Junts+ recupera el lideratge independentista però no aconsegueix batre el PSC
- TEMA:
- Carles Puigdemont
Bons resultats de Junts+ a les eleccions, però malgrat que recupera el lideratge independentista, no aconsegueix batre un PSC disparat que queda primer. Els de Carles Puigdemont obtenen 35 escons i un 21,62% de vot, amb un 99% escrutat.
Junts guanya 100.000 vots i tres escons respecte al 2021 i es distancia d'ERC, que pateix una forta davallada. Els separen 15 escons, mentre que el 2021, Junts va quedar-hi només un per darrere.
Malgrat això, l'efecte Puigdemont no aconsegueix impulsar el resultat del partit a una primera posició i s'allunya l'opció d'optar a la presidència de la Generalitat, que intentarà Salvador Illa amb els seus 42 diputats.
Des de la seu electoral, a Argelers, Puigdemont ha celebrat un "resultat molt meritori", que els col·loca com l'únic partit independentista que no perd vots, tot i que ha lamentat que no sigui suficient per governar:
"Ha guanyat l'estratègia de mobilització espanyolista, mentre que l'independentisme continua en l'abstenció."
El líder de Junts+ ha intentat desencoratjar un govern entre PSC, ERC i Comuns Sumar, i ha allargat la mà als republicans per formar un govern "d'obediència estrictament catalana" que requeriria l'abstenció d'alguna força majoritària, previsiblement, el PSC:
"Un govern tripartit, amb una majoria tan justa, és una mala opció per al país, i menys avui, amb el caos de Rodalies. Està lluny del 'bon govern'."
Puigdemont ha afirmat que una repetició electoral seria "una mala notícia" i ha instat ERC a "una reflexió massa temps ajornada" sobre els efectes de la falta d'estratègia compartida en el bloc independentista.
Amplien el suport territorial, amb la victòria en 30 comarques i més de 700 municipis
Els de Puigdemont han sumat uns 100.000 vots més respecte a les últimes eleccions al Parlament i amplien la presència territorial, tot i que el 2021 ja van ser primera força a la majoria de les comarques i municipis.
Els resultats deixen un mapa de Catalunya tenyit de blau, especialment a les comarques de Girona i de Lleida, on tenen més suport.
Mantenen el lideratge a les demarcacions de Girona i Lleida, on tenen els seus feus històrics, i recuperen la segona posició a Barcelona i Tarragona, que van perdre en les eleccions de 2021, quedant per darrere de PSC i ERC.
Pel que fa a les quatre capitals, mantenen una primera posició històrica a Girona, a distància del PSC, i una segona a Lleida, com el 2021. A Barcelona ciutat recuperen la segona posició --malgrat que a les municipals, fa un any, va guanyar Xavier Trias-- i a Tarragona es mantenen tercers.
En conjunt, guanyen lideratge en l'àmbit comarcal, imposant-se en 30 comarques, sis més que el 2021. A més, sumen uns 200 municipis més on queden en primera posició, superant els 700.
Terceres eleccions amb Puigdemont al capdavant, però a l'exili
És el tercer cop que Puigdemont es presenta com a candidat número 1 a les eleccions al Parlament, tots des de l'exili. Quan va accedir a la presidència de la Generalitat, el 2016, no ho va fer per haver sigut cap de llista, sinó pel "pas al costat" del llavors líder de Convergència, Artur Mas.
Tot i que el retorn per a la seva restitució havia sobrevolat les tres campanyes, en aquesta ha estat quan Puigdemont ha llançat un missatge més intens per a la seva tornada, amb l'amnistia encarrilada.
Amb un fort component personalista, Puigdemont ha pilotat la campanya de Junts+ des d'Argelers, amb mítings diaris des de la ciutat de la Catalunya Nord.
S'allunya l'opció de tornar com a president
Amb els resultats del 12M, Junts recupera un lideratge dins de l'independentisme que va perdre el 2021, quan va treure un escó menys que ERC i va quedar en tercera posició pel fort ascens dels republicans.
Els de Puigdemont van obtenir llavors 32 escons i un 20,07% de vot en les primeres eleccions que es presentava com a partit. En els anteriors comicis al Parlament, el 2017, Junts s'havia presentat amb aquest nom però no com a partit, sinó com una llista electoral en coalició amb el PDeCAT.
Junts es va crear com a partit el juny del 2020, en plena pandèmia. Impulsat per Puigdemont, era la culminació de les transformacions de l'espai polític de la ja extinta Convergència en els últims anys.
Malgrat la millora de resultats, la distància amb el PSC i la falta de suma del bloc independentista allunya Puigdemont de l'opció de tornar com a president de la Generalitat.
Juga aquí amb el pactòmetre per veure quines aliances poden sortir al Parlament amb aquests resultats: