Junts i la CUP surten decebuts de la reunió a tres bandes per pactar la mesa

Dos dies abans de la constitució del Parlament, la negociació entre els tres partits independentistes continua encallada

Actualitzat

Quan falten menys de dos dies per a la constitució del Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions del 14 de febrer, Esquerra, Junts i la CUP continuen sense tancar un acord sobre la mesa. En la segona reunió a tres bandes, aquest dimecres al Parlament, les negociacions entre totes tres formacions independentistes no han avançat.

Sense acord a la vista, es manté la incògnita de la composició de la mesa del Parlament i qui en serà el president. La CUP, que proposa el diputat per Lleida Pau Juvillà per presidir la cambra, no veta cap nom dels partits independentistes per a la presidència de la mesa i només exigeix que no sigui per al PSC.

Els cupaires s'han mostrat decebuts perquè creuen que Junts i Esquerra es mantenen en una lògica de repartiment de cadires i retreu que els juntaires encara no hagin plantejat cap nom per presidir la cambra. En una entrevista al "Tot es mou", la diputada electa Eulàlia Reguant ha qualificat de "preocupant" que Junts no digui qui proposa per presidir la Mesa, quan falten menys de 48 hores per a la constitució de la cambra: "no entenem que no vulgui traslladar un nom", ha dit.

 

Xavier Pellicer i Carles Riera, de l'equip negociador de la CUP
Xavier Pellicer i Carles Riera, de l'equip negociador de la CUP (EFE / Quique García)

 

Els negociadors de Junts també han sortit molestos de la reunió. Creuen que Esquerra encara deixa la porta oberta perquè la CUP presideixi el Parlament. La formació liderada per Carles Puigdemont no ha proposat formalment cap candidat, però s'ha plantejat que la candidata a presidir la Generalitat, Laura Borràs, opti a presidir la cambra. De fet, aquest mateix dimecres, l'expresident de la Generalitat ha avalat aquesta possibilitat en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"Si considero que seria una bona presidenta de la Generalitat, imagini's si no ho seria del Parlament. És clar que sí."

Puigdemont defensa que "el més lògic" seria que Junts tingui la presidència del Parlament perquè va quedar a un escó de diferència d'Esquerra i creu que, "en aquestes situacions, així va ser la legislatura passada, les dues presidències del país recauen en aquestes formacions com una conseqüència lògica dels resultats".

Hores després de la reunió, Junts ha anunciat que té intenció de presidir el Parlament i que en les properes hores presentarà el nom d'un candidat o candidata, l'elecció del qual es farà "a través de procediments de validació interna".

 

Puigdemont renuncia a l'escó

L'endemà que el Parlament Europeu li ha retirat la immunitat, Carles Puigdemont ha renunciat a l'acta de diputat que va guanyar en els comicis del 14 de febrer.

Ser diputat al Parlament de Catalunya és incompatible amb ser-ho a l'Eurocambra, un escó que Puigdemont conserva malgrat que hagi perdut la immunitat. Puigdemont ja havia expressat anteriorment la seva voluntat de mantenir l'acta d'eurodiputat per "continuar internacionalitzant el cas català".

 

Puigdemont, aquest dimarts a Brussel·les, després que l'Eurocambra li retirés la immunitat
Puigdemont, aquest dimarts a Brussel·les, després que l'Eurocambra li ha retirat la immunitat (EFE / Stephanie Lecocq)

 

Si es manté l'ordre de la llista, hauria d'entrar com a diputat el número 17 de la candidatura per Barcelona, Josep Costa, que en la darrera legislatura va ser vicepresident de la cambra i va tenir algun xoc amb Roger Torrent.

Sobre les negociacions per formar govern, Puigdemont ha dit a TV3 que l'acord "no serà fàcil ni ràpid". Ara bé, ha considerat "molt prematur" pensar en una repetició electoral. "Queda molt de temps", ha dit.

 

 


Un "espai de treball" per pactar l'estratègia

Esquerra, Junts i la CUP també perfilen la creació d'un "espai de treball" que faciliti pactar una estratègia conjunta independentista al llarg de la legislatura.

En declaracions a TV3, el diputat cupaire Carles Riera ha assenyalat que els tres partits ja han "parlat d'unitat estratègica de l'independentisme" i, en aquest grup, també hi participaran organitzacions socials i civils de l'independentisme per promoure un full de ruta cap a l'autodeterminació.

La CUP creu que la pròxima legislatura ha de ser la de l'"exercici de l'autodeterminació", i reclama posar "un altre referèndum sobre la taula, tant si l'Estat vol com si no".

 

Paral·lelament a les converses, Esquerra i la CUP tenen grups de treball mixtos que busquen acords per a la governabilitat en matèria social.

 

Els negociadors d'Esquerra, Sergi Sabrià i Marta Vilalta, als passadissos del Parlament
Els negociadors d'Esquerra, Sergi Sabrià i Marta Vilalta, als passadissos del Parlament (EFE / Quique García)
ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCCUPJunts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut