Junts colla el PSOE i demana sancions a les empreses que van marxar l'1-O i no vulguin tornar
Els socialistes descarten aprovar sancions i tant Sumar com la Generalitat insten el partit independentista a aprovar el paquet de decrets que aquest dimecres arribarà al Congrés
Continua el pols entre Junts i el PSOE poques hores abans de la votació al Congrés d'un paquet de decrets que, segons els de Carles Puigdemont, envaeixen competències de la Generalitat, per un cantó, i podrien arribar a dificultar l'aplicació de la llei d'amnistia, per l'altre.
Aquest dimecres al matí fonts de Junts han confirmat a TV3 que manté la intenció de votar no a tot, una negativa que impedirà aprofitar l'oferta del govern espanyol de tramitar després els decrets com a projectes de llei, cosa que permetria fer-hi esmenes.
En canvi, si no s'aprova el paquet s'hauran de congelar mesures com, per exemple, la revalorització de les pensions no contributives, la gratuïtat per als usuaris freqüents de Renfe, les bonificacions de bitllets urbans i interurbans o la rebaixa de l'IVA pels aliments bàsics.
Per poder-les activar una altra vegada, el govern espanyol hauria d'aprovar nous decrets, però podria passar que durant uns dies les mesures s'haguessin d'anul·lar fins que estiguin aprovats.
Ni els 7 vots de Junts ni els 5 de Podem
A hores d'ara, el govern espanyol no disposa del suport dels cinc diputats de Podem ni dels set del grup independentista, que ara vincula la negociació a la derogació del decret del govern de Mariano Rajoy que va facilitar la marxa d'empreses durant el punt àlgid del procés.
Després d'insistir que la seva formació pensa votar en contra dels decrets tal com estan plantejats, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha plantejat aquest dimarts al govern espanyol que inclogui beneficis fiscals per a les empreses que tornin a Catalunya.
A més, ha obert la porta a sancionar aquelles que no ho vulguin fer, una mesura que s'hauria d'incloure en els tres primers decrets llei, els de contingut econòmic, que es començaran a debatre aquest dimecres.
Concretament, es tracta del vuitè paquet de mesures contra la inflació, la reforma del subsidi de desocupació i una norma òmnibus que inclou la llei de funció pública, la convalidació de la qual està en risc des que Junts va anunciar que hi votarà en contra.
En la recta final de la negociació, el partit ha plantejat que els decrets es redactin de nou, se separin per temàtiques i es consensuïn per evitar el bloqueig de mesures anticrisi que, fins i tot, consideren que es queden curtes.
Entre altres, reclamen que l'IVA a l'oli sigui del 0% i que no s'apugi el del gas i l'electricitat.
En declaracions a SER Catalunya, Rius ha corroborat que el vot de Junts continua sent el no, tot i que ha dit que encara "hi ha temps de fer el que Junts proposa": "El moment de negociar i acordar és ara", ha sentenciat.
"Sembla complicat d'entendre que el govern mantingui en vigor un decret que perjudica l'economia catalana", ha dit sobre la norma aprovada per l'executiu del PP en ple procés sobiranista.
"Seguretat jurídica"
Les paraules de Rius ja han tingut resposta per part del govern espanyol, que ha insistit aquest dimarts que "sempre" han donat la màxima seguretat jurídica a les empreses.
Al final del Consell de Ministres, tant la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, com el nou ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, han assegurat que aquest és un segell de l'executiu presidit per Pedro Sánchez, encara que cap no ha volgut anar més enllà i pronunciar-se sobre si acceptarien la proposta de Junts, íntegrament o en part.
Tot i això, fonts de l'executiu han deixat entreveure que no estarien disposats a sancionar les empreses que no tornin, i han deixat més oberta la possibilitat d'incentius per a aquelles que sí que ho facin.
En aquesta línia, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que el seu govern "treballarà" per fer possible el retorn a Catalunya d'aquestes empreses, però ha insistit en la idea de donar "seguretat jurídica" per rebutjar les sancions.
Fonts del PSOE, de fet, asseguren que seria una mesura "il·legal" que, a més, toparia amb Europa.
"Estem parlant amb Junts de com podem moure'ns per facilitar aquesta tornada de les empreses", ha subratllat el portaveu socialista en una roda de premsa al Congrés.
De fet, aquesta línia de treball ja la preveia l'acord d'investidura signat per les dues formacions, motiu pel qual els socialistes emplacen Junts a seguir negociant l'aprovació dels decrets fins a l'últim minut.
Així, els socialistes han confirmat que l'intent de negociar els decrets amb el PP s'han trencat per la negativa dels populars a salvar el text tal com està redactat.
Des de Sumar, la diputada dels Comuns Aina Vidal ha instat Junts que deixi de "posar excuses" per aprovar els tres decrets, i ha dit que el partit "ha d'aprendre a fer una política més clara".
Puigdemont, a favor; Mas i Trias, en contra
La proposta de Junts per sancionar les empreses tampoc no ha agradat a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que l'ha qüestionat en declaracions a TVE:
"No es pot sancionar algú per prendre una decisió lliure de quedar-se o marxar, m'estranya molt que això es plantegi en aquests termes."
També l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha rebutjat les sancions, però ha fet costat a Junts en la decisió de no convalidar els decrets anticrisi.
En declaracions a El Periódico, el cap de files del partit a l'Ajuntament de Barcelona ha dit que no està d'acord "amb sancionar empreses, tampoc premiar-les". En aquest sentit, considera que les companyies en qüestió van marxar "amenaçades" i ha proposat "disminuir els escarafalls" i explicar que "la situació ha canviat" des del 2017.
Sigui com sigui, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha marcat fins ara el full de ruta de la negociació amb el PSOE, ha advertit en un missatge a X que "el 'pressing' a Junts no funcionarà", tampoc si arriba des del govern català:
"La pilota no és a la nostra teulada, i ho saben. Ni pastanagues, ni xantatges. De ningú. No és la primera vegada que ho advertim, però sembla que la pausa nadalenca ha estovat la memòria d'alguns i cal reforçar-la."
Abans del missatge de Puigdemont, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, havia remarcat que els que s'han d'aprovar són "decrets necessaris", sobre els quals no cal fer "gaires gesticulacions", en una al·lusió insinuada al vot en contra anunciat per Junts.
Plaja ha destacat que els textos que es votaran al Congrés inclouen el traspàs de l'ingrés mínim vital, pactat entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez abans de Nadal.
A més, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat han revisat els decrets i han conclòs que no hi ha "invasió competencial" de La Moncloa, al contrari del que advertia Junts.