La llei de transitorietat jurídica s'aprovarà abans de l'1 d'octubre
La llei de transitorietat jurídica, l'aixopluc legal que garanteix el trànsit de Catalunya cap a un estat independent si guanya el "sí" en el referèndum, s'aprovarà abans de l'1 d'octubre. Ho ha anunciat el president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, a la roda de premsa de presentació de la norma, una roda de premsa que s'ha fet conjuntament amb la CUP.
Hi havia hagut discrepàncies respecte a la data d'aprovació de la normativa que se seguirà, que donarà cobertura legal fins que se celebrin eleccions constituents, sempre -això sí- que guanyi el "sí". Corominas també ha explicat que avui mateix es registrarà el text al Parlament i ha volgut tancar polèmiques:
"Hi ha hagut molta gent interessada que encalléssim. Estem d'acord que s'aprovi abans del'1 d'octubre", ha afirmat.
El text consta de 89 articles i 3 disposicions finals, una de les quals és "suspensiva", és a dir, que estipula que la llei no s'aplicarà en el cas que guanyi l'opció del "no" al referèndum. D'aquesta manera, ha defensat Corominas, els partidaris del "no" també saben què passarà en cas que guanyi la seva opció:
"El marc jurídic previst és clar: si guanya el 'no', hi haurà eleccions autonòmiques."
Corominas ha afegit que el seu objectiu també ha estat que "els partidaris del 'sí' tinguem un marc jurídic clar":
"Volem donar transparència i contingut a aquesta opció."
Salellas: "La llei posa fi al procés"
Per la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas ha explicat que el text interpel·la a tothom, també els del "no":
"La llei és una interpel·lació al conjunt del país a votar. Ho entenem com una garantia que el que farem serà un referèndum i cap altra cosa."
Salellas ha afirmat que aquesta llei "posa fi al procés" i ha afegit:
"Estem preparats, sabem com i què farem si guanya el 'sí'."
La llei preveu la doble nacionalitat, catalana i espanyola, la cooficialitat del català i el castellà, i l'amnistia per a tots els que estan encausats o condemnats per defensar la independència de Catalunya.
Es tracta de la segona gran llei de les anomenades de desconnexió que faltava per desgranar públicament. L'altra, la llei del referèndum, ja es va presentar al juliol en un acte a l'auditori del Parlament, i després en un acte de Junts pel Sí al Teatre Nacional de Catalunya.