A judici la mare d'un menor autor d'un tiroteig en un institut
La mare del jove en un moment del judici, on se l'acusa d'homicidi involuntari (Reuters)

Jutgen per primer cop la mare d'un menor condemnat per una matança en un institut als EUA

És el primer cop que s'intenta responsabilitzar penalment els pares d'un tirador

Mònica San JoséActualitzat

Jennifer Crumbley afronta un judici inèdit: s'asseu al banc dels acusats per homicidi involuntari arran del tiroteig que va cometre el seu fill menor en un institut de Michigan, als Estats Units. Els fets van passar el 30 de novembre del 2021, quan l'Ethan, de 15 anys, va matar 4 companys d'entre 14 i 17 anys i va ferir set persones més, sis alumnes i un professor.

Ara, la mare ha estat jutjada per no haver-ho evitat. És el primer cop que els pares d'un tirador són jutjats per una matança en un institut. Als pares se'ls acusa de negligència per haver comprat l'arma del crim al fill quan tenia 15 anys, tot i ser coneixedors que tenia problemes de salut mental.

De fet, els pares li van comprar la pistola com a regal avançat de Nadal. L'acusada, que s'ha declarat innocent, justifica la compra de l'arma com una mesura de protecció que se li va girar en contra.

"Com a mare, et passes tota la vida intentant protegir el teu fill d'altres perills. Mai, mai penses que has de protegir el teu fill de fer mal a algú altre. Això és el que em va xocar. El més dur que he hagut d'entomar és que el meu fill va fer mal i va matar altres persones"

La setmana passada van comparèixer diferents testimonis, i ara el jurat --format per dotze membres-- ha començat a deliberar fins a decidir un veredicte per unanimitat.

Pel que fa al pare, James Crumbley, serà jutjat al març pels mateixos càrrecs. Tots dos van fugir quan van saber que se'ls acusava, però van ser detinguts. Ara s'enfronten a penes de 15 anys de presó.

 

Una negligència dels pares

El noi es va declarar culpable d'un delicte de terrorisme, quatre d'assassinat i 19 càrrecs més relacionat amb la matança. Ja ha estat jutjat i condemnat a cadena perpètua. Els Estats Units és l'únic país del món que pot condemnar menors a cadena perpètua.

Als pares se'ls acusa de no haver pres mesures ni de prendre's seriosament l'Ethan, quan els va demanar ajuda perquè deia que tenia al·lucinacions. També haurien fet cas omís de les advertències de l'institut.

A judici la mare d'un menor autor d'un tiroteig en un institut
Diversos pares marxen amb els seus fills després del tiroteig (Reuters/Eric Seals)

El mateix dia del crim, una docent es va alarmar per uns dibuixos violents del jove, on es veia una pistola i hi deia "Els pensaments no paren, ajudeu-me". Al costat, un altre dibuix: una bala amb el missatge "Sang per tot arreu".

El centre es va reunir amb els pares, que no van esmentar que el jove tingués una pistola. Dues hores més tard el noi va treure l'arma de la motxilla i va perpetrar la massacre. Durant el judici, la mare no va mostrar cap penediment dels seus actes:

"M'he preguntat si hauria fet alguna cosa diferent. I no, no l'hauria fet".

A judici la mare d'un menor autor d'un tiroteig en un institut
Moment de l'interrogatori de la mare del jove assassí (Reuters)

Per aquesta actitud passiva i negligent, la fiscal diu que la mare mereix ser declarada culpable.

L'advocada defensora apunta el pare, per haver comprat l'arma de foc, i el mateix Ethan, per haver planificat l'atac pel seu compte.

"Els crims que va perpetrar el fill de la meva clienta eren imprevisibles. Ningú s'esperava això, ni la mateixa senyora Crumbley. Realment cada pare o mare pot ser responsable de tot el que fan els seus fills?"

A Michigan, als menors de 18 anys els està permès utilitzar armes de foc només quan practiquen caça, en un camp de tir amb un adult i en algunes situacions molt limitades.

La defensa va recordar que en aquesta regió, on la caça és una activitat familiar popular, és habitual dur els fills a un camp de tir, i va justificar que el que li ha passat a la seva clienta "li podria haver passat a qualsevol".  

Si els pares del menor tirador finalment són declarats culpables penalment, els seus judicis poden establir un precedent que ajudi a fer que els adults nord-americans controlin millor l'accés a les armes dels seus fills. Només l'any 2023 hi va haver 82 tirotejos en escoles als Estats Units.

 

ARXIVAT A:
MenorsPena de mort
Anar al contingut