Junqueras i Godàs són els dos candidats a presidir Esquerra

ERC tria entre Junqueras i Godàs: les cinc diferències que tenen els dos candidats

La militància d'ERC ja vota per triar aquest dissabte entre dos projectes: el de Militància Decidim i el de Nova Esquerra Nacional
Actualitzat
TEMA:
ERC

Ara sí. La militància d'Esquerra ja està votant per decidir qui dirigirà el partit i quin rumb seguirà. Dues candidatures han arribat a la segona volta: Militància Decidim, liderada per Oriol Junqueras, i Nova Esquerra Nacional, amb Xavier Godàs. Fa dues setmanes, els primers van obtenir el 48,3% dels suports i els segons, el 35,5%. Cap dels dos es va imposar perquè no van arribar al 50% necessari.

Aquest cop, qui obtingui més vots guanya. Com fa dues setmanes, les votacions són telemàtiques i s'allargaran fins a les 8 del vespre, quan se sabran els resultats. La participació, que en la primera volta va assolir el 81,35%, pot tornar a ser clau.

De moment, a les 13 de la tarda ja han votat més de la meitat de la militància. 4.706 militants, un 58,59% del cens total (8.032 militants), han emès el seu vot al llarg del matí. Són 6 punts més que ara fa 15 dies, en la primera volta.

Analitzem què diferencia els dos projectes en joc.


1. La idea de renovació

Les dues candidatures coincideixen que cal una renovació per encetar una nova etapa i trencar el cicle electoral negatiu que arrosseguen els republicans. Ara bé, no l'entenen de la mateixa manera. Fins on ha d'entrar l'aire fresc? Qui l'ha de liderar?

Militància Decidim defensa que Oriol Junqueras és un valor que no poden deixar perdre, després de 13 anys presidint el partit. "És el millor actiu polític", deia Elisenda Alamany, candidata a la secretaria general, en un dels debats de la campanya.

Per a Nova Esquerra Nacional, cal girar full del 2017 i això requereix un canvi de líders. "Hem de ser capaços de fer l'autocrítica necessària com per intentar-ho d'una manera diferent i, per tant, canviar els actors", ha afirmat Godàs.

Ara bé, tampoc descarta que "amb el temps" sigui candidat a la presidència de la Generalitat. Aquest és un altre punt de discrepància entre les dues candidatures: cal separar els càrrecs del partit dels càrrecs institucionals?

Nova Esquerra Nacional diu que sí. A l'altra banda, Oriol Junqueras ha admès que voldria ser candidat a la presidència de la Generalitat, quan ja no estigui inhabilitat.
 

2. La neteja de l'estructura B

Les dues candidatures volen fer net de la polèmica dels cartells dels germans Maragall i l'estructura B del partit, que han embrutat la seva imatge.

Militància Decidim proposa una comissió de la veritat, liderada per l'exdiputat Joan Tardà. Plantegen que, a mitjans de febrer, presenti els resultats de la seva investigació.

Nova Esquerra confia que ho resolguin els òrgans competents del partit --és a dir, la comissió de garanties-- amb la màxima celeritat.

Ara bé, les dues candidatures no tanquen la porta a l'opció que defensava el projecte que ha quedat fora de la segona volta, Foc Nou, que plantejava encarregar una auditoria externa.

3. Els pactes amb el PSC

Una altra de les idees de Foc Nou que ha acabat al centre del debat és la de fer una consulta interna sobre els pactes amb el PSC.

Nova Esquerra la compra, però amb alguna variació. Si Foc Nou volia consultar la militància abans del mes d'agost, els de Godàs diuen que s'haurà de fer un informe previ sobre el grau de compliment dels acords signats, i és aquest balanç el que els militants votaran, però passat l'estiu per tenir més temps, a la tardor.

I "no ens tremolarà el pols", ha dit Godàs més d'una vegada, "si cal, farem caure governs".

Junqueras està d'acord a ser exigents amb els socialistes "perquè no són de fiar", diu. Però creu que no cal esperar ni a l'estiu ni a la tardor perquè la militància es pronunciï. "És evident que no estan complint", diu el candidat de Militància Decidim. I posa el focus en la condonació d'un part del FLA, el finançament singular, o el traspàs de Rodalies, que entén que va molt més lent del que estava previst.

Per això, diuen que no negociaran res més amb els socialistes. I adverteixen que si no posen fil a l'agulla, no s'asseuran per negociar els pressupostos.

Els dos candidats a presidir ERC en la segona volta, Oriol Junqueras i Xavier Godàs, a Calàbria pel cara a cara (ERC/Marc Puig)

4. Com aixecar el partit

Totes dues candidatures coincideixen que cal "tornar a fer gran" Esquerra Republicana. Ara bé, discrepen en l'estratègia per aconseguir-ho.

Els de Junqueras parlen d'"obrir" el partit, connectant amb les inquietuds de la gent --que ells identifiquen en matèries com l'habitatge, els sous baixos o els drets socials, entre altres--, més enllà de si són o no independentistes.

Els de Godàs, en canvi, creuen que s'ha de "tornar a l'essència" d'ERC i redefinir el partit. Entenen que s'ha "difós" el projecte i això és el que els ha fet perdre votants. "Mirant d'agradar a tothom, Esquerra acaba no agradant a ningú", ha dit el candidat de Nova Esquerra Nacional durant la campanya.
 

5. Recosir Esquerra

Després de mesos de tensió, tots dos candidats han expressat la necessitat i la voluntat de tornar a cohesionar el partit. Com? Després del congrés s'han compromès a recórrer el territori per recollir les inquietuds de les bases.

D'altra banda, guanyi qui guanyi, volen que totes les candidatures col·laborin en la redacció de la ponència política, el document que definirà el full de ruta per als pròxims anys i que es votarà en la segona part del congrés, previst a finals de febrer.

A més, tant Junqueras com Godàs han ofert càrrecs a les candidatures rivals en els òrgans interns del partit. Ho ha fet Junqueras amb la comissió de la veritat i la presidència del Consell Nacional; i Godàs, amb la de comptes i la de garanties.

En tot cas, de feina no els en faltarà.

 

ARXIVAT A:
ERC
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut