Puigdemont torna a assumir la presidència de Junts (ACN/Jordi Borràs)

Junts comença el congrés en què Carles Puigdemont substituirà Laura Borràs a la presidència

L'expresident ha pactat amb Laura Borràs que lideri la fundació que serà el think tank del partit, que aquest divendres comença el congrés a Calella     
Laura Catalan Actualitzat
TEMA:
Junts

Dos anys després del seu pas al costat, Carles Puigdemont tornarà a presidir Junts, el partit que va fundar el 2020 amb el suport de Jordi Sánchez. Després d'assegurar que es retirava de la primera línia política si no aconseguia ser president de la Generalitat, Puigdemont torna a l'arena i oficialitza el seu lideratge indiscutible i monolític dins del partit assumint la presidència de la formació a la qual va renunciar el 2022 per donar pas a Laura Borràs.

El context és un altre diferent del que Puigdemont havia previst quan va prendre la decisió de no ser en primera línia política. Per una banda, comptava ser a Catalunya a conseqüència de l'aplicació de l'amnistia, i per l'altra, Junts s'ha alçat com l'alternativa al govern de Salvador Illa i l'única capaç d'aglutinar l'independentisme. És per això que Puigdemont vol ara posar-se al capdavant del partit amb tot el pes que implica tenir la presidència per liderar aquesta nova etapa.   
 

Turull blinda una executiva amb noms de la seva confiança 

Puigdemont fa tàndem amb Jordi Turull que, com a secretari general, ha volgut canviar la manera de triar els càrrecs de la direcció i es votarà una llista tancada. D'aquesta manera, s'assegura posar noms de la seva màxima confiança.

Hi haurà canvis en les vicepresidències per fer entrar noms com la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, o Antoni Castellà, líder de Demòcrates, i es manté Josep Rius, actual portaveu del partit. Amb tota probabilitat caurà Aurora Madaula, persona de màxima confiança de Borràs que ara ocupa una vicepresidència.

El que sí que es confirma és que es desbanca un altre dels homes de l'entorn més directe de Borràs, David Torrents, actual secretari d'organització, que serà rellevat per la jove diputada del Maresme Judith Toronjo.

L'equip de Puigdemont per liderar el partit es presentarà al complet dissabte a la tarda un cop s'hagi obert el període per presentar candidatures, que s'allargarà fins diumenge al matí. Per ara no s'ha anunciat cap altra llista. Els 6.000 associats de Junts podran votar la llista de manera telemàtica al llarg del matí de diumenge i el resultat de la votació se sabrà al migdia. 

Jordi Turull ha volgut canviar la manera de triar els càrrecs de la direcció de Junts (ACN/Eulàlia Martí)


Esmenes a l'elecció de la direcció amb llistes tancades 

Els 1.200 delegats al congrés extraordinari de Junts d'aquest cap de setmana debatran i votaran fins a 354 esmenes proposades pels militants a les ponències, els documents que fixen l'estratègia i l'organització del partit.

Una part d'aquestes esmenes se centren en l'elecció per llista tancada de la direcció, també sobre si es permet la doble militància i sobre el fet de fer decaure el requisit de sis mesos de militància per optar a un càrrec, la qual cosa facilita l'entrada d'Antoni Castellà a l'executiva. 


Borràs, presidenta de la fundació del partit 

Aquest divendres a la tarda Borràs farà el seu últim discurs com a presidenta del partit al Congrés de Calella, després que s'ha vist obligada a fer un pas al costat. Borràs ha negociat amb Puigdemont una sortida que la manté d'alguna manera encara vinculada al partit, però fora de la presa de decisions; ser la presidenta de la fundació que Junts absorbeix de Demòcrates, fruit del pacte de confluència dels dos partits.

La idea és que funcioni com un think tank i construeixi el discurs de Junts per als pròxims anys amb el repte de recuperar la majoria independentista. Ara el patronat de la fundació ha d'avalar la decisió.  

 

La carrera meteòrica i la caiguda fulgurant de Borràs 

Laura Borràs ha estat dos anys de presidenta del partit, període en què es va iniciar el seu declivi després d'un ascens meteòric a partir del moment que comença la seva carrera política el 2018 de la mà de Quim Torra, que la va nomenar consellera de Cultura.

Però no va acabar la legislatura perquè Carles Puigdemont i Jordi Sánchez li van encomanar ser la candidata a les eleccions espanyoles per Junts per Catalunya el 2019. Borràs canvia la conselleria per l'escó al Congrés i aquest pas catapulta la seva visibilitat i l'exhibició de capacitat oratòria. 

Però el seu pas per Madrid serà curt, torna a Catalunya el 2021 per fer tàndem amb Puigdemont a les eleccions catalanes. Fruit del pacte amb ERC, Borràs acabarà assumint la presidència del Parlament el 10 de juny d'aquell any i es converteix en un contrapoder al govern de Pere Aragonès.  

Però amb això Borràs no en té prou i, passats dos anys de la fundació de Junts com a partit i després del pas al costat de Puigdemont i Sánchez, veu l'oportunitat i fa el pas per presidir el partit de la mà de Jordi Turull, com a secretari general. El congrés d'Argelers del 4 de juny del 2022 avala el tàndem.     

Laura Borràs liderarà la fundació de Junts que actuarà com un think tank (ACN/Laura Busquets)

Amb la presidència del Parlament i la del partit, a Borràs li arriba la notícia que més temia: el 26 de juliol del 2022 el jutge l'envia a judici pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Dos dies després, el 28 de juliol, la mesa del Parlament la suspèn com a diputada i, en conseqüència, cau de la presidència de la cambra. El descens de Borràs com a figura política acaba de començar.  

El 10 de febrer del 2023, Borràs seu per primera vegada al banc dels acusats al TSJC. El partit està al seu costat, si més no públicament, però la sentència és demolidora: quatre anys i mig de presó i nou anys d'inhabilitació per falsedat i prevaricació.

La decisió del jutge pesa com una llosa i dins del partit Borràs va quedant més aïllada. Tant és així, que en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez a Brussel·les no hi té un paper destacat.  

Per si no n'hi havia prou, els casos Madaula i Casol de denúncia de suposat assetjament per raó de gènere dins del partit acaben desbancant dues diputades que li eren afins. Abans, ja havia caigut el seu home de confiança, Francesc de Dalmases, com a vicepresident del partit per les acusacions d'intimidació i coaccions a una periodista del "FAQS" de TV3 que un informe intern va verificar.  

Borràs, cada vegada més sola i aïllada, acaba pactant una sortida amb Puigdemont a l'espera de la decisió del Suprem al qual va recórrer contra la resolució del TSJC.  

ARXIVAT A:
Junts Carles Puigdemont Jordi Turull Laura Borràs
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut