Junts pel Sí i la CUP afirmen que ja ha començat la construcció del nou estat català
Raül Romeva, de Junts pel Sí, assegura que "amb artilleria legalista no s'aturarà aquest clam" i Anna Gabriel, de la CUP, diu que la resolució independentista propugna "la ruptura democràtica"
Junts pel Sí i la CUP consideren que, amb la resolució independentista aprovada aquest migdia al Parlament, ha començat la construcció del nou estat català. Per part de Junts pel Sí, la resolució l'ha defensat el cap de llista, Raül Romeva, que ha dit que aquesta proposta representa el començament de "la construcció d'un nou estat, d'un estat català, d'una república catalana (...) comptant amb tothom". I ha assegurat que "amb artilleria legalista" no s'aturarà aquest procés.
"Hi ha una demanda creixent perquè Catalunya no sigui només un país, sinó també un estat", ha dit Romeva en la seva intervenció. El diputat de Junts pel Sí, ha assenyalat que, "després d'anys reclamant el dret a decidir vam decidir exercir-lo (...) Necessitem les eines d'un estat per garantir més i millors oportunitats".
Ha destacat que aquesta resolució és una "demanda democràtica i una urgència social", perquè la independència "va essencialment de defensar els drets de les persones" i que aquestes "visquin millor". També ha subratllat que la resolució preveu la voluntat de negociar la secessió amb Espanya i la comunitat internacional.
Raül Romeva ha acabat el seu discurs dient: "Hi ha qui pensa encara que carregant els tribunals amb artilleria legalista, aturarà aquest clam. Lamento dir-los que això ja no té aturador. Si no és avui, serà demà. Si no som nosaltres, seran uns altres, però aquest país ja fa temps que diu, alt i clar, que ha arribat l'hora d'anar a totes"
"Cal deixar enrere la Catalunya de la corrupció i subordinada"
Anna Gabriel, de la CUP, ha intervingut a continuació per defensar també la proposta independentista. Gabriel ha dit que el seu grup obre la "ruptura democràtica" amb l'Estat i és el primer pas cap a la república catalana. La diputada de la CUP ha refermat l'inequívoc mandat democràtic de les urnes i ha reivindicat la necessitat d'un pla de xoc davant la injustícia social. Ha assegurat que cal deixar enrere la Catalunya subordinada, però també la de les retallades. Ha qualificat la resolució com a acte de sobirania i de ruptura.
Gabriel ha dit que comença un nou capítol, amb voluntat d'obrir-se a majories més àmplies. I ha afegit que la desconnexió és un exercici de democràcia. Ha anunciat algunes mesures, com ara una ILP de pobresa energètica i ha demanat la fi de les privatitzacions en sanitat.
Els diputats de Junts pel Sí no han aplaudit la intervenció de la representant de la CUP.
Després d'aprovar-se la "proposta de ruptura", el govern espanyol ha anunciat que presentarà un recurs davant el Constitucional, que la suspendrà automàticament. Si la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus inclouen en un ple el debat a la totalitat d'una llei de la hisenda pública, el tribunal ho pot considerar un incompliment i aixecar-ne acta. Si es continua tramitant, enviarà un requeriment. Si s'incompleix el requeriment i es tramita la llei, el Constitucional pot aplicar sancions o fins i tot suspendre o inhabilitar els responsables.
La proposta de Junts pel Sí i la CUP
La resolució independentista conduiria a "la creació d'un estat independent en forma de república catalana". La proposta assegura que "el mandat democràtic" de les eleccions del 27 de setembre obliga a treballar perquè "Catalunya esdevingui un estat independent" i que l'"àmplia majoria sobiranista en vots i escons (...) aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat". I "insta el futur govern a adoptar les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions".
La declaració estableix un "termini màxim de 30 dies de tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública". A més, el text diu explícitament que "com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, el Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'estat espanyol".
Debat d'investidura a la tarda
Aquesta tarda, Artur Mas farà el seu discurs d'investidura. Serà a partir de les cinc. El debat continuarà demà amb la intervenció dels grups parlamentaris i acabarà amb la votació. No s'espera que Mas sigui investit president en aquesta votació, perquè necessita la majoria absoluta de 68 vots. I els diputats de la CUP han anunciat reiteradament que hi votaran en contra.