Junqueras qüestiona la via unilateral i veu els indults com un gest que alleuja el conflicte

El ministre de Política Territorial Miquel Iceta ha dit que els indults poden arribar abans de l'estiu

RedaccióActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, valora els indults com un gest per alleujar el conflicte i aposta, un cop més, per la via del diàleg amb l'Estat.

En un article publicat conjuntament a l'Ara i a La Sexta aquest dilluns, Junqueras escriu des de la presó que hi ha gestos que poden alleugerir i desjudicialitzar el conflicte. Això sí, sense perdre l'amnistia com a objectiu prioritari.

"Hi ha gestos que poden pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí."

 

D'altra banda, Junqueras també fa autocrítica i admet que la resposta del govern a l'1-O "tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat". Així, estén la mà a tots aquells que s'hagin pogut sentir "exclosos".

"Hem de ser conscients que la nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana. En aquest sentit, vull tornar a estendre la mà a tots aquells que se n'hagin pogut sentir exclosos, perquè el nostre objectiu ha de ser justament el de construir un futur que inclogui a tothom."


La via escocesa

Al mateix article, Junqueras defensa la taula de negociació amb l'Estat i diu que la millor via per resoldre el conflicte i exercir l'autodeterminació és la via escocesa, la via del pacte i del referèndum acordat. Segons ha apuntat, és l'opció que genera "més garanties i reconeixement internacional immediat".

"Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu que cal assolir", avisa.

En aquest context, Junqueras defensa que no renunciarà mai al diàleg ni a la negociació. Segons ha dit, seria una "ingenuïtat" creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles de forma immediata, però ha afegit que creure que se'n pot prescindir seria una "irresponsabilitat caríssima".

Així doncs, per molt que es "critiqui i ridiculitzi" la taula del diàleg i la negociació entre governs, Junqueras defensa que és un "èxit" en ella mateixa perquè "obre un espai per a la potencial resolució del conflicte".

"El diàleg i la negociació són imprescindibles. Els conflictes polítics que s'acaben resolent ho fan, tard o d'hora, al voltant d'una taula on totes les parts exposen lliurement les seves posicions. La nostra, la que representa els grans consensos del país, és la fi de la repressió i l'autodeterminació", argumenta Junqueras

 

Iceta: "No crec que falti gaire"

Per la seva banda, el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, creu que els indults als presos de l'1-O es concediran abans que arribi l'estiu. En una entrevista a la SER, ha defensat que és una aposta "prou sensata" per a la "reconciliació" i no el preocupa el cost polític que pot tenir per part de la dreta espanyolista.

"- No crec que falti gaire perquè hàgim de discutir sobre aquesta qüestió.

- Abans de l'estiu?

- Jo crec que sí (...) Necessitem reconciliació i el retorn de la política. Els indults són una decisió que hi poden ajudar. Totes les decisions tenen un cost polític: el va tenir Adolfo Suárez legalitzant el Partit Comunista? Probablement."

"Estem bolcats en la reconciliació", ha insistit Iceta, tot i matisar que resten a l'espera de la proposta del Ministeri de Justícia.


Reaccions a Junqueras

Les paraules de Junqueras han arribat fins a La Moncloa. El govern espanyol creu que hi ha hagut un "moviment important" amb la carta del president d'ERC, que arriba unes setmanes després que el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, obrís la porta als indults sempre que hi hagués un gest de l'independentisme.

Al seu torn, el PSC veu en l'article d'Oriol Junqueras una "bona notícia" i una "autoesmena al programa electoral amb què es va presentar ERC el 14F": "M'agradaria saber si el partit pensa el mateix", ha dit en una roda de premsa la portaveu del grup parlamentari, Eva Granados.

Per la seva banda, la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha defensat que "l'independentisme té l'obligació d'explorar-les totes i no descartar-ne cap", en referència al pronunciament de Junqueras. De fet, Artadi ha assenyalat que la ponència política d'ERC no renuncia a la unilateralitat i s'ha referit al referèndum de l'1-O com una "acció unilateral".

A la fila de Catalunya en Comú, el seu portaveu, Joan Mena, ha dit que els indults poden "destensar la situació política i la notícia serà molt benvinguda". Ara bé, ha reiterat que a la taula de diàleg, quan es reprengui, "s'haurà de poder parlar de tot", en referència a l'autodeterminació.

Aquest dissabte la portaveu de la CUP Eulàlia Reguant va advertir ERC que els indults i la taula de diàleg no poden ser "una contrapartida per estabilitzar un executiu espanyol que continua negant el dret a l'autodeterminació".

A la carta de Junqueras fins i tot s'hi ha referit el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, un dels principals opositors socialistes a la concessió d'indults als presos independentistes. "Hi ha gestos que són molt necessaris", ha dit.

 

Primera foto d'Aragonès i Sánchez com a presidents

Aquest mateix dilluns, Pedro Sánchez i Pere Aragonès han coincidit per primera vegada cara a cara des de la investidura del republicà, després d'un primer contacte telefònic divendres passat.

A l'espera de fixar una reunió formal a La Moncloa aquest mes de juny, el president de la Generalitat i el del govern espanyol han coincidit a la seu de Foment del Treball en l'entrega d'un premi a l'editor Javier Godó.

En els discursos, tots dos han apostat per obrir una nova etapa de "diàleg" i "serenitat". Sánchez ha demanat aparcar "postures maximalistes" per buscar acords que permetin avançar cap al "retrobament" i la "concòrdia":

"Hem viscut massa temps tancats en posicions estretes, en atzucacs. No podem seguir així: ha arribat el moment de fer passos que ens permetin d'una vegada per sempre avançar."

Per la seva banda, Aragonès també ha apel·lat al "diàleg" per obrir una "nova etapa de normalització política" i ha elogiat els "passos" fets fins ara per l'executiu de Sánchez:

"Mai abans s'havia reconegut la necessitat d'abordar la resolució d'un conflicte d'aquesta naturalesa."

 

Aragonès i Sánchez se saluden aquest dilluns a la seu de Foment
Aragonès i Sánchez se saluden aquest dilluns a la seu de Foment (ACN)

 

ARXIVAT A:
IndultsJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut