Experts de l'ONU acusen Rajoy i els jutges d'aliar-se per "decapitar l'independentisme"
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i altres acusats, al Tribunal Suprem, durant la primera sessió del judici del procés (ACN)

Junqueras insta Sánchez a ser "valent": "De nit soc a Soto, i de dia, al Suprem"

En una entrevista a TV3 qualifica la decisió de la JEC de "vergonya democràtica" i a Puigdemont li desitja "el millor"

Meritxell Ortiz VilasecaActualitzat

Oriol Junqueras, president d'Esquerra i guanyador de les eleccions generals a Catalunya, ha concedit una entrevista a TV3 en què envia missatges al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al rei Felip VI i també a Carles Puigdemont.

La victòria del 28A, per Junqueras, és confirmar que les urnes han decidit que Catalunya és republicana i que vol seguir lluitant per la independència i l'autodeterminació. I ara toca seguir consolidant aquest suport a les municipals i les europees.

A l'hora, però, de negociar i de ser decisius a Madrid, Junqueras es pregunta quin PSOE i quin Pedro Sánchez es trobaran ja que els resultats del 28A l'obliguen a seure a una taula de diàleg i no fer-ho és tornar a demostrar el menyspreu per la ciutadania de Catalunya. Ara toca negociar i no volem sentir més excuses.

Coincidint, doncs, amb les rondes de contactes que Pedro Sánchez ha mantingut amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias, Junqueras diu que Sánchez ha de ser valent i demostrar que s'entra en una nova etapa i que, si el vol veure, haurà d'anar a Soto del Real. Es reivindica com el cap de llista de la força més votada i creu que té l'obligació de parlar amb ell si vol fer política.

Recorda al president del govern espanyol que l'independentisme ja ha fet caure dos governs i no dubtarà a tornar-ho a fer.

Pel que fa a Felip VI, Junqueras no es mossega la llengua i, per avançat, ja avisa que no cal que els cridi, que no hi aniran. Abans, diu, ha de demanar disculpes a la presidenta Forcadell, per no haver-la citat a La Zarzuela, i retractar-se de les afirmacions del 3 d'octubre. Afegeix que, en tot cas, si vol alguna cosa, ja sap on és: de nit a Soto i de dia al Suprem.

Amb la mirada posada en les municipals, diu que el projecte independentista necessita una capital republicana i lloa la figura d'Ernest Maragall.

Per a Europa, afirma que és una imatge molt potent que un pres polític guanyi unes eleccions des de la presó.

I sobre les decisions de la JEC, que ha definit com a vergonya democràtica, el president d'Esquerra està convençut que Puigdemont es podrà presentar i que li desitja el millor, perquè si a les candidatures independentistes els va bé, a Catalunya li anirà bé.


"Els resultats del 28A obliguen Sánchez a dialogar"

Ha acomplert els objectius que es marcava durant la campanya: guanyar, tenyir el mapa de groc... i aconseguir uns resultats històrics per a l'independentisme en unes generals a Catalunya. I ara, què?

"Estem molt contents i m'agradaria començar l'entrevista fent un agraïment immens al milió de persones que ens han fet confiança. Són uns resultats extraordinaris per a l'independentisme. La llibertat i la democràcia han derrotat la repressió, un cop més. I han enviat un missatge claríssim a l'Estat i al món, com demanàvem."

"Ha guanyat la voluntat republicana. Les urnes han decidit que Catalunya és republicana i que vol seguir lluitant per la independència i l'autodeterminació. Però som a mig camí, ara toca seguir consolidant aquest suport a les municipals i a les europees, hem de consolidar el vot independentista. El vot per a la República catalana i, molt especialment, a Barcelona."


El PSOE ha guanyat a Espanya i pot, des de governar sol, amb acords puntuals, o bé pactar amb Podem o Ciutadans. Com podria ser decisiva Esquerra en aquest sentit...? Com podria condicionar que a Espanya es facin unes polítiques i no unes altres?

"Evidentment, aquesta és una pregunta per a Pedro Sánchez, que és qui ho decidirà. Quin PSOE ens trobarem? Quin Pedro Sánchez veurem? En tot cas, des d'Esquerra creiem que els resultats del 28A l'obliguen a seure en una taula de diàleg i començar a parlar amb Catalunya. No fer-ho és tornar a demostrar el menyspreu per la ciutadania de Catalunya que, de forma molt majoritària, ha tornat a dir que vol la independència del país, perquè l'independentisme ha guanyat, i que vol un referèndum d'autodeterminació, ja que 29 dels 48 diputats escollits a Catalunya així ho defensen. Per tant, el PSOE, que ha sortit reforçat a l'Estat, no pot fer-ne cas omís. Toca seure a dialogar, no volem sentir més excuses."


Pedro Sánchez no té pressa per formar govern i, de moment, ha demanat entrevistar-se amb Iglesias, Rivera i Casado la setmana que ve. Amb vostès, els socialistes s'hi han posat en contacte?

"Continuen en campanya electoral fins al 27 de maig i no faran cap moviment fins llavors. Això només ha estat la primera volta. Ara bé, si és valent i vol demostrar que s'entra en una etapa nova, hauria de venir a Soto del Real i parlar amb qui ha guanyat les eleccions a Catalunya."


Li sembla que, després dels resultats d'Esquerra, representants del PSOE i del PSC haurien de venir a parlar amb vostè a la presó? Troba a faltar algun gest per part seva?

"No esperem res en aquest sentit de Sánchez ni del PSOE. En tot cas, el gest no l'han de fer per nosaltres, l'haurien de fer si creuen en la democràcia i per respecte a la ciutadania. Soc el cap de llista que representa la força més votada a Catalunya i crec que té l'obligació de parlar amb mi si vol fer política. Com hem defensat sempre, som davant d'un repte democràtic que cal tractar des de la política, ser còmplice de la repressió o donar l'esquena a la política no servirà per resoldre res."


"El rei ja sap on soc: de nit, a Soto, i de dia, al Suprem"

I el rei? Creu que l'hauria de citar per a la ronda de contactes? En cas que ho fes, ho acceptaria?

"No cal que ho faci, no hi anirem. Fins que no demani disculpes a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per no haver-la citat, i fins que no es retracti de les afirmacions que va fer el 3 d'octubre, que avalaven la repressió, no tenim res a parlar amb aquest senyor. En tot cas, si té alguna cosa a dir, ja sap on soc: de nit, a Soto, i de dia, al Suprem."


Rufián ho ha repetit fins a la sacietat en campanya: "El PSOE no hace, al PSOE se le obliga a hacer...". Amb aquests resultats sobre la taula, què es pot obligar a fer a Sánchez?

"L'independentisme ja ha fet caure dos governs i no dubtarem a tornar-ho a fer si no es respecta la voluntat del poble de Catalunya. Pedro Sánchez ha de reflexionar i decidir si vol treballar per buscar una sortida al conflicte polític, o no, i, evidentment, això passa per una taula de diàleg sense condicions."


Per Esquerra, els condicionants en una taula de diàleg és poder parlar de tot, també de referèndum i de dret a l'autodeterminació. Fins ara, Sánchez ha dit que això no és possible. Li sembla que, en aquest sentit, el diàleg està encallat? De quina manera es desbloqueja la situació?

"Si no es pot parlar de tot, si totes les parts no poden exposar les seves propostes i idees, no és diàleg. Per tant, hem de poder parlar de tot i, en especial, d'allò que majoritàriament expressa i vol una gran majoria de la ciutadania de Catalunya. Nosaltres seguim asseguts a la taula i la cadira del davant continua buida."

"Mantenim la mà estesa, però han de tenir molt clar que no renunciarem mai a les nostres conviccions ni als nostres objectius, encara que ens mantinguin a la presó."


"Vivim una anomalia democràtica"

Un altre dels lemes d'Esquerra en campanya ha estat ser el mur de contenció de la ultradreta. En aquest sentit, la irrupció de Vox al Congrés no és suficient per governar amb PP i Ciutadans. De totes maneres, li sembla que aquest partit, que a més exerceix com a acusació particular al Suprem, pot condicionar l'agenda d'algunes de les polítiques que es facin?

"Vivim en una anomalia democràtica sense precedents. Al Congrés dels Diputats, hi haurà un diputat que exerceix d'acusació particular contra l'independentisme i que ho ha pogut fer durant la campanya, i també hi ha quatre diputats empresonats per haver defensat la democràcia. Això és l'Estat espanyol."


El PSOE i el PSC els han retret que, per no haver aprovat els pressupostos al Congrés, es van veure abocats a anar a unes eleccions... Ara, quan es tornin a plantejar uns comptes nous, quina posició adoptarà Esquerra?

"L'únic que es va aixecar de la taula de negociació per por després d'una manifestació a la plaça de Colón de Madrid va ser el PSOE. Veurem si ara són valents i responsables, o si continuen acomplexats per l'extrema dreta."


I a Catalunya? El vicepresident Aragonès ha intentat acordar-los amb Catalunya en Comú, però no se n'ha sortit. Li sembla que el fet de no aprovar-los un cop passat el cicle electoral, el govern de Junts per Catalunya i Esquerra està abocat a unes eleccions anticipades de cara a la tardor?

"Necessitem unes institucions fortes davant dels reptes que vindran, especialment amb la sentència del judici. Des del govern hem hagut de refer tots els greuges que hem patit durant el període del 155 i hem posat novament el govern i les polítiques públiques al servei de la ciutadania."

"Sense els pressupostos, la tasca es fa més difícil, però nosaltres no renunciarem a millorar la justícia social i a treballar per la igualtat d'oportunitats de la ciutadania de Catalunya. Això és el que ens mou, i precisament per això creiem que la República Catalana és el millor dels escenaris per aconseguir-ho. Un país de drets i justícia per a tothom."


"L'independentisme creix, i amb força"

Quina lectura fa dels resultats a Catalunya? (Esquerra, primera força; PSC, segona... etc.). L'independentisme passa de 17 a 22 diputats al Congrés... Creu que això és conjuntural o es podrà mantenir en pròximes cites electorals?

"Una de les notícies més bones de la nit del 28A és que l'independentisme creix i ho fa amb molta força en llocs on no ho havia fet fins ara. I, a més, ho fa a través de votants nous, ja que ERC creix molt i no és en detriment d'altres forces independentistes."

"Hem vist com des de la diversitat i la pluralitat de l'independentisme, ens hem seguit enfortint. Tenim 5 diputats més, hem passat de 17 a 22 diputats independentistes al Congrés i això és molt positiu. Ara ens tocarà coordinar accions i construir la unitat d'acció, també a les Corts Generals, necessària per seguir avançant."


"Maragall és el millor alcalde per Barcelona"

L'altra gran victòria republicana és a la ciutat de Barcelona. El vot que els barcelonins van dipositar a les urnes el 28A, creu que es pot mantenir el 26 de maig per fer Maragall alcalde?

"És una gran notícia que Barcelona també s'hagi tenyit de groc. I el que queda clar és que el projecte independentista necessita un alcalde republicà al capdavant de la capital del país."

"Els resultats reforcen, segur, aquesta possibilitat, però cal seguir treballant a tots els barris i racons de la ciutat per fer arribar la il·lusió i el canvi que representa el projecte republicà, com ho està fent excel·lentment la candidatura d'Esquerra. Penso que Ernest Maragall és el millor alcalde que pot tenir Barcelona i que necessitem que la capital del país sigui republicana. I no tinc cap dubte que així serà."


"La decisió de la JEC és una vergonya democràtica"

De cara a les europees, quin és el paper d'Esquerra? Com veu el fet que la JEC hagi impugnat la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí?

"Nosaltres serem un cop més la veu de denúncia de la repressió, aquest cop a Europa. Hem de seguir-hi plantant cara. Presentar-me és la millor manera de seguir lluitant, de posar un mirall a la regressió democràtica de l'Estat. És una imatge molt potent que un pres polític guanyi les eleccions europees a Catalunya des de la presó, és la demostració que no poden silenciar-nos. Ens volen callats i apartats, i els vots ens tornaran a donar veu."


El fet que Puigdemont pugui quedar fora de la cursa pot desencadenar una onada de rebuig entre els votants independentistes i decantar-se més per la candidatura de Junts per Catalunya?

"Aquesta decisió de la JEC és un intent més de silenciar-nos, és una vergonya democràtica, però estic convençut que el president Puigdemont es podrà presentar i així és com ha de ser. Li desitjo el millor, perquè, si a les nostres candidatures ens va bé, a Catalunya li anirà bé."


I finalment, com està vivint aquests dies de judici al Suprem? Creu que el dia que s'anunciï la sentència es produirà un "momentum" en la política catalana, com diu el president Torra…

"Serà un moment fonamental en la història de Catalunya i de l'estat espanyol, i cal estar preparats per poder donar una resposta de país que estigui a l'alçada de les circumstàncies."

ARXIVAT A:
Govern empresonatOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut