Junts per Juneda i Borges per la República criden a mobilitzar-se en contra l'autorització ambiental a Nova Tracjusa
ACN Juneda - Els grups municipals Junts i Juntes per Juneda i Borges per la República han expressat el seu rebuig el seu rebuig a la ratificació de l'autorització ambiental atorgada al projecte de Nova Tracjusa per part del Departament d'Acció Climàtica, i emplacen la ciutadania a mobilitzar-s'hi en contra. Tot i l'anunci de la conselleria en relació amb les millores tecnològiques que incorporaria el nou projecte promogut per Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), els dos grups republicans denuncien que la proposta seguiria mantenint la gasificació de Combustibles Derivats de Residus (CDR). En aquest sentit, assenyalen que "es continuen contravenint" directives comunitàries que consideren "incineració" la gasificació per tractar residus.
El portaveu del Grup Municipal de Junts i Juntes per Juneda, Josep Mateus, remarca que la ratificació de l'autorització ambiental al projecte de Nova Tracjusa, previst en aquesta població de les Garrigues, "incompleix els objectius i les línies estratègiques de la nova política ambiental de lluita contra el canvi climàtic, emissions i tractament de residus". Es contravenen les normatives de rang superior i les pròpiament fixades per la Generalitat, incomplint els objectius i les decisions preses en la lluita contra l'escalfament global", afegeix.
Així mateix, considera que "es continuen contravenint" les directives 2008/98/CE del Parlament Europeu, sobre gestió de residus, i 2010/75/UE, transposada en el Reglament d'Emissions Industrials recollit pel Reial Decret 815/2013, de 18 d'octubre, en el qual es defineix incineració com "qualsevol unitat tècnica o equip, fix o mòbil, dedicat al tractament tèrmic dels residus amb o sense recuperació del calor produït per la combustió, així com la piròlisi, la gasificació o el procés de plasma".
Segons, Josep Farran, portaveu del grup municipal de Borges per la República, "aquesta ratificació suposa, a la pràctica, un incompliment flagrant de la moratòria d'infraestructures d'incineració de residus", anunciada per la consellera Teresa Jordà en la sessió plenària del Parlament del 3 de novembre de 2021. A més, assenyala que "aquesta mesura -que va ser incorporada a la Llei d'acompanyament dels pressupostos- havia d'implicar "que no se n'obrin de noves, que no s'ampliïn les existents i que s'elabori un pla de tancament i desmantellament", segons la nota emesa aquell dia pel Departament.
Junts per Juneda i Borges per la República insisteixen en la necessitat d'un treball conjunt entre l'Administració i el sector ramader, amb "una aposta clara per tractaments adoptats en països com ara Alemanya, Àustria o Dinamarca, com la biometanització i el compostatge (centrifugació, precipitació i higienització), que permet aprofitar la fracció sòlida del purí per un adob madur i lliure de patògens, i utilitzar la fracció líquida com aigua de reg".
Els dos grups municipals, a l'oposició als respectius consistoris, emplacen també el Govern a donar compliment a l'acord del Ple de la Diputació de Lleida, del 24 de setembre del 2019, i avançar "en els tràmits pertinents perquè l'estació de Vigilància Atmosfèrica de Juneda inclogui tots els paràmetres per tal de mesurar els possibles contaminants derivats de les activitats industrials".
Així mateix, reclamen "actualitzar la consideració industrial i de trànsit de l'estació de vigilància atmosfèrica de Juneda i els sistemes de mesurament corresponents" i "promoure un estudi de caracterització de les micro-partícules contaminants PM10 per tal que es pugui determinar el tipus de substancies, la granulometria i el seu origen, pas necessari per poder implementar mesures efectives per tal de reduir-ne els nivells i l'afectació a la població".
Finalment, les dues formacions subratllen com un altre motiu de desavinença amb el Departament d'Acció Climàtica l"incompliment de la promesa de convocar la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues per a finals del 2021".