Un enterrament al cementiri de l'Almudena de Madrid, sense la presència de familiars ni amics
Un enterrament al cementiri de l'Almudena de Madrid, sense la presència de familiars ni amics (EFE / JuanJo Martín)

Justícia demana dades d'enterraments per saber les morts exactes per coronavirus

El correu electrònic del ministeri es col·lapsa per l'allau d'enviaments amb informació sobre defuncions des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma

Actualitzat

El Ministeri de Justícia ha demanat als prop de 4.000 registres civils que hi ha a Espanya que informin de les llicències d'enterrament fetes des del 14 de març, la vigília que entrés en vigor l'estat d'alarma. D'aquesta manera, el ministeri vol saber el nombre de morts exacte, a quines localitats s'han produït i quantes es deuen al coronavirus.

L'objectiu del govern espanyol és aclarir la xifra de morts real per la Covid-19, més enllà de la xifra oficial que dona el Ministeri de Sanitat, que aquest dimecres ha arribat a les 14.555 defuncions.

En els darrers dies, diverses comunitats autònomes han apuntat que les xifres de Sanitat són inferiors a les reals. Les estadístiques del ministeri només inclouen les defuncions dels casos positius i deixen fora els morts en residències o domicilis als quals no s'ha fet la prova.

 

La Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública ha enviat una instrucció als registres civils perquè, en acabar la jornada laboral, enviïn un correu electrònic amb aquestes dades, especificant si la mort s'ha produït en un centre hospitalari, una residència o a l'habitatge habitual. Així, Justícia vol comptar amb informació "objectiva i veraç" sobre el nombre de morts.

 

Les primeres dades disparen les xifres de morts

El ministeri encara no ha difós les dades dels registres, però sí que ho han fet dos governs autonòmics, el de Madrid i el de Castella - la Manxa. En tots dos casos, les xifres de morts s'han disparat en comparació amb l'any passat.

A la ciutat de Madrid, entre el 15 i el 31 de març, van morir 5.950 persones "per totes les causes", però la majoria per coronavirus, segons ha explicat el conseller regional d'Interior, Justícia i Víctimes, Enrique López. En el mateix període de 2019 van morir 1.100 persones.

 

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Castella - la Manxa ha assenyalat que el mes de març es van concedir 3.319 llicències d'enterrament, un 96,3% més que el mateix mes del 2019. La majoria de llicències corresponen a morts per Covid-19 o casos en què se sospita que estaven contagiats.

En canvi, les dades de les autoritats sanitàries només reconeixen 774 morts per coronavirus a la comunitat fins a finals del mes passat.

 

Arribada d'un fèretre al crematori de l'Almudena
Arribada d'un fèretre al crematori de l'Almudena (EFE / JuanJo Martín)


Més de mil morts a les residències catalanes

D'altra banda, aquest dimecres era la data límit perquè les autonomies informessin sobre les morts en residències de gent gran. A Catalunya, per exemple, s'han comptabilitazat, des del 15 de març, 1.123 defuncions d'usuaris de geriàtrics per coronavirus. Una xifra que és més del 10% del total de morts en residències catalanes durant tot l'any passat (10.979).

A Madrid, la regió amb més casos de coronavirus, entre el 8 de març i el 8 d'abril han mort 4.750 interns de residències per la Covid-19.

 

Col·lapse del sistema

El recompte, però, és més complicat del que es preveia. A banda que molts pocs treballadors acudeixen presencialment als registres i que moltes partides de defunció no ofereixen prou informació, aquest dimecres el correu electrònic on s'ha d'enviar la informació s'ha col·lapsat.

La Unió Progressista de Secretaris Judicials ho qualifica de "situació caòtica" i en un comunicat assegura que el col·lapse del correu electrònic "es veia venir".

La Central Sindical Independent de Funcionaris, per la seva banda, diu que "el personal dels registres civils està desbordat" i que el ministeri ha actuat amb "improvisació" i "descoordinació".

Anar al contingut