Junqueras veu els indults una mesura "parcial" i el PP vol prohibir-los

Iceta defensa la tramitació dels indults i argumenta que no fer-ho seria prevaricar, mentre que el ministre de Justícia ho desvincula dels pressupostos

Actualitzat

L'anunci que la setmana que ve començarà la tramitació dels indults per als presos independentistes no ha estat ben rebut pels qui eventualment se n'haurien de beneficiar. A Lledoners creuen que l'única solució és l'amnistia. També hi estan en contra, però per raons completament diferents, PP, Ciutadans i Vox.

Aquests partits han acusat el govern espanyol d'estar disposat a indultar els condemnats en el judici del procés a canvi de suport en els pressupostos. El PP ha anunciat que portarà al Congrés dels Diputats una proposició de llei per prohibir els indults en alguns delictes com el de sedició i rebel·lió. Així ho ha anunciat la portaveu dels populars a la cambra baixa, Cuca Gamarra, en una entrevista a Intereconomía TV.

L'endemà de l'anunci del ministre de Justícia al Congrés, el mateix Juan Carlos Campo ha volgut respondre les crítiques, en una entrevista a la Cadena SER:

"La tramitació d'un indult té mesos al davant. Perquè se'n faci una idea, li puc mostrar indults amb una tramitació d'entre quatre i deu mesos. Per tant, em sembla que condicionar això a una negociació d'aquests dies, sincerament... La imaginació dona per a molt".


Des de RTVE, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha remarcat que tramitar l'indult és obligatori:

"El govern no pot deixar de tramitar una petició d'indult. Estaria prevaricant. Imagini's que el ministre de Justícia digués, 'Ui, com que no em cau bé, ho guardo al calaix'. No pot."

 

 

Junqueras defensa una amnistia com a solució

Junqueras veu els indults una mesura
Junqueras atén els mitjans el juliol passat (ACN/Gerard VIlà)

 

Des de la presó de Lledoners, Oriol Junqueras ha fet arribar la seva valoració de l'anunci. Ha dit a TV3 que la solució ha de passar per una amnistia:

"Només hi ha una solució per acabar amb la causa, que és l'amnistia, i l'Estat ha de ser capaç de tornar a la política un conflicte que és polític. La resta de mesures són parcials i no són la solució."

Junqueras també es pregunta què passaria amb tota la gent que hi ha darrere seu si els concedeixen l'indult. Diu que hi ha milers de persones més acusades de posar i defensar les urnes, i que per això no volen una solució només per a ells, sinó que cal "una solució global que passa per l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació."

Per la seva banda, el conseller Jordi Puigneró ha afirmat al "Més 3/24" que els indults es fan, no s'anuncien.

"L'únic que demanen és que no es jugui amb els presos, amb un indult que veurem com acaba, però que, en tot cas, fa més olor d'ham perquè algú voti els pressupostos que d'altra cosa."

 

El conseller ha afegit que aquest mateix dimecres va poder parlar amb Josep Rull i que estan molt enfadats perquè viuen una situació molt pitjor que fa uns mesos.

Tres peticions d'indult

Sobre la taula hi ha tres peticions presentades que demanen l'indult dels condemnats per sedició al Suprem.

La primera, tramitada al desembre, és del jurista Francesc Jufresa, que reclama l'indult total o parcial de tots els condemnats perquè considera que la sentència és desproporcionada.

Al juliol, el sindicat UGT va sol·licitar l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa, i fa tot just un mes, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert ho van fer per a Carme Forcadell.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàOriol JunquerasJordi PuigneróMiquel IcetaPedro SánchezIndults
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut