Aragonès, Puigneró i Vilagrà entrant a la primera reunió del Consell Executiu després de vacances (ACN/Sílvia Jardí)

Junts dona un mes a ERC per reconduir l'estratègia, mentre Aragonès demana estabilitat

El president enceta el curs polític reclamant estabilitat al govern i situant el referèndum vinculant com l'objectiu principal
Txell Ortiz Vilaseca Actualitzat
TEMA:
Junts

Després d'un estiu polític convuls arran de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, aquest dimarts els consellers del govern han entrat per parelles, un de cada partit, barrejats. Imatge pensada per encetar un curs polític que aquest setembre comença amb la Diada de l'11 de setembre, amb el debat de política general i que culminarà amb l'1 d'Octubre, del qual enguany es commemoraran els 5 anys.

Així ho destacava avui la portaveu del govern, que afirmava que sí que s'està complint amb el pacte de la coalició: "Avançar sense descans per la independència. Ni és fàcil ni ho tenim a tocar, però l'objectiu és un referèndum vinculant", ha dit Patrícia Plaja.

El president Aragonès no ha volgut esquivar la qüestió, i just l'endemà de l'auditoria de Junts que suspèn el compliment del pacte de govern en l'eix nacional, el primer que ha fet és exposar als seus consellers els objectius de la tardor: continuar treballant per la independència i pel referèndum vinculant i, alhora, fer front a la crisi social en un context europeu incert marcat per la guerra d'Ucraïna. Tot plegat ha demanat fer-ho des de l'estabilitat.

Després de l'executiva d'aquest dilluns, Junts també creu que és el moment que torni la serenor a les seves files, sense amagar que estan dolguts i indignats per l'episodi de l'última mesa del juliol en què es va apartar Laura Borràs de la presidència.

L'entorn pròxim a Borràs té coll avall que dijous la mesa del Parlament no acceptarà la reconsideració perquè se li aixequi la suspensió. De fet, aquest dilluns Marta Vilalta, d'ERC, ja en donava pistes en avançar que la decisió del 28 de juliol per part dels membres de la mesa havia estat correcta.

Fonts de Junts asseguren que han fet autocrítica, i admeten que el buit a la presidència del Parlament, la polèmica generada en l'homenatge de víctimes del 17-A o les crítiques fetes a la Universitat de Prada a l'executiu per no fer prou per la independència han tensat encara més la corda d'unes relacions amb Esquerra que ja estaven deteriorades.

Laura Borràs va qüestionar que el govern estigui treballant per la independència (ACN / Gemma Tubert)

Junts esmena tres qüestions del pacte que cal reconduir en un mes

Moltes veus internes dins de Junts reclamen un trencament immediat del govern de la Generalitat, però s'ha acabat imposant, de moment, la via pausada, que passa per la revisió del pacte de govern amb Esquerra i la reconducció de tres qüestions que Junts considera que ara no s'estan complint. D'una banda, refer l'espai fracassat del 3x3, on hi ha representats els tres partits independentistes (Junts, ERC i CUP) i les entitats (Òmnium, ANC i CxR) i "tornar la il·lusió al moviment".

Per Junts, la taula de diàleg, només ha de tractar sobre amnistia i autodeterminació. Diuen que si es vol tractar d'altres qüestions, ja hi ha altres espais on fer-ho amb el govern espanyol. Lluny, doncs, d'asseure's la taula de diàleg, el debat de política general serà un punt d'inflexió.

Turull i Borràs aquest dilluns després de la reunió de l'executiva de Junts (ACN/Gemma Tuber/Aleix Freixas)

Caldrà veure quin és el discurs del president en l'eix nacional i quines propostes de resolució pacten els partits independentistes. Per aquelles dates ja haurà passat un mes, el temps que dona Junts per plantejar si s'ha reconduït la relació amb Esquerra i si se'n pot fer una anàlisi positiva.

La consulta a la militància sobre si marxar o mantenir-se al govern es farà sí o sí a la tardor, ja que va quedar aprovada per unanimitat en l'últim congrés. Però caldrà veure de quina manera es fa efectiva i quines indicacions dona la direcció. El tercer punt que Junts considera deficient del pacte és la coordinació de l'estratègia a Madrid. Les dues parts admeten que serà difícil per la diferent representació que tenen les formacions al Congrés (ERC 13 escons; Junts, 4) i el lideratge de Rufián, sovint també indomable des de les mateixes files republicanes.

 

Aragonès vol blindar el govern de polèmiques

El president ha traslladat a tots els consellers que escoltarà les totes les propostes, "especialment les que afecten l'àmbit de resolució del conflicte". Però ha demanat que el govern quedi al marge de les polèmiques partidistes i que justament siguin els partits els que facin les propostes, i que ja existeixen els espais de coordinació.

Aragonès en la reunió del consell executiu aquest dimarts(Efe/Marta Pérez)

Borràs no dimitirà, no buscarà un relleu i anirà al judici com a presidenta

Malgrat que ERC insta Junts a buscar un relleu per a Borràs a la presidència del Parlament, Junts té clar que això no passarà i també és la manera de fer evident el que considera una "situació injusta" que vulnera el dret de la presumpció d'innocència i de representació.

Borràs, doncs, no dimitirà perquè està convençuda que és innocent dels càrrecs que se li imputen i que el 28 de juliol la mesa va voler córrer massa per apartar-la sense ni tan sols demanar un informe jurídic. Per tant, quan es posi data al seu judici diu que hi assistirà com a presidenta, per bé que ara està suspesa de drets i deures com a diputada.

Apartada doncs del Parlament, Borràs ha passat l'estiu escrivint sobre els fets dels últims mesos i reflexionant també sobre com fer efectiu l'embat democràtic fugint, assegura, de les vies utòpiques.

 

ARXIVAT A:
Junts ERC Pere Aragonès Laura Borràs
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut