Junqueras demanda el president del Parlament Europeu per no defensar la seva immunitat
Oriol Junqueras a l'exterior de l'Audiència Nacional el 2 de novembre de 2017, el dia que va ingressar a la presó (EFE)

Junqueras demanda al president del Parlament Europeu per no defensar la seva immunitat

El president d'ERC considera que David Sassoli va actuar de manera "arbitrària" en declarar-se "no competent" per reconèixer la seva immunitat com a eurodiputat

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dilluns una demanda contra el president del Parlament Europeu, David Sassoli, per haver-se declarat "no competent" per reconèixer la immunitat que reclama com a eurodiputat electe.

La demanda l'ha presentada l'advocat Andreu Van den Eynde davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), amb seu a Luxemburg, en considerar que Sassoli va incomplir la normativa del Parlament Europeu.

L'argument de Sassoli és que la Junta Electoral Central espanyola no ha reconegut Junqueras com a eurodiputat.

 

David Sassoli, president del Parlament Europeu (EFE/Georgi Licovski)

 

Van den Eynde, en canvi, considera que Sassoli ha incomplert l'article 8 de la normativa interna de l'Eurocambra i que "la seva decisió resulta immotivada i arbitrària".

Retreu també a Sassoli que ni tan sols admetés a tràmit la petició de l'eurodiputada Diana Riba, i que ho fes "sense cap assessorament jurídic".

Per aquest motiu, reclama que s'anul·li el no reconeixement de Junqueras i que Sassoli siguin condemnat a pagar les costes del judici.


Junqueras, pendent també del TJUE

El TJUE és organ judicial de la Unió Europea que funciona com a tribunal de primera instància.

La màxima instància judicial és el Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea (TJUE), també amb seu a Luxemburg, que també està analitzant la immunitat de Junqueras com a eurodiputat, arran de la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem (TS) d'Espanya.

Van den Eynde, en el seu escrit, argumenta també que el mateix Tribunal Suprem, en presentar aquesta qüestió al TJUE, reconeix que "té dubtes sobre l'abast de la immunitat" dels eurodiputats.

I recorda que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sí que va incloure Oriol Junqueras en la llista d'eurodiputats electes.

La vista al TJUE sobre aquesta qüestió va celebrar-se el 14 d'octubre i tant el Parlament Europeu com la Comissió Europea van alinear-se amb les tesis de l'estat espanyol que Junqueras no té immunitat malgrat haver estat elegit a les eleccions europees del 26 de maig.

 

Junqueras i Sánchez se saluden al Congrés el 21 de maig en el Congrés dels Diputats (ACN)

 

Es dona la circumstància que el TS no va autoritzar Junqueras a desplaçar-se fins al Congrés dels Diputats per acatar la Constitució i recollir l'acta d'eurodiputat, amb l'argument que existia risc de fuga.

El mateix tribunal, tanmateix, sí que va autoritzar Junqueras a anar al Congrés el 21 de juny per assistir a la sessió constitutiva de la cambra baixa, acatar la Constitució i recollir l'acta de diputat després de ser elegit a les eleccions generals del 28 d'abril.

El primer pronunciament del TJUE sobre la immunitat de Junqueras serà d'aquí a una setmana, el 12 de novembre, quan l'advocat general assignat al cas farà públiques les seves conclusions, que no són vinculants, però que solen anar en el mateix sentit que la decisió del tribunal.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasEleccions europees 26M
Anar al contingut