Barcelona

JxCat, ERC i la CUP fan caure de l'ordre del ple dos decrets aprovats amb el 155

Els dos decrets firmats pel govern espanyol són la pròrroga dels pressupostos i el retorn de la paga dels funcionaris del 2012

RedaccióActualitzat

Finalment, el ple del Parlament no ha votat aquest dijous els decrets sobre la pròrroga pressupostària i la recuperació d'una part de la paga extra del 2012, un 20%, per als funcionaris. Dues votacions que han fet caure de l'ordre del dia JxCat i ERC d'acord amb la CUP.

Segons han argumentat, aquests dos decrets aprovats amb el 155 no es podien votar per un defecte de forma. Asseguren que el reglament de la cambra estableix que el govern els hauria de defensar, i que per l'absència d'aquest govern, així com també de qualsevol representant del govern espanyol a l'hemicicle, això no es compleix. En una carta enviada aquest dijous el govern espanyol comunicava que no tenien previst assistir al ple.

JxCat i ERC han volgut tranquil·litzar els funcionaris i han assegurat que tenen temps d'aprovar-ho per cobrar la paga a l'abril. 

Cs, el PP i el PSC critiquen la retirada

A l'inici del ple, que ha començat a dos quarts d'onze, amb mitja hora de retard, han demanat la paraula el PP i Cs per protestar per la decisió de Roger Torrent de retirar aquests dos punts de votació.

Carlos Carrizosa s'ha dirigit al president del Parlament per recordar-li que els funcionaris catalans "van ser els primers als quals se'ls va retallar la paga i que són els únics que no l'han recuperada encara".

Pel PP, Alejandro Fernández ha denunciat que els independentistes estan disposats a "rebentar-ho tot", fins i tot a "posar en risc la paga de milers de funcionaris catalans", per "seguir mantenint una estratègia de tensió amb el govern d'Espanya".

Segons els socialistes, es tracta d'una "vergonya" de la qual sortiran "perjudicats" els ciutadans.

 

Rebutjada la proposta de Cs sobre Torrent

La sessió d'avui ha estat convocada a petició de Cs, que ha defensat una proposta de resolució per obligar Torrent a comparèixer a l'hemicicle per donar explicacions sobre la situació de "bloqueig" institucional, un tipus de compareixença que no es preveu en el reglament. La proposta no ha prosperat per 40 vots a favor i 94 en contra.

Només el PP ha votat al costat de Cs. Els populars consideren que Torrent ha deixat de ser una figura institucional per ser una figura de propaganda independentista.


En la votació ha comptat el vot de Carles Puigdemont. És la primera vegada que s'ha acceptat que delegui el vot, i ho ha fet en la diputada de JxCat Elsa Artadi. També han delegat el vot en ella els altres diputats presos de la formació, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Oriol Junqueras i Sergi Sabrià, d'ERC, ho han fet en Sergi Sabrià.

 

En la defensa de la proposta, Inés Arrimadas ha recordat a Torrent que la seva obligació és proposar candidats que "siguin viables". Arrimadas també ha dit que no comparteix que es torni al capítol de Jordi Sànchez, després que aquest matí Puigdemont li hagi demanat que torni a ser candidat i ell ho hagi acceptat, perquè és un debat que creu que ja es va superar.

"Està esperant vostè la trucada de Puigdemont i per això està una altra vegada sense saber què passarà? Jo li recordo que l'obligació del president del Parlament és proposar candidats que poden ser investits perquè tenen una majoria al darrere i també que siguin viables com a candidats a la presidència de la Generalitat."

 

 

Des de JxCat i ERC han destacat que ells voldrien que hi hagués un debat amb tots els diputats, i han remarcat l'absència dels que són a la presó o a l'estranger.

Laura Borràs, de JxCat, ha demanat un debat sincer i real per confrontar idees i ha recordat que si Puigdemont ha hagut de "fugir" és per la "injustícia" que estan patint.

"Estem determinats a exercir el mandat popular sorgit de les urnes. I recordin que si d'alguna cosa fugia el president Puigdemont era de la injustícia manifesta que estan patint tant ell com la resta de membres del seu govern legítim."

Per part d'ERC, Jenn Díaz, ha dit que si el jutge Llarena no fes política ja hi hauria un president i un govern. També ha reclamat a Arrimadas que es presenti com a candidata si el que vol és desbloquejar la situació.

"És ben senzill. A la ronda de contactes presenti's com a candidata, senyora Arrimadas. Volem saber quin és el seu programa de govern i com volen desbloquejar la cambra. A aquestes alçades, però, tampoc és que ens estranyi que Ciutadans prioritzi la tensió i s'alimenti de les engrunes miserables d'un moment d'excepció com el que ens ha tocat viure."

 

 

Eva Granados, diputada de PSC-Units, ha qualificat la proposta de Ciutadans d'estèril perquè no serveix per fer córrer el rellotge, que ja està en marxa arran de la investidura fallida de Jordi Turull.

"I sobre l'impuls del procediment d'una investidura, fora de temps, ja ha passat, ja es va fer una investidura, ja es va votar el senyor Turull... El rellotge ja està en marxa, senyors de Ciutadans."

"Primer demanem la dimissió i després demanem explicacions. I els deia l'altre dia, tenen alguna cosa més a oferir, els senyors de Ciutadans?"

 

 

JxCat i CatECP també han retret a Arrimadas que no s'hagi presentat a la investidura si volia contribuir a desbloquejar-la. Pels comuns, Jéssica Albiach ha qualificat la proposta de "caducada".

"I Cs de seguida ha arribat amb una proposta de resolució caducada."

"En quatre mesos i escaig la victòria de Ciutadans a les eleccions només ha servit perquè seguiu fent propaganda amb un discurs que no ha canviat ni un mil·límetre. Sincerament, senyors de Ciutadans, vostès són la pitjor estafa política que s'ha vist des del màster de Cristina Cifuentes, i jo els animo a canviar d'actitud."

 

 

Des de la CUP, Carles Riera ha reclamat que el govern espanyol se sotmeti al control del Parlament, ja que "ha usurpat" la funció del govern.

"Ja que vostès parlen de transparència, senyora Arrimadas, volem aprofitar perquè el govern espanyol doni la cara. Que el govern espanyol se sotmeti a control parlamentari en aquesta cambra ja que de forma dictatorial i despòtica ha usurpat la funció del govern de la Generalitat en aplicació de l'article 155."

 


Puigdemont ha delegat el vot en Artadi

Al ple s'ha permès la delegació de vot de Carles Puigdemont en la diputada de JxCat Elsa Artadi. La mesa s'ha reafirmat en la decisió abans de l'inici del ple, tot i que Ciutadans, el PSC-Units i el PP havien demanat que es fes marxa enrere en aquesta decisió.

Els lletrats del Parlament havien advertit que la decisió de delegar el vot podria contravenir la resolució del TC en què establia que "els membres de la cambra sobre els quals pesa una ordre judicial de cerca i captura i ingrés a la presó no podran delegar el vot en altres parlamentaris".

En virtut d'aquesta mateixa resolució, els lletrats també han avisat que podria quedar anul·lada per la justícia qualsevol votació del Parlament en què el vot de Puigdemont sigui clau per decantar majories a la cambra.

Junts per Catalunya defensa que Puigdemont pot delegar el vot sense que això suposi problemes legals perquè el president cessat pel 155 ja ha passat a disposició judicial i està "privat de llibertat".

ARXIVAT A:
InvestiduraCsJuntsERCCUPArticle 155Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut