera estricta, Junqueras ha de quedar lliure els pròxims dies:

"Jo només puc confiar que la sala apliqui la tècnica, i la tècnica és el dret. Si el dret i la legalitat és el que vol defensar tothom, jo sortiré d'aquí reforçat segur, perquè és el que diu la llei."

Segons l'advocat, la decisió del tribunal segurament es prendrà aquest mateix dijous, però molt probablement es comunicarà aquest divendres o potser dilluns que ve.

 

Sobre la declaració de Junqueras, que ha parlat uns dos minuts durant la vista, l'advocat ha assegurat que ha demanat que l'alliberin perquè aposta "pel diàleg bilateral, les vies pacífiques i l'acatament de la legalitat":

 


El líder d'Esquerra Republicana ha arribat aquest dijous al matí a Madrid procedent de la presó madrilenya d'Estremera, on va ingressar el 2 de novembre. A Junqueras l'han portat primer als calabossos de l'Audiència Nacional, perquè són al costat del Tribunal Suprem, que no en té, i a dos quarts d'11 l'han portat al Suprem:

 

 

Segons testimonis presents a la sala, Junqueras s'ha aprimat força en els dos mesos que porta a la presó. Ha estat una vista a porta tancada en la qual el tribunal ha escoltat els arguments de les parts sobre el recurs contra la presó del vicepresident de la Generalitat cessat. La fiscalia s'ha oposat a deixar-lo en llibertat amb l'argument que hi ha risc de reiteració delictiva.

Per la seva banda, la defensa de Junqueras ha al·legat el seu dret de participació política per poder sortir de la presó. Després d'aquesta sessió, el tribunal del Suprem ha de decidir si el manté a la presó, una decisió que no necessàriament es concretarà aquest dijous.

L'advocat del president d'ERC, Andreu Van den Eynde, va explicar a Catalunya Ràdio que, després del 21D, és insostenible que Junqueras continuï empresonat perquè suposa una limitació tant del seu dret de participació política com del dret dels ciutadans a tenir representants escollits democràticament.

 

Forn, Sànchez i Cuixart, el dia 11

Just d'aquí una setmana, l'11 de gener, estan citats al Suprem el conseller cessat Joaquim Forn, també empresonat a Estremera, i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que són a Soto del Real.

També falta saber quan el magistrat Pablo Llarena citarà a declarar els altres investigats. En la causa oberta per rebel·lió, Llarena podria citar primer el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, així com també Josep Maria Jové, el número dos d'Oriol Junqueras. També estan pendents de declarar en la causa l'últim grup d'investigats, entre els quals hi ha Artur Mas, Marta Rovira, Anna Gabriel i Neus Lloveras.

La compareixença del vicepresident cessat al Suprem ha estat precedida d'una piulada a Twitter del 130 president de la Generalitat. Aquest Cap d'Any, Carles Puigdemont va tornar a denunciar que els empresonats ho són per raons polítiques.

 

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va aprofitar el primer dia de l'any per recordar Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart.

 

 

Per Cap d'Any es va fer pública una carta de Cuixart a la qual ha tingut accés "Nació Digital". Des de la presó madrilenya de Soto del Real, el president d'Òmnium Cultural demana no deixar-se vèncer per la tristor i el desànim, perquè, diu, hi ha motius per a l'esperança. Cuixart referma el compromís de l'organització amb la lluita per l'alliberament dels presos polítics i la defensa dels drets civils. La carta és un text manuscrit, amb data de dijous passat.

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut