Els presos electes ja han sortit de Soto del Real per anar al Congrés i al Senat
Els cinc presos electes: Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva
Madrid

Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull demanen anar a les Corts abans del 21

Diuen al Suprem que hi han d'anar per fer els tràmits necessaris per convertir-se en diputats i senador

Josep Maria CampsActualitzat

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han reclamat al Tribunal Suprem poder anar abans del dimarts 21 de maig al Congrés i al Senat per poder fer els tràmits necessaris per ser diputats i senador, en el cas de Romeva.

Andreu Van den Eynde, advocat dels dos polítics presos escollits en les llistes d'ERC, Junqueras i Romeva, argumenta en un recurs de súplica datat aquest dimecres que el permís atorgat pel tribunal per anar-hi el dia 21 és insuficient, perquè abans han d'haver fet aquests tràmits.

A més, els dos presos reclamen poder participar en els plens d'aquell dia almenys entre les 9 del matí i les 5 de la tarda:

"Havent autoritzat la sortida al ple, no té sentit restringir-la a la mera formalització del tràmit d'adquisició de la condició de diputat..."

"Els drets fonamentals només es respecten si són efectius i no meres formalitats o aparences."


Sànchez, Rull i Turull també ho demanen

També l'advocat Jordi Pina, en representació dels altres 3 polítics presos escollits com a diputats, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, en aquest cas per JxCat, ha fet una petició similar, menys ambiciosa però més precisa.

En concret, Pina ha demanat que se'ls atorgui un altre permís de sortida per poder fer els tràmits per convertir-se en diputats entre aquest mateix dijous, dia 16, i dilluns dia 20.

Pina argumenta que el termini per presentar al Congrés la credencial emesa per la Junta Electoral i per omplir la declaració d'activitats s'acaba a les 6 de la tarda del dia 20.

Això fa impossible, segons l'escrit de Pina, que Sànchez, Turull i Rull puguin, amb el permís actual pel dia 21, complimentar aquests dos requisits.

L'advocat assegura que són imprescindibles per poder adquirir la condició de diputat, juntament amb "la promesa o el jurament d'acatar la Constitució" a la sessió constitutiva del Congrés.

Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, en una imatge d'arxiu atenent la premsa

La resolució del Suprem, "contrària a dret"

El recurs de Junqueras i Romeva signat per Van den Eynde, considera que la resolució d'aquest dimarts del Suprem que permet als polítics presos sortir de la presó el dia 21 els perjudica i és "contrària a dret, dit sigui això amb tots els respectes i en estrictes termes de defensa".

L'escrit argumenta que els reglaments tant del Congrés com del Senat exigeixen que el tràmit d'adquisició de la condició de diputat i senador s'ha de fer abans del dia de constitució de les cambres.

També diu que l'autorització del Suprem només és per a "la pràctica dels actes indispensables per a l'adquisició de la condició de membres de l'òrgan legislatiu" i que marca que han de ser "reintegrats sense demora" a la presó.


"En igualtat de condicions"

Per això demanen poder anar al primer ple i "tots els que es fixin en el futur" "en igualtat de condicions" amb la resta de parlamentaris:

"Que la sortida s'efectuï amb respecte a les condicions pròpies d'un parlamentari, en igualtat de condicions que qualsevol altre dins del limitat abast de la sortida autoritzada, i que es permeti no només l'assistència al ple, sinó la realització pels meus mandants de reunions entre diputats i senadors, tant del propi partit com d'aquells altres que volguessin fer."

Això ha d'incloure, segons el recurs, "l'assistència a mitjans de comunicació i la realització de rodes de premsa".

La resolució del Suprem que permet la sortida dels 5 presos el dia 21 va rebutjar la possibilitat de suspendre el judici del procés per la nova condició de parlamentaris d'aquest 5 acusats.

La Fiscalia es va oposar a deixar fer la sortida i també a demanar permís a les Corts per poder continuar el judici. La resolució del tribunal també va rebutjar aquesta possibilitat.

 

ARXIVAT A:
Judici procésOriol JunquerasRaül RomevaTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut