
Junts guanya la batalla judicial amb el PDeCAT i es queda amb el control de la marca
La sentència, que encara es pot recórrer, constata la "falta de legitimació activa" del PDeCAT per demanar la nul·litat de l'assemblea que va acordar el canvi de titularitat
El jutjat de primera instància 3 de Barcelona ha desestimat la demanda interposada pel PDeCAT contra Junts i membres del partit per impugnar l'assemblea que va canviar els càrrecs de la direcció de Junts abans de la ruptura entre les dues formacions, i que va derivar en una disputa per les sigles.
El canvi es va fer a iniciativa de Carles Puigdemont, davant notari, sense un acord previ amb la formació que lidera David Bonvehí.
Segons la sentència, la jutge constata la "falta de legitimació activa" del PDeCAT per demanar la nul·litat dels acords adoptats en l'assemblea de Junts del 27 de juny del 2020. Pocs dies després, Puigdemont i un grup d'exconsellers del seu govern anunciaven la creació del nou partit al marge del PDeCAT.
La sentència, amb data del 6 de juliol, es pot recórrer i la magistrada imposa el pagament de les costes processals al PDeCAT.
En una primera decisió, el novembre del 2020, el mateix jutjat ja va resoldre que la nova formació política podia fer servir la marca Junts, com a mínim fins que no s'arribés al final d'aquest procés judicial.
Gairebé cinc anys de Junts per Catalunya
La primera vegada que va fer-se públic el nom de Junts per Catalunya va ser en les eleccions del 21 de desembre del 2017, convocades per Mariano Rajoy. El nom, Junts per Catalunya, agafava l'estela del Junts pel Sí, que denominava la candidatura conjunta liderada per CDC i ERC el 2015.
Marta Pascal i Carles Puigdemont, amb la mediació de dirigents com Artur Mas, van pactar una candidatura en què el PDeCAT quedava en segon terme a l'hora de confeccionar les llistes, però hi aportava els recursos econòmics i els drets electorals.

En aquell moment, una treballadora del PDeCAT, per indicació de la direcció de Pascal, va registrar la nova marca. Però, l'estiu del 2020, afins a Puigdemont van canviar-ne els titulars i la seu.
Per emprendre aquest camí en solitari, sense el PDeCAT, Junts per Catalunya també va optar per marcar la nova etapa creant un nou logotip, el de color blau-verd que encara ara fa servir.

Entremig, la marca Junts s'ha fet servir per denominar candidatures locals d'arreu del país. Ara, tres anys després de les eleccions municipals, algunes d'aquestes candidatures actuen sota el paraigua del partit de Laura Borràs i Jordi Turull, mentre que altres ho fan sota la batuta del PDeCAT o actuant com a formacions independents.