Junts descarta demanar al Suprem una revisió de les seves condemnes de l'1-O
Els líders independentistes seguiran l'estratègia anunciada per l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart i portaran el cas a la justícia europea
Junts per Catalunya no demanarà al Tribunal Suprem una revisió de les seves condemnes amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació. Així ho han decidit aquest dilluns després de la reunió de la seva executiva, tal com també va anunciar l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.
"És un nyap. No es posen d'acord els que la van pactar, ni el PSOE ni ERC, ni els que l'han d'aplicar", ha assegurat el portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa, que ha afegit: "No és una amnistia encoberta, és una nova oportunitat per a Marchena i Llarena per perseguir els líders de l'independentisme, particularment, el president Puigdemont."
Dijous, el Tribunal Suprem va donar vuit dies de termini a totes les parts per presentar els escrits. Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez, però, desconfien dels tribunals espanyols, i no demanaran en cap cas la revisió de les seves penes. Com també va anunciar Cuixart, denunciaran l'estat espanyol al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.
L'estratègia d'Esquerra els pot habilitar per a les eleccions
L'estratègia d'Esquerra Republicana és del tot oposada. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell sí que presentaran escrits i demanaran l'absolució. Si se'ls concedís, deixarien d'estar inhabilitats i es podrien presentar a unes eleccions.
Els líders independentistes van ser indultats el juny del 2021, després de més de 3 anys a la presó, però de manera parcial, ja que segueixen inhabilitats. Els indults estan condicionats al fet que els indultats no cometin cap delicte greu en els pròxims anys.
Les modificacions del Codi Penal les va aprovar definitivament el Senat el 22 de desembre.